V Bolívii môžeš prísť neskôr, v Thajsku sa vidličkou nenaješ. Toto sú zaujímavé stolovacie návyky v rôznych krajinách (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Grg nikoho nenahnevá či uterák pri stole. Pozri si bizarnosti stolovania v rôznych kútoch sveta

Radka Rosenbergová15.07.2021., 08:00h
V každom štáte je iná tradícia stolovania. Niektoré z nich ťa však možno aj prekvapia.
Lajkuj Brainee.sk na

Bez soli

Ak je tvoj jazýček zvyknutý na slanšie jedlo, v egyptskej kuchyni máš jednoducho smolu. Egypťania považujú pýtanie si soľničky za akúsi urážku kuchára. Vraj mu dáš najavo, že ti nechutí a jeho dokonalé jedlo potrebuje viac korenia. Ak si ho teda nechceš pohnevať, skús na soľ úplne zabudnúť. 

Ak si v Egypte vypýtaš soľničku, urazíš kuchára (ilu) Ak si v Egypte vypýtaš soľničku, urazíš kuchára (ilu) unsplash.com

Meškáš? Nevadí!

V Bolívii si na dochvíľnosť pri stole nepotrpia. Ak ťa niekto z tejto krajiny pozve na večeru, doslova je pravidlom, dostaviť sa k stolu s 20 až 30 - minútovým oneskorením. Okrem toho nikdy nejedz rukami! Dokonca aj na ovocie majú príbor. Po jedle by si ďalej nemal používať špáradlo, najmä na verejnosti. 

Nekrájať, roztlačiť

V Nemecku by si nikdy nemal krájať zemiaky, pretože dáš hostiteľovi najavo, že nie sú dobre spravené. Ak by ťa totiž videl ich krájať, myslel by si, že kontroluješ ich prepečenosť. Najskôr ich skús popučiť vidličkou a až tak si ich vychutnaj. 

Vidlička iba ako pomôcka

V Thajsku by si nikdy nemal jesť priamo vidličkou! Považuje sa totiž iba za akúsi pomôcku. Pomocou nej si posunieš jedlo na lyžicu, ktorú si vložíš do úst. 

V Thajsku si v žiadnom prípade vidličku nevkladaj priamo do úst! (ilu) V Thajsku si v žiadnom prípade vidličku nevkladaj priamo do úst! (ilu) unsplash.com

Uterák pri stole

Japonci si pred sadnutím za stôl rozdajú malé teplé uteráky zvané oshibori, ktorými si vyčistia ruky. Po tom, čo ti čašník prinesie jedlo, by si mu mal povedať zdvorilostnú formulku „itadakimasu“, čo znamená „milostivo prijímam“, alebo sa to tiež berie ako japonská verzia francúzskeho „bon appetit“. Okrem toho by si nikdy nemal nechávať paličky na jedlo vedľa taniera - stále ich drž v ruke. Považuje sa to za obrovské porušenie etikety

Až do poslednej omrvinky?

Ak na tanieri necháš nejaké jedlo, potešíš hostiteľa. V Číne je dojedenie chodu znakom, že máš stále hlad. Pokiaľ teda netúžiš po duple, nenechávaj úplne prázdny tanier. 

Starší má prednosť

V Južnej Kórei je úcta k starším jednou z najdôležitejších hodnôt - nečudo, že ju dodržiavajú aj pri stole. Seniori majú začať s jedlom prví, v opačnom prípade ide o vrchol neslušnosti. Na rozdiel od Číny a Japonska, držanie misky s ryžou v ruke pri jedle, tu nie je normou. Výnimka nastáva iba vtedy, ak ti jedlo niekto nepodáva. V tej chvíli chytáš misu či pohár oboma rukami, inak hostiteľa urazíš.  

V Južnej Kórei má starší pri jedle prednosť (ilu) V Južnej Kórei má starší pri jedle prednosť (ilu) unsplash.com

Sŕkanie je v poriadku

Aj ty si určite pamätáš na detské časy, keď ťa mama karhala za chlípanie polievky. Čo sa u nás považuje za nezdvorilé, v Japonsku vítajú. Ak totiž počas jedenia rezancov hlasno sŕkaš, dávaš tým najavo, že ti jedlo chutí

Grg nikoho nenahnevá

V Turecku, v Indii, v krajinách Blízkeho východu či v Číne sa hlasné grganie považuje za dôkaz vynikajúceho jedla. Ak si poriadne odgrgneš, dáš tým najavo, že ti mimoriadne chutilo. Avšak pozor! Aj keď to hostiteľ akceptuje, neznamená to, že máš grgať po každom jednom chode. 

Ruky patria na stôl

Tvoja mamka či babka by nad tým možno krútila hlavou, no v Rusku je úplne normálne, ak máš zápästia položené na kraji stola. Zložiť si počas obeda či večere ruky v lone sa považuje za vrchol neslušnosti. 

V Číne si po jedle môžeš hlasno odgrgnúť (ilu) V Číne si po jedle môžeš hlasno odgrgnúť (ilu) unsplash.com

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. november 2024 08:02