Dano HeribanWikipedia/Robo Homola
StoryEditor

Dano Heriban nebol len Brmbalík. Pamätať si ho budeme aj ako oceňovaného divadelného herca či detského pesničkára

Miroslav Kamody24.05.2023., 09:30h

Dano Heriban sa neobjavoval len na televíznych obrazovkách. Svoj talent naplno ukázal aj vo filmoch, hudbe či na divadelných doskách.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko dnes ráno zasiahla mimoriadne smutná správa. Obľúbený herec Daniel Heriban zomrel vo svojom dome vo Svätom Jure. Mal len 43 rokov. U herca došlo k zástave srdca, nedokázali mu pomôcť ani privolaní záchranári.

„V ranných hodinách sme k pacientovi vyslali posádku záchrannej zdravotnej služby, ktorá ho na mieste zásahu oživovala. Resuscitácia však bola neúspešná, preto bol následne na miesto vyslaný obhliadajúci lekár,“ uviedol pre TV Joj hovorca záchranárov Martin Balko.

image

Zomrel obľúbený slovenský herec a hudobník Daniel Heriban. Mal len 43 rokov

Heriban bol nielen všestranný divadelný herec, do povedomia Slovákov sa dostal hlavne vystupovaním v seriáloch a filmoch. Vo veľkom tvoril aj pesničky pre deti.

Už v rodnej Trnave objavil svoj talent

Narodil sa v Trnave, kde aj vyrastal. Viackrát sa predstavil v trnavskej Improlige, kde už vtedy dokázal zaujať publikum. Tak sa zrodila myšlienka viac načrieť do hereckej branže. Neskôr sa dopracoval k spolupráci s Jakubom Nvotom, ktorý bol jedným z vedúcich postáv študentského divadla.

image

Dano Heriban

Wikipedia/Robo Homola

Dano bol absolventom Konzervatória v odbore akordeón a herectva na Vysokej škole múzických umení. Na divadelných doskách sa mu mimoriadne darilo. Predstavil sa v rôznych predstaveniach, medzi nimi aj Mizantrop, Sedem dní do pohrebu, Polnočná omša, Nevina, Fanny a Alexander či Elity.

Oceňovaný divadelný herec

Za stvárnenie hlavných postáv v hrách Závisláci, Macbeth a Kubo získal Prémiu LitFondu. Z pohľadu ocenení sa pre neho stala najúspešnejšou divadelná hra Národný cintorín, za ktorú získal prestížne divadelné ocenenie Dosky - za stvárnenie postavy Janka Kráľa a zároveň aj za najlepšiu scénickú hudbu.

Tretiu cenu Dosky si domov odnášal za stvárnenie postavy mladšieho Jána Roznera v hre Sedem dní do pohrebu.

Slováci si ho však najviac pamätajú ako Ďura Brmbalíka zo seriálu televízie Markíza Horná Dolná. Za postavu, ktorá nás dokázala vždy rozosmiať, si nakoniec odniesol aj cenu OTO (Ocenenie televíznej obrazovky). 

Nezaostával však ani v ďalších projektoch. Ľudí bavil aj v hranej relácii Pumpa a seriáloch Červené pásky, Hniezdo či Druhá šanca. Svoj herecký talent naplno ukázal aj na striebornom plátne - filmoch Únos, Parralel či Sviňa.

image

Dano Heriban v relácii Pumpa

RTVS

Ešte ho uvidíme

Podľa dostupných informácií by sme ho naposledy mali vidieť ešte v dvoch pripravovaných projektoch. Prvým je český seriál Metoda Markovič: Hojer od režiséra Pavla Soukupa, druhým by mal byť film Muž, ktorý stál v ceste.

Ten vzniká v koprodukcii Česka, Ukrajiny a Litvy a sústredí sa na príbeh lekára a politika Františka Kriegla, ktorého komunisti uniesli do Moskvy. Ako jediný sa rozhodol vzdorovať Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol. Heriban v ňom stvárnil postavu Alexandra Dubčeka.

Dano Heriban bol aj hudobník. V priebehu rokov vydal albumy Leporelo a Na jeden dych. V roku 2018 sa rozhodol vstúpiť do sveta detských pesničiek. Prvý album dostal názov Čosi úsmevné.

Dano bol okrem hudby autorom viacerých textov. V roku 2020 vydal pokračovanie Chipsy King - Čosi úsmevné vol. 2, o dva roky neskôr pridal album O2H.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 19:25