Za Beethovenovým predčasným odchodom z tohto sveta mohla stáť kombinácia viacerých faktorov. Wolfgang Rattay/Reuters
StoryEditor

Beethoven sa pravdepodobne k smrti neupil. Vedci z jeho vlasov zistili, že za zlyhaním pečene nebol len alkohol

iDnes.cz26.03.2023., 14:00h

Takmer 200 rokov po smrti hudobného skladateľa Ludwiga van Beethovena získali vedci z prameňa jeho vlasov DNA a snažili sa zistiť, čo stálo za zdravotnými problémami a stratou sluchu, ktorými trpel.

Lajkuj Brainee.sk na

Príčinu hluchoty nemeckého skladateľa síce neodhalili, ale zistili genetické riziko ochorenia pečene a infekciu žltačky typu B poškodzujúcu pečeň, ktorou trpel v posledných mesiacoch života, píše sa na webe denníka iDnes.cz.

image

Teledisko: Máš aj ty počas dňa potrebu „zarejviť“ si? V najmenšom berlínskom klube si môžeš zadupkať kedykoľvek

Tieto faktory spolu s Beethovenovou konzumáciou alkoholu pravdepodobne stačili na to, aby spôsobili zlyhanie pečene. Práve to podľa vedcov viedlo k jeho smrti, vyplýva zo štúdie zverejnenej v časopise Current Biology.

V nedeľu uplynie už 196 rokov od Beethovenovej smrti. Slávny skladateľ zomrel vo Viedni v roku 1827 vo veku 56 rokov. Sám nemecký hudobník napísal, že chce, aby lekári po jeho smrti skúmali jeho zdravotné problémy.

„Práve u Beethovena to bolo tak, že ho choroby niekedy veľmi obmedzovali v jeho tvorivej práci,“ uviedol jeden z autorov štúdie Axel Schmidt z univerzitnej nemocnice v Bonne. „A pre lekárov bolo vždy záhadou, čo za tým bolo,“ dodal.

Už od skladateľovej smrti sa vedci snažili dať dohromady Beethovenovu zdravotnú históriu a ponúkali množstvo možných vysvetlení pre jeho problémy.

image

VIDEO Tekashiho 6ix9ine, ktorý odštartoval svoju raperskú kariéru na Slovensku, dobili v telocvični. Urýchlený prevoz do nemocnice!

Teraz vďaka pokroku v skúmaní DNA získali experti genetické stopy z Beethovenových vlasov, ktoré boli odstrihnuté a schované na pamiatku. Zamerali sa na päť prameňov, ktoré „boli takmer určite autentické“ a pochádzali od rovnakého európskeho muža, vyplynulo zo štúdie.

Skúmali aj ďalšie pramene, ale u nich nedokázali potvrdiť, či skutočne patrili Beethovenovi. Predchádzajúce testy jedného z týchto prameňov naznačili, že hudobník trpel otravou olovom, teraz ale vedci dospeli k záveru, že táto vzorka vlasov patrila v skutočnosti žene.

Získať genetickú stopu z vlasov bola pre vedcov veľká výzva, uviedol paleogenetik Johannes Krause. Nakoniec sa to ale podarilo a experti odhalili známky genetického ochorenia pečene.

image

Straight edge hardcore ako protiváha k zničujúcemu punku: Subkultúra odmieta drogy aj sebadeštrukciu

Ako poznamenal ďalší z autorov štúdie Tristan Begg z Cambridgeskej univerzity, Beethoven bol počas svojho života veľmi citlivý na tvrdenie, že je opilec. „Nie že by sme ho nejako hájili, ale fakt, že tu bolo genetické riziko a najskôr žltačka typu B – ktovie ako dlho – by mohol znamenať trochu odklon od tvrdenia, že za jeho problémy stálo len prílišné pitie alkoholu,“ dodal Begg.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:29