Toto prehistorické umenie je dôležité a významné najmä pre austrálskych pôvodných obyvateľov.Youtube/ Ww News, Unsplash, Brainee X Canva/
StoryEditor

Chytili sprejera-frajera. V jaskyni vandali zničili prehistorické umenie. Hrozí im väzenie

HNonline.sk23.01.2023., 14:00h

Austrálske úrady riešia prípad poškodenia prastarých umeleckých artefaktov, ktoré sa nachádzajú v jaskyni Koonalda na juhu krajiny. Páchateľom hrozí až šesť mesiacov väzenia alebo pokuta 10 tisíc dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

„Vandali odstránili časti plotu z ostnatého drôtu, ktorý chránil jaskyňu, dostali sa dovnútra a potom nápisom nenávratne poškodili vrchnú časť domorodého umeleckého diela,“ uviedol minister pre záležitosti domorodcov štátu Južnej Austrálie Kyam Maher, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Umenie z jaskyne nachádzajúcej sa v Nullarborskej planine, je vyše tridsaťtisíc rokov staré. Tvoria ho vzory vyryté prstami do vápencových stien. Artefakty majú osobitný význam predovšetkým pre domorodé obyvateľstvo regiónu Mirning.

Jaskyňa smrti

V zozname národného kultúrneho dedičstva sa jaskyňa Koonalda nachádza od roku 2014 a je popísaná ako lokalita, ktorá obsahuje dobre zachovalé prstové vzory aj ďalšie unikátne archeologické nálezy. Vandali na steny vyškriabali nápis: „Teraz sa nepozerajte, ale toto je jaskyňa smrti.“.

image

Slovenský ultramaratónec Jozef Rajchl chce prebehnúť z východu na západ Austrálie. Čaká ho 3 800 kilometrov dlhá cesta

„Je to šokujúce. Tieto jaskyne sú jedným z najstarších dôkazov o obývaní tejto časti krajiny domorodcami,“ povedal minister v stredu pre austrálsku rozhlasovú a televíznu stanicu Australian Broadcasting Corp. Osobám usvedčeným z porušenia zákonov na ochranu domorodého dedičstva hrozí teraz až šesť mesiacov väzenia alebo pokuta 10 tisíc dolárov.

Minister Maher ďalej uviedol, že úrady sú odhodlané tieto tresty, ktoré platia od roku 1988, ešte sprísniť, a zvažujú ďalšie ochranné prostriedky, ktoré by mohli byť na mieste zapísanom na zozname národného dedičstva zavedené, vrátane kamier.

„Som zničením vzácnych odtlačkov zdesený,“ uviedol mirningský starešina Clem Lawrie a dodal, že domorodci už skôr opakovane žiadali vládu o lepšiu ochranu miesta, no bezúspešne.

image

Halucinogénny špenát po Slovensku zasiahol aj Austráliu. Obchodníci majú hlavu v smútku, spôsobuje ťažké stavy

„Jaskyňa Koonalda má pre Austráliu výnimočnú pamiatkovú hodnotu ako z hľadiska chápania domorodého umenia, tak aj archeológie. Miesto má veľký význam pre svoj prínos k dejinám domorodého osídlenia,“ uvádzajú austrálske médiá.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:41