Macko Pú: Krv a med bol podľa kritikov prepadáv, režisér filmu má však na muške aj ďalšie rozprávky.Agged Edge Productions/
StoryEditor

Macko Pú: Blood and Honey už zarobil 2,5 milióna dolárov, a to s rozpočtom len 100 tisíc

mor20.02.2023., 12:00h

Horor Macko Pú bol prepadákom v stovkách kín po celom svete a vyvolal obrovský rozruch. Ľudia neverili vlastným očiam a ušiam, keď videli trailer na film. Nikto ani len nerozmýšľal nad tým, že tak milovaná detská postava môže byť premenená na monštrum.

Lajkuj Brainee.sk na

Diváci si však užili nový vzhľad Pú-a a jeho parťáka Prasiatka, keď terorizujú skupinu mladých dospelých po tom, čo ich opustil Christopher Robin. Za štyri dni od vydania sa mu podarilo zarobiť 2,5 milióna dolárov.

Čo nie je nič moc, keď si porovnáme hocijaký iný úspešnejší americký film. Čo si však zaslúži pozornosť je, že snímka bola natočená s rozpočtom len 100 tisíc dolárov. Tvorcov teda isto motivuje fakt, že sa im investícia niekoľkonásobne vrátila.

Vyhrážky a polícia

Film pravdepodobne zostane v kinách ešte niekoľko týždňov, takže nie je ešte naisto jasné, koľko ešte zarobí. V súčasnosti sa za najväčší hororový úspech považuje Paranormal Activity, ktorý získal 193 miliónov dolárov s rozpočtom iba 15 tisíc dolárov. To sa už pomerom blíži k výhre v lotérií. A nakoniec sa z toho stala  franšíza v hodnote viac ako 1 miliarda dolárov.

Britský režisér Rhys Frake-Waterfield pre agentúru AFP povedal: „Pozrite, nebolo to vôbec ľahké, riešil som petície, ktoré to chceli zastaviť. Boli aj vyhrážky smrťou a ľudia, ktorí mi hovorili, že na mňa zavolajú políciu." Frake-Waterfield hovorí, že od dokončenia Blood and Honey začal vnímať veľký záujem po podobných námetoch na celom svete.

Vraždiace ninja korytnačky

Režisér si brúsi zuby aj na iné klasické rozprávkové postavy, ktoré by rád divákom znetvoril pred očami a zasadil ich do hororového žánru. „V poslednej dobe som naozaj nadšený z Ninja korytnačiek Teenage Mutant, ten príbeh má veľmi desivý podtón, ide spolovice o ľudí a spolovice o korytnačky, žijú v kanáli a majú potkanieho kráľa, ktorý ich učí," povedal režisér pre magazín Collider.

Režisérovi sa tento koncept páči a vo svojich predstavách naše obľúbené hviezdy detských čias vidí ako v tmavých uličkách prepadávajú nič netušiacich ľudí, režú ich na kusy a kŕmia nimi svojho potkanieho majstra. „Dúfam, že na to získam autorské práva, ale neviem, či sa mi to podarí." Ak by aj nie, Rhys má na muške aj Teletubbies. 

U kritikov nie tak úspešné

Miles Klee, redaktor magazínu Rolling Stone o filme napísal, že je „sto hektárová pustatina, hlúpa krvavá nuda na ktorej konci ste deprimovaní, že niekto na jej natočenie strávil toľko času".

Rovnako ani na Kyle Turnera z New York Times dielo nespravilo dojem. „Nie je to dosť vtipné na to, aby sa dalo niečo múdre napísať o gagoch vo filme. Zároveň to nie je ani natoľko desivé, aby z toho bol kompetentný horor."

Pre Jeffa Ewinga z Invers-u je film skutočným sklamaním, ale videl v ňom aspoň potenciál. „Či už je to zlé, alebo nie, film bol veľmi blízko k tomu, aby priniesol nezabudnuteľné príšery, ktorých sa budeme báť, bol však lenivý a nevyužil možnosť priviesť ich k životu."

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:48