
Je to tu, odveká debata o kečupe je zrejme definitívne na konci. Ako totiž píše portál LadBible, svet sa doteraz rozdeľoval na dva typy ľudí - tých, ktorí po príchode z nákupu odložili kečup do chladničky, a tých, ktorí ho odložili na poličku v špajzi. Kto však volí správnu možnosť?
Skupina „chladničkárov” poukazuje na skutočnosť, že niektoré fľaše obsahujú informácie, že kečup sa má „uchovávať v chlade“ a tvrdí, že nižšia teplota pomôže omáčke zostať dlhšie čerstvá.
Medzitým budú prívrženci špajzí argumentovať až do konca sveta o tom, ako reštaurácie uchovávajú kečup pri izbovej teplote a že omáčka aj tak obsahuje vysoké množstvo konzervačných látok, čo znamená, že je nepravdepodobné, aby sa pokazila bez ohľadu na podmienky skladovania.
Len jedna správna odpoveď
Preto je načase vytasiť veľkú zbraň – alias ľudí zo spoločnosti Heinz – aby sa debata raz a navždy urovnala. Ako jeden z najznámejších výrobcov kečupov má Heinz v tejto téme určite určitú autoritu. A z tohto boja nakoniec vychádzajú ako porazení fanúšikovia špajzí.
„Vždy bola len jedna správna odpoveď a sme radi, že sa môžeme podeliť s milovníkmi paradajkového kečupu Heinz, že náš kečup musí byť v chladničke,” povedala zástupkyňa spoločnosti Heinz Olivia Lennon pre web Mirror.
„Aj keď vieme, že veľa fanúšikov nášho kečupu ho skladuje v špajzi, po otvorení ho odporúčame chladiť. Toto je najlepší spôsob, ako zachovať lahodnú pikantnú chuť nášho paradajkového kečupu Heinz, ktorý poznáte a milujete,” dodala.
A čo ostatné omáčky?
To by vysvetľovalo označenie „pre najlepšie výsledky po otvorení uchovávajte v chladničke“, čo znamená, že kečup je dobré po nákupe odložiť do špajze, kým ho prvýkrát neotvoríš – potom je čas dať ho do chladničky. Je však nepravdepodobné, že by to raz a navždy vyriešilo diskusiu, pretože lekárka predtým tvrdila, že kečup je v poriadku skladovať v špajzi.
Dietologička Sarah Schenkerová v rozhovore pre portál Which? povedala: „Niekedy ľudia držia kečup v chladničke, jednoducho preto, že uprednostňujú chladenú chuť, ale inak ho chladiť netreba.” Svoje odborné stanovisko dala aj k tomu, kde treba skladovať ďalšie pochutiny.
Horčica tiež nemusí ísť do chladničky, „hoci jej uchovávanie v chladničke môže pomôcť zachovať dlhšie jej štipľavosť“. Majonézu a šalátový krém je však potrebné uchovávať v chladničke.