Chôdza okrem priaznivých účinkov na zdravie môže určiť aj tvoju osobnosť.Breakify/Unsplash
StoryEditor

Štúdia, ktorá otriasla svetom vedcov. Japonské deti majú inú chôdzu ako ostatné, zistili príčinu

Nikola Michalkova09.09.2022., 08:00h

Nie je prekvapením, že každý človek chodí inak. Vedci sa však aj napriek tomu zamerali na vývoj chôdze, tentokrát u japonských detí. Zistilo sa totiž, že u nich vývoj prebieha inak.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa novej štúdie sa spôsob chôdze japonských detí vyvíja odlišne ako u detí v iných krajinách. Štúdia vrhá nové svetlo na spôsoby, akými sú pohybové vzorce tela spojené so zdravím. 

Vývoj sa odlišuje

Výskum, ktorý bol nedávno zverejnený v časopise Scientific Reports odhalil, že aj keď sú vzorce chôdze japonských detí vo veku 6 až 12 rokov podobné chôdzi deťom z iných krajín, ich vývoj sa v priebehu rokov líši. Vekovo podmienené rozdiely dolných končatín posudzovali vedci z Nagoya University v Japonsku. 

Chôdza človeka je vo všeobecnosti zložitý, nevedomý motorický vzorec, ktorý je nevyhnutný pre väčšinu našich každodenných činností. Pozostáva zo sledu pohybov, ktoré zahŕňajú bedrá, kolená a chodidlá. Výskumníci tvrdia, že chôdza môže byť rozhodujúca pre meranie kvality života a zdravotného stavu. Pochopenie síl spojených s chôdzou môže pomôcť pri liečbe ľudí, ktorí trpia poruchami pohybu. 

image

Čoraz viac žien nechce mať deti. Byť matkou nie je naša povinnosť, ale slobodná voľba, hovorí Natália Pažická

Dôležité rozdiely

Štúdia odhalila zásadné rozdiely medzi vekovými skupinami. U detí v skupine 11 až 12 rokov došlo k nárastu počtu krokov za minútu v porovnaní s deťmi vo vekovej skupine šesť až osem ročných. Taktiež sa zistil rozdiel dĺžky kroku. Dĺžka sa znížila u detí vo veku 11 až 12 rokov v porovnaní s deťmi vo veku deväť až desať rokov.

Vedci zdôraznili, že japonské deti vo veku 11 až 12 rokov mali menší rozsah pohybu kolena počas cyklu chôdze. „Sme presvedčení, že rozdiely v životnom štýle, stavbe a kultúrnych faktoroch ovplyvňujú chôdzu japonských detí,“ povedal spoluautor štúdie Tadashi Ito na portáli Independent.

image

Japonské deti majú iný vývoj chôdze v detskom veku ako iné deti v iných krajinách.

Note Thanun/Unsplash

„Toto pravdepodobne neovplyvní zdravie japonských detí. Naznačuje však vlastnosti odlišné od vlastností detí v iných krajinách. Tieto výsledky poskytujú dôležitý nástroj na hodnotenie normálnej a patologickej chôdze a môžu určiť účinnosť ortopedickej liečby a rehabilitácie porúch chôdze,“ dodal Ito. Vedci sa domnievajú, že zistenia môžu byť užitočné na posúdenie vývojových zmien vo vzore chôdze a odhalenie abnormalít chôdze u detí.

Ďalšia štúdia odhaľuje, akú máš osobnosť

Iná štúdia sa snažila zistiť, akú máš osobnosť podľa toho, akú máš chôdzu. Ak patríš medzi ľudí, ktorí majú rýchlu chôdzu, si pravdepodobne extrovert. Štúdia sledovala viac ako 15-tisíc dospelých. „Ľudia s rýchlou chôdzou sú s väčšou pravdepodobnosťou extroverti, svedomití a otvorení novým možnostiam. Neurotici chodia pomalšie,“ uvádza sa na portáli INC. 

„Osobnosť neovplyvnila len rýchlosť chôdze, ovplyvnila aj to, ako sa chôdza časom menila. Tí, ktorí dosiahli nižšie skóre v neurotizme a vyššie v extroverzii, svedomitosti a otvorenosti, mali v porovnaní s ich kolegami pomalší pokles v rýchlosti chôdze,“ uvádza sa na portáli ICN.

Ich výskum tiež ukázal, že ľudia s „vyšším neurotizmom a nižšou svedomitosťou majú menej fyzickej aktivity a viac sedavé správanie.“

Chôdza je dôležitá pre naše zdravie

Každý deň by mal človek podľa odborníkov urobiť minimálne 10-tisíc krokov. Tento zvyk ti prinesie iba benefity pre tvoje zdravie. Štúdie ukazujú, že ak budeš každý deň dodržiavať stanovený limit krokov, zníži sa riziko predčasnej smrti. ,,Hlavným prínosom je, že existuje veľa dôkazov, ktoré naznačujú, že pohyb je prospešný, najmä pre tých, ktorí robia veľmi málo aktivít. Viac krokov za deň je lepšie pre vaše zdravie. A prínos z hľadiska rizika úmrtnosti sa pohybuje okolo 6 000 až 8 000 pre starších dospelých a 8 000 až 10 000 pre mladších dospelých," hovorí Amanda Paluch, epidemiologička fyzickej aktivity z University of Massachusetts Amherst na portáli Science Daily

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:59