Austrália doteraz patrí pod správu britskej monarchie, novou vládou sa to však možno zmení.Unsplash/joe Csunyo/
StoryEditor

Austrália ako republika? Po smútku za královnou Alžbětou sa plán uvádza znova do chodu

Jana Šafaříková25.12.2022., 14:13h

Po úmrtí britskej kráľovnej austrálski republikáni načas stíchli. Pritom už desiatky rokov vo vzduchu visí otázka: Stane sa Austrália republikou? Nový labouristický premiér Anthony Albanesa a jeho vláda si samostatnosť Austrálie dala za svoj dlhodobý cieľ.

Lajkuj Brainee.sk na

Otázkou vraj nie je či, ale kedy. Jedno neúspešné referendum o nezávislosti od britskej koruny pritom už má krajina za sebou „Austrália je silný a samostatne konajúci štát. Sami si o sebe rozhodujeme a ekonomické väzby máme predovšetkým v Ázii a Pacifiku. Naša bezpečnosť je zakotvená v obrannej alianci s Novým Zélandom a Spojenými štátmi. Nepatríme už Británii,“ hovorí Matt Thistlethwaite.

image

Obrovské zámky, luxusné šperky, ale aj zbierka áut. Toto sú najdrahšie veci, ktoré vlastnila kráľovná Alžbeta II.

Thistlethwaite od tohtoročného júna zastáva novozriadený úrad ministra pre republiku, ktorý krátko po svojom nástupe po májových parlamentných voľbách zriadila vláda labouristov a nový premiér Anthony Albanesa, píše sa na webe iDnes.cz.

Aj keď vláda rovnako ako premiér uvádzajú, že nezávislosť Austrálie od britskej koruny nie je ich prioritou, všetko sa napriek tomu počas ich trojročného mandátu bude pomaly posúvať práve týmto smerom.

Úmrtie a pohreb kráľovnej Alžbety tento rok potom tieto úvahy síce nakrátko odsunuli bokom, výmena panovníkov v Londýne ich však zároveň posúva ďalej. „Nastala tým doba, kedy sa opäť musíme zamyslieť nad vlastnou budúcnosťou,“ domnieva sa Thistlethwaite.

Prečo si platiť kráľovskú rodinu?

Za dobu dvoch storočí krátkej existencie austrálskeho štátu tu pritom už jedno referendum na tému nezávislosti v roku 1999 prebehlo. Hoci prieskumy verejnej mienky v tom čase naznačovali slušné šance republikánov, s takmer 55 percentami nakoniec prevážili zástancovia monarchie.

 

 

Sčasti si za to austrálski republikáni mohli svojimi vnútornými dohadmi sami, keď sa nedokázali zhodnúť ohľadom metódy voľby prezidenta a toho, akú silnú výkonnú moc by mal mať.

Ak by sa hlasovalo teraz, podľa odhadov by už k republike bolo naklonených viac ľudí. Aj vplyvom demografických zmien môže druhé referendum dopadnúť viac v neprospech monarchie, ktorá už nemá takú symbolickú silu ako v minulých desaťročiach. „Ľudia sa stále častejšie pýtajú, aký zmysel má platiť si kráľovskú rodinu a prispievať jej na honosný životný štýl. Tým skôr v čase, keď stále väčšia časť sveta prepadá do chudoby,“ hovorí austrálsky sociológ Josh Roose.

Pôvodní obyvatelia sú proti monarchii

Podporu má republikánske hnutie aj od domorodých obyvateľov, ktorí v monarchii vidia stelesnenie útlaku a koloniálnej nadvlády. Posledný objavený kontinent obývajú najmenej posledných 60 tisíc rokov a kolonizácia v roku 1788 spôsobila značné straty na životoch aj v unikátnom kultúrnom dedičstve. Navyše aj v súčasnej dobe domorodí Austrálčania patria medzi najviac znevýhodnenú skupinu obyvateľov.

Po smrti kráľovnej, ktorej pohreb a trúchlenie bez prestania prenášal celý svet, vyšli domorodci do ulíc a transparenty s nápismi ako „vráťte nám našu zem“ alebo „táto krajina nepatrí kráľovnej“ sa snažili upozorniť na pretrvávajúce problémy historicky vychádzajúce z britskej nadvlády.

Premiér: Najskôr musíme mať jasný plán

Britský monarcha je v súčasnom systéme zastupovaný generálnym guvernérom, ktorý má predovšetkým ceremoniálnu rolu. Napriek tomu má aj vlastné právomoci, formálne schvaľuje ministrov a je vrchným veliteľom austrálskych ozbrojených síl. Má tiež právomoc rozpustiť parlament a odvolať premiéra, čo sa za značných kontroverzií stalo v roku 1975. Napriek tomu, že súčasná vláda a premiér sú pre pozvoľný presun smerom k republike, tým hlavným je mať vopred jasný plán a otázku budúceho referenda položiť na konkrétnych základoch. Zároveň má tomuto rozhodnutiu predchádzať ústavná reforma a plné uznanie domorodých práv.

image

Deti kráľovnej Alžbety II. Nový kráľ, olympionička, učiteľ aj návštevník pedofilného ostrova Jeffreyho Epsteina

Politickú podporu má táto myšlienka najmä u labouristov a zelených, ale aj u niektorých poslancov liberálnej strany. „Povedal by som, že pre mnoho Austrálčanov už nastal ten správny čas. Začneme s prípravnými krokmi a neskôr počas nášho mandátu sa dúfajme presunieme k úvahám o možnej budúcej hlave štátu,“ povedal Thistlethwaite v júni.

Podľa aktuálnych prieskumov stále mierne prevažuje podpora monarchie, zhruba štvrtina populácie však nemá jasne vyhranený názor. Pokiaľ na referendum dôjde, bude jeho výsledok do značnej miery záležať práve na tejto nerozhodnutej časti populácie, ktorej názory a preferencie sa pravidelne menia v závislosti na vonkajších udalostiach.

Keď krajinu napríklad čaká kráľovská návšteva alebo celý svet sleduje kráľovskú svadbu, podpora monarchie vzrastie. Pri menej lichotivých udalostiach, ako bol napríklad rozhovor princa Harryho a neobľúbenej Meghan Markleovej v americkej šou Oprah Winfreyovej, podpora monarchie v Austrálii opäť klesla.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:23