Joni MitchellTASR/AP/John Shearer
StoryEditor

Kauza Spotify graduje, spoločnosť opúšťajú hudobné legendy. Čo sa deje?

kov31.01.2022., 12:00h
Joni Mitchell a Neil Young sťahujú svoju hudbu zo Spotify.
Lajkuj Brainee.sk na

Speváčka Joni Mitchell sa rozhodla odstrániť všetku svoju hudbu zo Spotify a pripojila sa k Neilovi Youngovi na protest proti podcastu Joea Rogana, ktorý podľa Younga šíri dezinformácie o vakcínach proti covidu-19.

„Rozhodla som sa odstrániť všetku svoju hudbu zo Spotify,“ píše kanadská speváčka a skladateľka v príspevku na svojej webovej stránke. „Nezodpovední ľudia šíria lži, ktoré stoja ľudí životy. V tejto otázke som solidárna s Neilom Youngom a svetovou vedeckou a lekárskou komunitou,“ uviedla. 

Bojkot Spotify

Vyjadrenie speváčky obsahuje aj odkaz na otvorený list pre Spotify, ktorý v polovici januára podpísali desiatky medicínskych a vedeckých odborníkov.

Nalieha na platformu, aby zaviedla politiku zamedzovania šírenia dezinformácií s cieľom riešiť „zavádzajúce a nepravdivé tvrdenia“ propagované spoločnosťou Joe Rogan Experience, ako napríklad Roganove tvrdenie, že zdraví mladí ľudia by sa nemali dať zaočkovať proti covidu-19. Píše web The Verge.

Speváčka sa tak pridala k legendárnemu hudobníkovi Neilovi Youngovi, ktorú platformu opustil už o čosi skôr. Neil Young sa vo vyhlásení vyjadril: „Ihneď prosím informujte Spotify, že požadujem stiahnutie všetkej mojej hudby z tejto platformy. Môžu mať Rogana, alebo Younga. Oboch nie,“ oznámil spevák a skladateľ.

​Pre Younga je najväčším problémom hlavne podcast The Joe Rogan Experience, ktorý spochybňuje účinky vakcíny a šíri falošné a nebezpečné informácie, ktoré môžu potenciálne spôsobiť smrť tým, ktorí im uveria. So Spotify má Rogan dohodnutý dlhodobý kontrakt v hodnote 100 miliónov dolárov.

Young priznal, že ho toto rozhodnutie bude niečo stáť. V statuse na sociálnej sieti napísal: „V mene Pravdy prídem o 60% príjmov, ktoré dostávam zo streamovania mojej tvorby po celom svete". Neprezradil, konkrétne čísla, no v prípade interpreta, ktorý má na konte viac ako 40 štúdiových albumov, to zrejme bude obrovská suma.

Harry a Meghan zatiaľ zostávajú na platforme

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan uviedli, že sú znepokojení dezinformáciami o covide na Spotify uprostred rastúceho pobúrenia nad šou Joea Rogana. Napriek tomu dvojica, ktorá v roku 2020 podpísala viacročné podcastové partnerstvo so streamovacou službou , zostáva „zaviazaná pokračovať vo svojej práci“ so Spotify. Informoval o tom denník Dailymail.

Princ Harry Známy pár TASR/AP/Seth Wenig

V nedeľu večer platforma oznámila, že na podcasty, ktoré obsahujú diskusiu o covid-19, umiestni upozornenia na obsah.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:22