Posledná fotografia J. R. R. Tolkiena vznikla necelý mesiac pred jeho smrťou a v botanickej záhrade v Oxforde na ňu zapózoval pri svojom obľúbenom strome.Profimedia
StoryEditor

Tolkienov Pán Prsteňov navždy zmenil fantasy žáner. Ohromujúci boj dobra so zlom oslavuje 70. výročie od vydania prvej knihy

ČTK29.07.2024., 13:30h

John Ronald Reuel Tolkien vyštudoval na Oxforde staroanglickú literatúru a jazyk a v tom istom odbore sa stal profesorom. Pre radosť a pre svoje deti písal súčasne aj beletriu - a tá ho nakoniec najviac preslávila.

Lajkuj Brainee.sk na

Vtedy asi netušil, že jeho román Hobit alebo Cesta tam a zase späť a nadväzná trilógia Pán prsteňov, ktorej prvý diel, Spoločenstvo Prsteňa, vyšiel pred 70 rokmi, 29. júla 1954, sa neskôr zaradí k najslávnejším knihám uplynulého storočia.

Tolkienove fascinujúce príbehy o boji dobra so zlom dávajú čitateľom už niekoľko generácií nebývalý priestor pre fantáziu. Autor pre nich stvoril úplne nový svet - s vlastnou históriou, jazykom, písmom a legendami.

Jeho tajuplná Stredozem sa hemží malými, ale o to statočnejšími hobitmi, vznešenými elfmi, čarodejníkmi alebo trpaslíkmi na strane dobra, ale aj odpornými škretmi a hrôzostrašnými čiernymi jazdcami na strane zla a temnoty. K popularizácii diel prispelo aj ich sfilmovanie.

image

Pražania chcú premenovať ulice po postavách z Pána prsteňov. Môže za to ostrov, ktorý sa volá ako kráľovstvo zo Stredozeme

Slávne príbehy zo Stedozeme

Tolkien napísal aj rad ďalších kníh, sláve Hobita a Pána prsteňov sa ale žiadna z nich nepriblížila. Obe hlavné diela sú prepojené. Hobit je vlastne úvod k rozsiahlej a jazykovo i myšlienkovo prepracovanejšej trilógii, bez vedomostí niektorých detailov z Hobita čitateľ neskôr ťažko preniká do Pána prsteňov.

V otázke, ktorá kniha je zásadnejšia, je obec "tolkienovcov" rozpoltená na dva nezmieriteľné tábory. Hlavným hrdinom Hobita je usadený a pohodlný Bilbo, ktorého najväčšou vášňou je sedenie pred svojou norou a bafnutie z fajky. „Sú to (alebo bývali) malí ľudíčkovia, dosahujúci asi tak polovičky nášho vzrastu a menší ako bradatí trpaslíci... Majú sklon k tlstejším bruškám; nenosia žiadnu obuv, pretože im na chodidlách od prírody rastie hustá a hrejivá hnedá srsť...,” opísal ich sám autor.

Trilógia Pán prsteňov rozpráva o nebezpečnej ceste Bilbovho synovca Froda, ktorý musí rovnako ako jeho strýko opustiť dedinku v Kraji a vydať sa so svojimi druhmi na nebezpečnú cestu do Mordoru a k Hore osudu, aby zničil prsteň, ktorý „vládne všetkým”, a zmaril tak temné plány kráľa zla Saurona.

Boj dobra so zlom

Rozprávanie sa postupne rozrastá v ohromujúci boj dobra so zlom. Pri strhujúcom čítaní nad hlavnými hrdinami stále visí predtucha možnej pohromy a rovnako strhujúcim spôsobom príbeh aj končí. Putovanie síl dobra je plné nástrah a bitiek, no Frodovi sa napokon neľahká úloha podarí splniť.

Tolkienovo rozprávanie však končí nečakaným a smutným odchodom mnohých hrdinov do krajiny nesmrteľných, čím sa končí aj jedna éra v dejinách Stredozeme.

