StoryEditor

Slovák, ktorý preslávil Beatles. Dezo Hoffmann stvoril nesmrteľný imidž liverpoolskej štvorice

21.10.2018, 09:25
„Boli sme presvedčení, že Dezo je najlepším fotografom na svete,“ vyjadril sa raz Paul McCartney.

Pred objektívom mu stáli najväčšie hviezdy doby: Frank Sinatra, Charlie Chaplin či Marilyn Monroe. A, samozrejme, Beatles. Rodák z Banskej Štiavnice spôsobil revolúciu v šoubiznise, no dôverne spoznal aj vojnový front. Žiaľ, nielen vďaka kamere.

Je to pôsobivý, no smutný kontrast. Otlčená stavba na spadnutie a na nej pamätná tabuľa venovaná Dežovi Hoffmannovi, „významnému svetovému fotografovi“. Našťastie, po desaťročiach chátrania sa jeho rodný dom zrejme konečne dočká obnovy.

Na rekonštrukciu však čaká aj jeho životopis. Marián Pauer, Dežov „dvorný biograf“, podniká priam detektívne úsilie, aby zaplnil biele miesta v jeho pohnutom príbehu.

Z Prahy do Etiópie

V Banskej Štiavnici, kde sa 24. mája 1912 narodil židovským manželom Kornélii a Lajosovi Hoffmannovcom, Dežo Hoffmann v skutočnosti dlho nepobudol. Ako trojročný prišiel o otca a mama sa rozhodla skúsiť šťastie v Žiline, kde si otvorila novinový stánok.

​Nie však hocijaký. Predávala v ňom nielen noviny a časopisy, ale aj knihy. Na jej syna tento priestor zapôsobil natoľko, že sa rozhodol vyučiť za typografa. Zo všetkého najviac ho však fascinoval obraz, najmä ten v pohybe. Po maturite sa preto vybral do Prahy splniť si svoj sen: stať sa kameramanom.

Uchytil sa ako biletár v slávnom Osvobozenom divadle Voskovca a Wericha a popri tom sa pustil do štúdia žurnalistiky. Zdĺhavé teórie ho však nudili, prahol po akcii. Na scéne sa, našťastie, zjavila Heda Kieslerová – herečka, ktorá sa neskôr preslávila v Hollywoode ako Heddy Lamar – a priviedla ho do filmových ateliérov AB Studio na Barandove. A neskôr mu vybavila stáž v Paríži – priamo v americkej Filmovej spoločnosti 20th Century Fox, kde sa naučil pracovať s vytúženou kamerou.

Netrvalo dlho a dostal prí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 11:16