Raper zo Žiliny nastavuje spoločnosti zrkadlo.Stanica Žilina-záriečie, Majo Čuraj - Kocka 2023/
StoryEditor

Žilinský raper s Downovým syndrómom vysiela do sveta tvrdý odkaz. Ľudia podľa neho nevedia žiť

Marek Moravčík12.06.2023., 09:00h

Po Vojtikovom Detvianskom sne prichádza skladba o ďalšieho umelca reprezentujúceho menšinu. Majo Čuraj sa v skladbe Kocka Slovensku zdôveruje, že nerozumie ľuďom, ktorí podľa neho nevedia a žiť, pretože robia veci, ktoré by nemali robiť.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ľudia nevedia žiť a robia také veci, ktoré by nemali robiť,“ zaznieva v debutovej skladbe Kocka. Tá vyšla v spoluprácí so žilinským kultúrnym centrom Stanica Žilina-Záriečie a Nadácie Krajina harmónie. Hudbu a videoklip mal pod taktovkou Miroslav Tóth.

Majo si vo svojom voľnom čase píše texty a tvorí hudbu, píše Dominika Rovňanová na portáli Žilina.sk. Aktuálne má štyridsať rokov a Kocka je jeho prvou profesionálnou spoluprácou, kedy mal k dispozícii aj nahrávacie štúdio a hudobnú produkciu.

„Rapová hudba znamená pre mňa život, ktorý mám veľmi rád. Aspoň robím niečo, čo ma baví. Robiť klip bolo super, aj keď to bolo namáhavé, ale teraz sa z toho teším,“ vyjadril sa raper Majo Čuraj v rozhovore pre Žilina.sk.

Pomocnú ruku s hudobným projektom Kocka mu dala aj Nadácia Krajina harmónie - tá predstavuje priestor, ktorého poslaním je inklúzia. Nadácia organizuje rôzne festivaly, podujatia a stretnutia pre mentálne, zmyslovo, citovo a telesne postihnutých ľudí. K tým patrí aj Majo, ako sme už spomenuli v nadpise.

image

Toto je Detviansky sen: Môj frajer ma nechce, lebo dnes už kričí na stráž. Umelec nastavuje Slovensku zrkadlo

Raper je v tvorbe naozaj slobodný, úprimný a sprítomnený, čo potvrdzuje aj skladateľ Miroslav Tóth. „Lepší text, ktorý v skratke vypovedá o stave spoločnosti som dlho nezhudobňoval. Sám sa niekedy cítim ako v Kocke. Ak má byť rap o výpovedi, tak pre mňa je Majo raper číslo jedna.”

Skladba vznikala počas tvorivých workshopov kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie, informuje portál Žilina.sk. Vďaka podpore z európskeho projektu Culture for Health sa podarilo vytvoriť príležitosti pre kreativitu ľudí hľadajúcich profesionálnu podporu pre rozvoj svojej tvorby.

„Majo je predovšetkým umelec a Downov syndróm nevníma ako nálepku, ktorá by ho mala definovať alebo limitovať,” doplnil Róbert Blaško, produkčný tvorivých workshopov v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.

K dispozícií je aj videoklip (viď. video vyššie), ktorý režíroval už spomínaný Miroslav Tóth. Za vizuálom k skaldbe stojí Majo Čuraj (jedná sa o ručne písané titulky).  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:10