
Gastronomický bedeker Gurmán na Slovensku organizuje už 12. ročník festivalu, ktorý otvára 54 reštaurácií z celej krajiny širokému publiku. Podniky ako UFO, Mlyn 108 alebo Chateau Čereňany ponúkajú až do 23. februára festivalové degustačné menu za 32 alebo 35 eur. Píše portál Idnes.cz
Jedným z nich je napríklad trenčiansky štvorizhviezdičkový hotel Elizabeth, ktorý stojí na mieste, kde hostinec existoval už od založenia mesta. Je známy hlavne vďaka rímskemu nápisu na hradnej skale, pri ktorej hotel stojí. Nápis oslavuje víťazstvo vojsk Marka Aurelia a je starý viac než 2 tisíc rokov.
Výnimočnosť hotela zaisťuje aj jeho kuchyňa, ktorú posledné dva roky vedie šéfkuchár Daniel Marek. Už po druhýkrát pripravuje menu aj na Zimný festival jedla. To tohtoročné začal raviolami so sušenými rajčinami a omáčkou z rakov. Ako hlavné jedlo podáva kačacie prsia s veľmi nezvyčajným, ale ohromne zaujímavým pyré zo sladkého drievka.
Zážitok potom uzatvára famózny dezert. „Podľa mňa je to jeden z najlepších dezertov, aké som kedy pripravil. Tekvica v dezerte? Keď si to prečítate, asi vás to nijako zvlášť nezaujme. Ale myslím, že sa mi to podarilo celkom dobre. Je tam marinovaná tekvica s naším vlastným zázvorovým sirupom a koláčik z bielej čokolády. Zázvor s čokoládou a tekvicou si dobre rozumejú,“ vysvetľuje Marek.
Obed v oblakoch
Naozaj výnimočný gastronomický zážitok ponúka reštaurácia UFO v Bratislave. Nachádza sa priamo na vyhliadke mosta SNP cez Dunaj vo výške 95 metrov. Už desať rokov tam v malej kuchyni varí šéfkuchár Jozef Masarovič. „Začiatky boli síce ťažké, ale už som si na to zvykol. Každý tu máme tak jeden meter štvorcový priestoru, ale ja s obľubou hovorím, že do veľkej kuchyne by som už nechcel. Nabéhal by som sa tam,“ opisuje náročné podmienky Masarovič.
Svoje festivalové menu popisuje ako menu zo spižiarne. „Každý kuchár rád varí na jar a v lete, keď má plnú záhradu čerstvých surovín. Ale teraz je zima, a tak sme museli otvoriť spižírnu a variť z toho, čo je v nej,“ vysvetľuje.
Degustácia teda začína osviežujúcim krémom z kedluben, do ktorého spracoval v podstate celú kedlubňu, a to vrátane zelených listov. Pokračuje perfektné pripraveným steakom zo srnčieho mäsa s topinamburovým pyré a končí dokonalým dezertom z bielej čokolády, tekvice, rakytníka a červeného pomaranča.
Večera na zámku
Okrem reštaurácií sa do festivalu tradične zapájajú aj hotely. Niektoré ponúkajú výhodné balíčky, ktoré obsahujú nielen degustačnú večeru, ale aj nocľah a raňajky. Práve to je prípad zámočného hotela Goya vo Voderadoch pri Trnave.
Ten je umiestnený v zámku, ktorý v roku 2016 prakticky ako ruinu kúpili manželia Bohdalovci. Osem rokov ho starostlivo opravovali a reštaurovali, až v ňom v roku 2024 otvorili luxusný hotel. Do kuchyne povolali skúseného šéfkuchára Petra Bracha. „História tohto miesta na vás dýcha, takže tu nemôžeme variť žiadnu ázijskú alebo inú exotickú kuchyňu. Varieme moderne podľa uhorských vzorov,“ vysvetľuje.
Inšpirácia Uhrami vychádza od pôvodných majiteľov zámku. Nechal si ho totiž postaviť rod Zičovcov, ktorý pochádza práve z dnešného Maďarska.
Brachovo festivalové menu preto začína zemitým tatarákom z húb, pokračuje candátom s petržlenovým pyré a končí čokoládovým dezertom. „Zvláštnosťou je však medzi chodmi na odľahčenie, ktorý podávame po rybe. Je to zmrzlina z cukrovej repy,“ popisuje menu Bracho.