Tolkien sa narodil 3. januára 1892 v juhoafrickom Bloemfonteine, detstvo ale prežil v Sareholu blízko Birminghamu, odkiaľ pochádzali jeho rodičia. „Môj svet stojí na základoch, ktoré boli postavené počas pobytu v Sarehole. Všetko sa začalo pri pohľade na waleské nápisy na nákladných vagónoch. Divné mená, ktoré som nevedel vysloviť, ma vábili,” opísal zdroj svojej inšpirácie.

image

Je to oficiálne! Pán Prsteňov dostane nové videohry, a niekoľko nových filmov. Čo všetko o nich vieme?

Hobita vydať nechcel

Na univerzite v Oxforde vyštudoval staroanglickú literatúru a jazyk, potom sa v tom istom odbore stal profesorom. Publikovať začal v 20. rokoch minulého storočia, najprv vydal Slovník strednej angličtiny (1922) a kritické vydanie stredovekej romance zo 14. storočia Sir Gawain a Zelený rytier (1925).

Potom nasledovalo ešte niekoľko odborných textov. Tolkien do svojich príbehov zasadzoval postavy zo stredovekých bájí a nordických ság a najčastejšie sú v tejto súvislosti spomínané staroanglická báseň Béowulf, staroislandská Edda alebo starogermánska Pieseň o Nibelunzoch.

Knižku o Bilbovi a jeho výprave za pokladom začal Tolkien písať pôvodne pre svoje deti niekedy v 30. rokoch, príbehy im rozprával pred spaním. S knižným vydaním pôvodne nepočítal, Hobit vyšiel až vďaka rodinnej priateľke Elaine Griffithsovej, ktorá texty ukázala vo vydavateľstve George Allen & Unwin, kde práve pracovala.

image

J. R. R. Tolkien na portréte z roku 1925.

Wikimedia Commons/

Reakcia bola nadšená a v septembri 1937 knižka vyšla. A hneď sa stala detským bestsellerom. Tolkien mal vtedy už päťdesiatštyri rokov. Príbehy o prsteni vyšli v rokoch 1954 -1955 a trilógiu tvoria knihy Spoločenstvo Prsteňa, Dve veže a Návrat kráľa.

Posledný príbeh

Na celom svete sa predalo viac ako 150 miliónov výtlačkov a Pán prsteňov je jednou z najpredávanejších kníh všetkých čias. Dávne osudy obyvateľov Stredozeme Tolkien vylíčil v knihe Silmarillion, ktorej vydania sa ale nedožil.

Po odchode na dôchodok žil s manželkou Edith, s ktorou mali štyri deti, na oxfordskom predmestí Headingtonu a potom sa presťahovali do Bournemouthu. Keď však v roku 1971 Edith zomrela, vrátil sa do Oxfordu. Zomrel v septembri 1973 na krvácajúci vred a zanechal za sebou ešte rad ďalších kníh a poviedok, ktoré vyšli po jeho smrti.

image

Si skutočný fanúšik Pána Prsteňov? Skús v našom kvíze určiť miesto natáčania ikonických scén na základe jedinej fotky

V roku 2007 sa objavilo ďalšie dielo späté s Tolkienom - Húrinove deti. Pochmúrny príbeh o ľuďoch, elfech i škretoch v starých časoch Stredozeme dokončil dlho po Tolkienovej smrti jeho syn Christopher.

Filmový odkaz

Pán prsteňov slávil úspechy aj na filmovom plátne v podobe oscarmi ovenčenej a komerčne úspešnej trilógie Spoločenstvo Prsteňa, Dve veže a Návrat kráľa (2001-2003). V rokoch 2012 až 2014 sa v kinách objavil trojdielny Hobit. Oboch sérií sa chopil novozélandský režisér Peter Jackson.

Od roku 2022 sa vysiela aj seriál Pán prsteňov: Prstene moci, ktorý sa odohráva dávno pred Hobitom. Tolkien pritom filmárov nemiloval a tvrdil, že jeho knižky sú nesfilmovateľné. K zmene názoru ho prinútila až finančná tieseň, kvôli ktorej nakoniec filmové práva predal. Už na prelome 70. a 80. rokov sa objavili neúspešné kreslené filmy Hobit a Pán prsteňov a televízny Návrat kráľa.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 21:11