V Spojenom kráľovstve narazíš okrem sychravého počasia aj na kopec bizarných zákonov, ktoré stále platia.Youtube/vice, Brainee X Canva/
StoryEditor

Zákaz držať lososa v náručí a tváriť sa pri tom podozrivo. Bizarné zákony, ktoré v Británii ešte fungujú

mor26.02.2023., 08:00h

Prečítaj si viac o podivných zákonoch, ktoré sú v súčasnosti v právnom systéme Spojeného kráľovstva stále v platnosti. Od zákona, ktorý zakazuje hazardné hry v ktorejkoľvek britskej verejnej knižnici až po zákon, ktorý ti zakazuje piť, ak sa staráš o kravu.

Lajkuj Brainee.sk na

V Spojenom kráľovstve si väčšina ľudí uvedomuje, čo je legálne a môžu to robiť. Avšak vďaka niekoľkým zabudnutým zákonom existujú stále veci, ktoré sú nezákonné a ani samotní Briti o tom nemusia vedieť.

image

Je nezákonné byť opitý v krčme

O tomto zákone asi mnohí nechceli vedieť. Ak sa teraz samého seba spytuješ, koľkokrát si v Spojenom kráľovstve porušil tento zákon, robíš dobre. Zákon platí už od roku 1839. a ak ťa policajti prichytia opitého v krčme, na diaľnici alebo na inom verejnom mieste, hrozí ti pokuta 200 libier.

Krava na ulici za denného svetla nie je povolená

Ak sa náhodou zobudíš v hoteli v Londýne počas pekného dňa a povieš si, že je ako stvorený na prechádzku s kravou, je dobré, že si narazil na tento článok. Porušil by si inak zákon. Je nezákonné chodiť s kravou po ulici počas denného svetla v čase od 10 do 19. Pôvod nariadenia je v zákone o metropolitných uliciach. 

image

Macko Pú: Blood and Honey už zarobil 2,5 milióna dolárov, a to s rozpočtom len 100 tisíc

Hazardné hry v knižnici sú nezákonné

Opäť ti zničíme tvoje plány na divoký road trip po Británií, ktorý si chcel určite zakončiť v mestskej knižnici, aby si si mohol s parťákom zahrať karty. Hazardné hry v britskej verejnej knižnici sú nezákonné podľa zákona o priestupkoch z roku 1898. Zákon mal ochrániť tých, ktorí používali knižnicu na štúdium a hazardné hry by ich rušili. Vo verejných knižniciach je taktiež zakázané nadávať. 

Nevytriasaj  si koberec na ulici

Zákon o metropolitnej polícii z roku 1839 klasifikoval ako nezákonné búchať alebo triasť kobercom alebo kobercom vonku na ulici po ôsmej hodine ráno. Ak však chcete oprášiť len rohožku, potom si buďte istí, že je to povolené pred 8:00.

Zvonkohra absolútne nehrozí

Zvoniť na zvončeky a potom ujsť? Ďaleko by si nezašiel. Táto hra je nelegálna. Zákon metropolitnej polície z roku 1839 uvádza, že je v rozpore so zákonom zaklopať na dvere domu, v ktorom niekto býva, a potom okamžite utiecť.

Obliekanie sa za policajta je zakázané

Pozvali ťa na párty a ty chceš prísť v sexi uniforme poliša? Rozmysli si to. Podľa zákona Spojeného kráľovstva je nezákonné vydávať sa za policajta. Nezákonné je aj prezliekanie sa za vojaka v ozbrojených silách. Zákon o falošnom charaktere námorníka a vojaka z roku 1906 uvádza, že v Spojenom kráľovstve je protizákonné, ak niekto predstiera, že je v ozbrojených silách. Za porušenie tohto zákona Spojeného kráľovstva ťa môžu poslať do väzenia.

image

KVÍZ Poznáte vôbec erb svojho mesta? Priraďte správny názov k obrázku

S rybami určite nenarábaj podozrivo

Platí to teda aspoň na lososa... Áno, Briti majú aj zákon na lososa a to ako ho môžeš držať a kráčať s ním po ulici. Pochádza z roku 1986 a z „manipulácie s lososom za podozrivých okolností“ robí nezákonnú činnosť. Ide o súčasť širšieho zákona, ktorý zakazuje držanie lososa tam, kde bol nezákonne ulovený, zabitý alebo vyložený, a vzťahuje sa aj na väčšie množstvo sladkovodných rýb vrátane pstruhov, úhorov, pleskáčov a mihule. Takže keď budeš nabudúce odchádzať zo supermarketu s filetom lososa alebo nejakým pstruhom v taške s potravinami, uistite sa, že na tvojej tvári nie je badať ani za mak podozrenia.

Na staniciach metra nie je povolené predbiehanie

Radenie do frontu je základom života v Spojenom kráľovstve. A hoci si väčšina z ľudí uvedomuje, že je to neslušné, môže byť celkom lákavé pokúsiť sa predbehnúť. Ak to však spravíš na staniciach londýnskeho metra, vystavuješ sa riziku porušenia zákona. Tento zákon bol vytvorený s cieľom vyhnúť sa nebezpečenstvu tlačenice pri nástupe do vlaku, ako aj frustrácii, ktorú môže spôsobiť, keď sa ľudia tlačia v radoch.

image

Priatelia, Ženatý so záväzkami či The Office. Tieto seriály by dnes už nemali žiadnu šancu vzniknúť

Nemôžeš byť opitý, keď máš na starosti kravu

Je to veľmi lákavé, ale v Británií nesmieš - naozaj nesmieš - piť, keď máš na starosti kravu, ktorú treba odviesť späť do maštale.  Možno si myslíš, že toto už Briti fakt prestrelili,, no zákon má predsa len určitú logiku.  Bol vytvorený, aby udržal ľudí v bezpečí a pokúsil sa zabrániť nehodám s kravami, ktoré sa bez dozoru preháňajú po krajine a spôsobujú dopravné nehody. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:34