Cillian Murphy Mike Blake/Reuters
StoryEditor

Je to najlepší herec všetkých čias, tvrdí režisér Nolan. Cillian Murphy nemá rád pozornosť, radšej trávi čas doma

Nikola Michalkova12.01.2024., 12:30h

Cillian Murphy sa do povedomia dostal nielen vďaka úspešnému seriálu Peaky Blinders a filmu Oppenheimer.

Lajkuj Brainee.sk na

Čerstvý víťaz Zlatého glóbusu a fenomén dnešnej doby, ktorý sa na verejnosti príliš neukazuje, ale aj napriek tomu celý svet pozná jeho meno. Srdcia si získal najmä svojou rolou v seriáli Peaky Blinders a asi každý fanúšik by dal čokoľvek za to, aby ho v roli Tommyho Shelbyho mohol vidieť znovu.

Najnovšie ale zahviezdil vo filme Oppenheimer, za ktorý dostal cenu v kategórii najlepší herec v dráme. Avšak zaujímavý je aj tým, že nepatrí medzi hercov, ktorí by slávu vyhľadávali. Práve naopak. Herectvo vníma ako svoju prácu, ktorú miluje, ale vždy sa vráti do svojej rodinnej a súkromnej ulity. 

Najlepší herec všetkých čias

Na konte má celkovo 28 ocenení. Do povedomia sa dostal vďaka hororu 28 dní neskôr od režiséra Dannyho Boyla z roku 2002. Ale každý ho v súčasnosti pozná najmä zo seriálu Peaky Blinders a z obrovského filmového hitu Oppenheimer. Režisér Christopher Nolan si skutočne nemohol vybrať lepšieho herca, ktorý by postavu jadrového fyzika stvárnil lepšie. A to nie je jediný film, v ktorom spolupracoval s Nolanom. Ich pracovná cesta začala, keď Nolan začal režírovať trilógiu Temný rytier. Režisér Murphyho opisuje ako „jedného z najlepších hercov všetkých čias.“

„Od prvého stretnutia s ním, a je to už takmer 20 rokov, som vždy vedel, že je to jeden z najväčších hercov nielen svojej generácie, ale všetkých čias,“ povedal Nolan v rozhovore, píše sa na portáli Far Out. Cillian nebol jeho prvou voľbou v čase, keď začal na Oppenheimerovi pracovať. Na základe scenára ho však v postave videl čoraz viac.

„Čakal som na tento projekt. Viem, že aj on. Čakal som na projekt, kde by sme s ním mohli spolupracovať ako s hlavným hrdinom, a ja by som mu mohol na plecia naložiť tú najväčšiu váhu – filmovú váhu – a sledovať, ako to bremeno nesie. Bolo to také vzrušujúce, že som mohol Cillianovi zavolať a povedať, že toto je ono,“ vysvetlil.

Súkromný život

Herectvo ho zaujímalo už od raného veku, pričom okrem neho sa venoval aj hudbe. Bol členom kapely, ktorá takmer podpísala zmluvu s nahrávacou spoločnosťou, ale v poslednej chvíli si to rozmyslel a vrhol sa do hereckého sveta. A my môžeme asi ďakovať, že sa rozhodol práve pre túto cestu. Je vegetarián, má strach z výšok a je vytrénovaný plavčík.

Čo je na hercovi zaujímavé, je jeho postoj voči sláve. Svoje súkromie si veľmi prísne stráži. Spolu so svojou manželkou a dvoma synmi žijú v Dubline. Aj napriek cestovaniu na natáčanie či propagovanie filmov sa nechcú presťahovať bližšie. Cillian Murphy sa snaží byť v prvom rade so svojou rodinou.

image

Zlaté glóbusy ovládol film Oppenheimer. Barbie zostala v tieni inej komédie, sošku si odnáša aj Billie Eilish

„Snažím sa nechodiť z práce do práce, pretože to znamená, že žijete v bubline natáčania, hotelov, filmových festivalov. To nie je pre mňa realita. Takže sa z toho na šesť mesiacov v roku vymaňujem,“ hovorí. Svoje role si preto vyberá najmä tak, aby nijakým spôsobom nezasahovali do ich rodinného života. „Nechodím von. Väčšinou som len doma alebo s priateľmi, pokiaľ nemám nejaký film, ktorý musím propagovať. Nemám rád, keď ma fotia, považujem to za urážlivé,“ hovorí.

Privilégiá Hollywoodu nevyužíva a v žiare reflektorov sa nevyžíva tak, ako ostatní. Dalo by sa povedať, že herectvo vníma ako bežnú prácu, do ktorej odíde a následne sa vráti späť domov. „Pre mňa je to len o práci. Ak sa budete správať ako celebrita, budú sa k vám tak aj ľudia správať. Obdivujem ľudí ako je Matt Damon. Jednoducho pokračuje v brilantnej práci a to je všetko,“ vysvetľuje.

image

Cillian Murphy 

Chris Pizzello/Tasr

Cillian Murphy priznáva, že sa občas cíti trápne. „Niekedy sa z toho cítim rozpačito. Som len herec. Sú tu lekári a zdravotné sestry a ľudia, ktorí pracujú. Bojujem s tým. Niekedy sa dokonca dostaví pocit viny a ja si hovorím, že sa všetko pokazí a že si to nezaslúžim,“ priznáva.

Výroky, vďaka ktorým ho zbožňujeme

Cillian Murphy je herec, ktorý si získal priazeň mnohých. Má neuveriteľný talent stvárniť postavu tak dokonalo, že mu to vždy zožerieme aj s navijakom. Hoci sa na verejnosti príliš neprezentuje a slávu si nevychutnáva, má svetu čo odovzdať. Predovšetkým sú to legendárne postavy, na ktoré tak ľahko nezabudneme. Prinášame ti tiež aj jeho výroky, ktoré inšpirujú svet.

  • „Pre mňa je to o tom byť doma a žiť život. Zobrať psa na prechádzku, nakupovať, vyprázdňovať umývačku, zabávať sa.“
  • „Povedal som to aj predtým, ale ja a Tommy Shelby, to je tá najnepodobnejšia postava, akú som kedy hral.“
  • „Dnes si filmy veľmi starostlivo vyberám. Zatiaľ som nenatočil nič, o čom by som nemohol hovoriť s nadšením a vášňou.“
  • „Vždy som mal pocit, že čím menej o vás verejnosť vie, tým efektívnejší môžete byť, keď idete stvárniť niekoho iného.“
  • „Predpokladám, že z profesionálneho hľadiska je pre vás ako herca empatia tým najsilnejším nástrojom, ktorý máte, keď sa snažíte pochopiť postavu, motiváciu iných ľudí a podobne.“
  • „Bez mojej ženy by som sa s tými hollywoodskymi sračkami nedokázal vyrovnať. Bez by som tu nebol. Bez nej by som nerobil nič.“
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. apríl 2024 21:12