Valentína Sedileková, Kim KardashianRóbert Slovák/Reuters
StoryEditor

Valentína bojovala s anorexiou: Rapídne chudnutie, ktoré prezentuje Kim Kardashian, poškodzuje zdravie

Dominika Pacigová11.05.2022., 18:00h

Od ôsmich rokov bojovala s anorexiou, dnes pomáha iným. Vzor, ktorý Kim Kardashian nastavila na Met Gala, keď za tri týždne schudla sedem kíl, je podľa nej rizikový pre vznik porúch príjmu potravy.

Lajkuj Brainee.sk na

Kim Kardashian vyvolala veľký rozruch nielen kvôli ikonickým šatám Marilyn Monroe, ktoré si obliekla na Met Gala 2022, ale najmä kvôli tomu, že za tri týždne schudla sedem kíl. 

Aký vplyv môžu mať jej slová na mladé baby z hľadiska porúch príjmu potravy? Mali by celebrity, ktoré majú veľké dosahy, niesť za takéto správanie zodpovednosť? Aj to sme sa pýtali Valentíny Sedilekovej, ktorá od ôsmich rokov bojovala s anorexiou. Dnes však otvorene hovorí o poruchách príjmu potravy, stojí za prvou telefonickou linkou na Slovensku, ktorá je zameraná aj na úzkosti z jedla či bodyshaming, a vďaka projektu Chuť žiť pomáha iným. 

Rizikový vzor 

Kim vraj zo stravy vylúčila sacharidy, jedla veľa bielkovín a zeleniny. Podľa jej slov nehladovala, ale stravovala sa veľmi prísne. Modelka však má veľký dopad na mladých ľudí, pre niektoré dievčatá môže byť dokonca vzorom. „Jej správanie im ukazuje, že telo je objekt, ktorý je normálne meniť diétami a rapídnym chudnutím len kvôli tomu, aby sa zmestila do nejakých šiat. To je však nebezpečné. Rapídne chudnutie a radikálne úpravy stravy totiž poškodzujú naše zdravie - obzvlášť u mladých a dospievajúcich,“ vysvetlila Valentína Sedileková.

Správanie Kim podľa nej taktiež podporuje naratív toho, že telo nie je súčasťou našej osobnosti a zdravia, ale iba niečo, čo máme upravovať, meniť a tvarovať s cieľom zvýšiť atraktivitu a krásu. „Tento vzor, ktorý Kim svojím správaním nastavila, je rizikový pre vznik porúch príjmu potravy, pretože vedie k objektifikácii tiel,“ dodala Valentína. 

Kritické myslenie je dôležité 

Vyvodenie zodpovednosti za takéto správanie je podľa Valentíny na mieste. „Otázkou však je, ako by to malo vyzerať. Myslím si, že najdôležitejšie je, aby boli mladí ľudia edukovaní. Taktiež aby vedeli kriticky nahliadať na obsah na sociálnych sieťach či internete. Ak mám totiž zdravý vzťah k sebe, svojmu telu a viem, že mu potrebujem dať dostatok energie a živín na to, aby vedelo poriadne fungovať, na Kimino správanie sa budem dívať s nadvihnutým obočím ako na povrchné a zdraviu škodlivé,“ skonštatovala. 

Autorka projektu Chuť žiť zároveň poukazuje na to, že takéto slová vplyvných ľudí veľa hovoria o ich vlastnom nastavení, ale aj o tom, ako vnímajú seba, svoje telo a ako majú postavený rebríček hodnôt. „Nezabránime ľuďom vyjadrovať sa o ich výzore či hmotnosti. Ovplyvniť však môžeme to, či ich budeme počúvať, dáme ich slovám vážnosť a dôležitosť, alebo či sa nimi necháme ovplyvniť. A to ako na úrovni jednotlivca, tak aj spoločnosti,“ doplnila.  

Tréner sa jej zastal 

Kim čelila kritike aj na sociálnych sieťach. Herečka Lili Reinhart hneď na druhý deň po Met Gala podľa portálu BBC uviedla, že prejsť sa po červenom koberci a poskytnúť rozhovor o tom, aká si hladná len preto, aby si sa zmestila do šiat, je nechutné.

V tejto súvislosti prehovoril aj jej tréner, ktorý sa Kim zastal. Podľa informácií portálu Daily Mail na celý proces dohliadal a nešlo o hladovanie.   

Ak máš výčitky z jedla, úzkosť z vlastného tela či podozrenie na poruchy príjmu potravy u seba alebo u blízkeho, stačí vytočiť 0800 221 080 a poradia ti skúsené psychologičky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:51