Ako sa varené víno stalo ikonou Vianoc?Unsplash/Alina Belogolova
StoryEditor

Ako sa varené víno stalo ikonou Vianoc? Príbeh najvoňavejšieho zimného nápoja siaha tisícky rokov dozadu

Miroslav Kamody10.12.2025., 10:30h

Varené víno dnes berieme ako samozrejmosť zimných trhov. No za jeho sladko-korenenou vôňou sa skrývajú stáročia medicíny, luxusu, rímskych vojakov, viktoriánskeho marketingu aj recepty, ktoré by si si dnes do hrnca možno ani nedal.

Lajkuj Brainee.sk na

💡 Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:

  • Pôvod koreneného vína siaha až do antiky a Biblie.
  • Rímski legionári ho priviezli aj do Británie.
  • Stredoveká verzia „ypocrasu“ bola skôr liek než nápoj.
  • S Vianocami ho spojil až Charles Dickens.

Keď príde sezóna omrznutých prstov a dychu, ktorý vidno vo vzduchu, automaticky siahame po tekutom „objatí“ - varenom víne. Sladké, teplé, aromatické. Ideálny spôsob, ako prežiť december. Ale jeho príbeh siaha oveľa hlbšie než len k najbližšiemu stánku s klobásou, píše portál The Conversation.

image

Príbehy slávnych jedál: Prečo jeme na Štedrý deň kapra a ako sa stal symbolom našich Vianoc?

Už samotná definícia je jednoduchá: červené víno, cukor alebo med, a k tomu škorica, klinčeky, zázvor, muškátový oriešok či badián. Ale to je dnešná verzia. Kedysi to bolo úplne inak - ostrejšie, drahšie a často vnímané skôr ako liečivý elixír.

Recepty zo 14. storočia sú poriadne divoké

V Anglicku sa našli recepty na korenené víno už v 14. storočí, v zbierke textov neskôr nazývanej The Forme of Cury. Nápoj bol taký korenený, že by dnešnému konzumentovi možno vypálil chuťové poháriky. Okrem zázvoru obsahoval aj galangal, aromatický koreň používaný v ázijskej kuchyni.

A ešte skôr, než ľudia používali slovo „varené“, existovali záznamy o korenenom víne ako takom. V biblickej Piesni Šalamúnovej sa píše: „Dal by som ti vypiť víno ochutené koreninami.“

image

Ako sa varené víno stalo ikonou Vianoc?

Unsplash/Vitaly Mazur

Rimania, Briti a zrod nápoja, ktorý mal liečiť

Predpokladá sa, že korenené víno priniesli do Británie Rimania. Starší názov preň bol „hippocras“, nápoj z červeného alebo bieleho vína s koreninami, podávaný studený alebo teplý. A hlavne, považoval sa za liek.

V Kauciánskych poviedkach z roku 1392 píše Geoffrey Chaucer o rytierovi Januarym, ktorý si dáva tri druhy koreneného vína, aby zvládol svadobnú noc: „Ypocras, clarre a vernage zo silných korenín, aby mu dodali odvahu.“ 

A nielen rytieri. Samuel Pepys, anglický štátny úradník a jeden z najznámejších diaristov, si v marci 1668 zapisuje, že si dal „pol pinty vareného sacku“, teda sladkého španielskeho vína, aby sa „upokojil“ počas ťažkého pracovného dňa.

image

Každoročný veľký vianočný súboj. Je ekologickejší umelý alebo živý stromček? Odpoveď vás poriadne prekvapí

Med, nie cukor a názov, ktorý prezrádza pôvod

Názov „mulled wine“ sa vyvinul zo staroanglického „mulse“, čo bolo akékoľvek víno či nápoj zmiešaný s medom. Slovo pochádza z latinského „mel“ (med) a rovnaký koreň má aj dnešné waleské mêl.

V čase, keď ešte neexistoval globálny obchod s cukrom, práve med slúžil na sladenie jedál a nápojov. Preto aj francúzske „vin chaud“ sa tradične sladilo medom. Angličania dokonca od 13. storočia vo veľkom dovážali korenené vína z Montpellieru, ale dostupné boli len pre vyššiu vrstvu.

image

Ako sa varené víno stalo ikonou Vianoc?

Unsplash/Alisa Anton

18. storočie: varenému vínu pribudla pena, vajcia a luxus

Varené víno sa zmenilo v 18. storočí a získalo aj podobu, ktorú by si dnes označil skôr ako dezert do šálky. Elizabeth Raffald vo svojej knihe The Experienced English House-keeper (1769) opisuje recept, ktorý pripomína tekutý vaječný krém:

  • strúhaný muškátový oriešok,
  • víno s cukrom,
  • štyri vaječné žĺtky,
  • pomalé zahrievanie a neustále prelievanie dozadu a dopredu,
  • servírovanie v čokoládových šálkach.

Výsledok? Krémové, penové, voňavé. A áno, na namáčanie toastov.

image

VIDEO Ako vyzerali Vianoce v roku 1985? Banány pod stromčekom, Praha bez snehu a v telke Pyšná princezná

Ako sa z vareného vína stal symbol Vianoc

Tu prichádza Charles Dickens a jeho novela z roku 1843 Vianočná koleda. Dickens bol v tomto expert a dokázal z bežných zvykov spraviť tradície, ktoré prežili celé storočia.

Na konci príbehu, keď sa Scrooge mení na dobráka, povie Bobovi Cratchitovi: „O tvojich záležitostiach sa porozprávame ešte dnes popoludní, pri vianočnej miske Smoking Bishopa, Bob!“

Smoking Bishop bol variant vareného vína z portského a sušených pomarančov. Názov „smoking“ odkazuje na paru, ktorá z nápoja stúpala. A práve Dickensovo dielo prepojilo korenené víno s Vianocami tak pevne, že dodnes si bez neho advent sotva vieme predstaviť.

image

Ako sa varené víno stalo ikonou Vianoc?

Unsplash/Vitaly Mazur

Tradícia, ktorá prežila všetko

Varené víno dnes nepijeme kvôli medicíne. Je to rituál. Malý zimný únik. Hrejivý nápoj, ktorý prešiel od Biblie cez Rimanov, cez stredovekých pisárov až po vianočné trhy v 21. storočí.

A keď si túto zimu priložíš šálku k perám a nadýchneš sa tej typickej vône, si súčasťou tradície starej viac než tisíc rokov.

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. december 2025 10:32