Indický chrám chce chrániť zvieratá pred utrpením.Peta India/
StoryEditor

Chrám bojuje proti týraniu zvierat. Na rituály používajú mechanického slona namiesto živého

iDnes.czČTK07.03.2023., 11:00h

Jeden z chrámov v indickom štáte Kérala bude pri obradoch používať mechanického slona v životnej veľkosti. Predstavitelia svätyne v okrese Triššúr sa tak zaviazali prestať používať pri slávnostiach živé zvieratá.

Lajkuj Brainee.sk na

Stanica BBC informovala, že robotického slona venovala chrámu indická pobočka organizácie PETA a herečka Parvathy Thiruvothu. „Sme nesmierne šťastní a vďační za tohto mechanického slona, ​​ktorý nám pomôže vykonávať naše rituály a slávnosti bez krutosti. A dúfame, že aj ďalšie chrámy budú uvažovať o nahradení živých slonov pre rituály,“ uviedol podľa stanice CNN hlavný duchovný chrámu Rajkumar Namboothiri.

Úplne ako živý

Mechanický slon je  vysoký cez tri metre, váži 800 kilogramov a je vyrobený zo železného rámu. PETA na svojom Twitteri zverejnila video robotického zvieraťa.

Slony hrajú v štáte Kérala dôležitú úlohu pri chrámových slávnostiach, sú pri tom spútaní, osedlaní a nazdobení, upozornila stanica BBC , podľa ktorej sa v tomto indickom regióne nachádza asi pätina zo zhruba 2500 slonov, ktorí žijú v Indii v zajatí.

image

Slony hrajú v štáte Kérala dôležitú úlohu pri chrámových slávnostiach.

Peta India/

Ochrancovia zvierat už roky upozorňujú na znepokojujúce zaobchádzanie s týmito tvormi. Indické Stredisko pre výskum práv zvierat (Centre for Research on Animal Rights) informovalo nedávno o zvýšenej úmrtnosti týchto cicavcov. Za posledných päť rokov podľa neho uhynulo v Kérale 138 slonov, ktorí žili v zajatí.

Kruté zaobchádzanie 

Organizácia PETA tento týždeň uviedla, že vystavovanie živých slonov extrémne hlasným zvukom počas festivalov je kruté, a vyzvala všetky chrámy v štáte, aby začali používať realisticky vyzerajúce mechanické slony, podotkla BBC. Podľa ochranárov majú byť zvieratá vystavené krutým trestom a bitiu.

image

Znásilnenia a krvavé hry v aréne. Po dvoch rokoch znovu vypustili býkov do ulíc Pamplony

Slony môžu prejavovať antisociálne správanie po tom, čo im chýba primeraná potrava, voda alebo veterinárna starostlivosť. Frustrované slony sa často pokúšajú vymaniť zo zajatia a v dôsledku toho môžu ublížiť iným zvieratám, ľuďom alebo majetku, dodala skupina. PETA India uviedla, že slony v zajatí zabili v Kerale 526 ľudí počas 15-ročného obdobia.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:31