Tajné kresby Michelangela? Kaplnka vo Florencii ich konečne sprístupní verejnostiTasr/ap/
StoryEditor

Tajné kresby Michelangela? Kaplnka vo Florencii ich konečne sprístupní verejnosti

ČTK01.11.2023., 11:00h

Návštevníci budú mať čoskoro prístup do dlho utajovaného priestoru vo vnútri Medicejskej kaplnky vo Florencii. Na stenách svätyne sú jemné kresby uhlíkom, ktoré niektorí odborníci pripisujú Michelangelovi. Od 15. novembra bude kaplnka otvorená až pre sto návštevníkov týždenne, vždy len v skupinách po štyroch.

Lajkuj Brainee.sk na

Tajná miestnosť s rozmermi 10 krát 3 metre bola objavená v roku 1975, keď úradníci hľadali nový východ z Medicejskej kaplnky, aby mohli uspokojiť rastúci počet návštevníkov.

Vtedajší riaditeľ múzea Paolo Dal Poggetto bol pevne presvedčený, že nájdené kresby sú od Michelangela. Potom sa však rozpútala ostrá diskusia, ktorá trvá dodnes.

image

Tajné kresby Michelangela? Kaplnka vo Florencii ich konečne sprístupní verejnosti

Tasr/ap/

"V čase nálezu pred 50 rokmi hlavní odborníci na Michelangelove kresby jeho autorstvo odmietali," povedal súčasný riaditeľ Paolo D‘Agostino. "Iní mali umiernenejší názor, že niektoré môžu byť od Michelangela a iné od jeho nasledovníkov. Diskusia stále pokračuje."

Miestnosť sa do roku 1955 používala na uskladnenie uhlia. Potom bola zatvorená a na dlhé roky zabudnutá pod padacími dverami, ktoré boli zakryté nábytkom.

Samotné kresby boli objavené v roku 1975 pod dvoma vrstvami omietky. Prístup do miestnosti bol potom na ďalšie polstoročie prísne obmedzený.

image

Tajné kresby Michelangela? Kaplnka vo Florencii ich konečne sprístupní verejnosti

Tasr/ap/

Od tohtoročného 15. novembra bude mať každý týždeň na základe rezervácie prístup až 100 návštevníkov. Do kaplnky budú môcť naraz vstúpiť štyri osoby, ktoré budú môcť v priestore stráviť maximálne 15 minút.

Úkryt pred hnevom pápeža

Podľa Dal Poggettovej teórie sa Michelangelo v malom priestore ukryl pred "hnevom pápeža Klementa VII.". za podporu krátko trvajúcej republiky, ktorá zvrhla Mediciovcov.

Nakreslil tu aj štúdie k niektorým svojim projektom. Medzi nimi sú aj skice, o ktorých sa predpokladá, že zobrazujú nohy Giuliana de‘ Mediciho (Julián de‘ Medici bol mladším synom Petra de‘ Mediciho z Dna a bratom Lorenza Nádherného, s ktorým spoluvládol Florencii, pozn. red.), ktoré sú umiestnené v Novej sakristii pri vchode do tajnej miestnosti.

Úradníci sa rozhodli sprístupniť miestnosť verejnosti v obmedzenom rozsahu a v záujme ochrany diel budú striedať LED osvetlenie s dlhšími obdobiami tmy.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:22