Pivo Pokojný medveďUntappd/Matthew Stern, Erik Eppig
StoryEditor

V Spojených štátoch predávajú slovenské pivo. Má to však jeden háčik, taká značka u nás vôbec neexistuje

Miroslav Kamody19.03.2024., 14:00h

Poznáš pivo Pokojný medveď? Neboj sa, nie si sám.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo české pivo sa predáva vo veľkom nielen doma, ale aj v zahraničí, slovenské pivovary toľko šťastia nemajú. Tobôž nie v krajinách, ako sú Spojené štáty. Ako upozornil portál O Pive, práve na tomto trhu sa objavilo pivo Pokojný medveď. Ak si o ňom ešte nikdy nepočul, rozhodne nie si sám.

Web pripomína, že pre amerických pivárov je európske pivo exotikou. Práve z toho má ťažiť stránka European Beer Collection, ktorá ponúka balík desiatich pív z Nemecka, Francúzska, Poľska, Česka a Slovenska. Balík nesie totožný názov, pričom slovenským reprezentantom je ležiak Pokojný medveď s obsahom alkoholu na úrovni 4,3 percenta.

image

Známy britský portál vychválil Bratislavu do nebies. Lákajú na lacné pivo, hrady a nízke ceny leteniek

Neznáme pivo

„Pre tento štýl je charakteristická lesklá bledo-zlatá farba. Hustá, veľmi kompaktná pena zanecháva pri ústupe na skle stopy zložitej penovej čipky. Chuť je ezká a osviežujúca, prejavujúca sa sladovou sladkosťou s nádychom slanej sviežosti. V závere sa objavujú náznaky limetky, korenia a jemnej horkosti,” píše sa na webe.

Arómu opisuje ako príťažlivý komplexný buket obsahuje harmonickú zmes kvetinového chmeľu, sladkých sladov a ovocných esterov spolu s tónmi čerstvého chleba a citrusov. Ktorý pivovar však za neznámym medveďom stojí?

image

Pivo

Pixabay/alexas_fotos/

Známa značka

Stránka meno nezmieňuje, no píše, že pivovar bol založený v roku 1473 a v roku 2023 oslávil pivovar 550. výročie svojho založenia. Na základe toho je jasné, že ide o pivovar Steiger z Vyhní. Portál O pive dodáva, že je pivo s takýmto názvom ani obsahom alkoholu pivovar vo svojej ponuke nemá. Ako však vysvetľuje, pivovar bežne vyrába aj pivá na objednávku.

„Pivo si navyše hodnotitelia považujú za nadpriemerné. Na medzinárodnej stránke Untappd ho testovalo takmer 900 hodnotiteľov. Pivo získalo priemernú známku 3,24 z piatich,” dodáva web.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:06