Reštaurácia Ferdinand v Sade Janka KráľaBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

ROZHOVOR Espresso za jedno euro, polievka za 3,50. Bistro v Sade Janka Kráľa zafixovalo ceny, uchváti ťa aj priestor

Miroslav Kamody26.09.2024., 08:00h

Gastro nerobíme len tak zo srandy, aby naši kamoši mali kam chodiť na kávu, tvrdí vedenie reštaurácie Ferdinand, ktorá vznikla v jedinečnej lokalite.

Lajkuj Brainee.sk na

Dlhé roky fungoval v Sade Janka Kráľa nevestinec, ktorý sa nachádzal hneď vedľa amfiteátra. Hlavné mesto sa však v roku 2021 rozhodlo zakročiť a budovu za 1,4 milióna eur odkúpilo a zrekonštruovalo tak, aby v ňom mohla sídliť reštaurácia. O novom nájomníkovi rozhodla súťaž.

V nej zvíťazila spoločnosť Wirthouse, ktorá prevádzkuje a vlastní bistro Otto!, kaviareň Emil v Galérii mesta Bratislavy a Langoš Bar v Starej Tržnici. Ako po prvých týždňoch ostrej prevádzky hodnotia prevádzkovatelia fungovanie reštaurácie, čím sa odlišuje od ostatných a prečo ceny niektorých produktov zafixovali pre všetkých?

Ferdinand otvoril svoje brány 5. júla. Ako hodnotíte prvé týždne ostrej prevádzky? 

Prvé dni a týždne nás pozitívne prekvapili. Mali sme veľa zákazníkov. Teraz ten “hajp” opadol a máme priestor reflektovať na požiadavky zákazníkov a zlepšovať náš servis ako aj produkt.

Podnik vznikol v bývalých priestoroch nevestinca, po ktorom našťastie nezostali žiadne stopy. Nebáli ste sa zlej reputácie?

Bola hanba, že v najväčšom parku v strede hlavného európskeho mesta bol nevestinec. Hneď vedľa amfiteátra, na ktorom sa roky konajú predstavenia pre deti. Takže nie, nebáli sme sa. Sme veľmi radi, že budova sa vrátila k svojmu pôvodnému účelu, na ktorý bola navrhnutá pred viac ako 40 rokmi. 

Čím ste sa inšpirovali pri zariaďovaní interiéru? 

Interiér navrhovalo architektonické štúdio Grau. Ich návrh rešpektuje prácu rekonštrukcie objektu od pána architekta Jána Studeného a zároveň išlo o to, aby bol interiér svieži, svetlý, hravý a pochopiteľný pre každého.

image

Majiteľ Banchan Bistra: V Kórei ti naservírujú niečo, čo na teba z taniera žmurká. Za dva mesiace som tam schudol 25 kíl, hovorí Ervin

Bistro sa môže hrdiť tým, že má najväčšiu terasu v meste. Plánujete ju využiť aj na nejaké špeciálne akcie? 

Budeme veľmi radi, ak naši zákazníci objavia celý park a možnosti, ktoré ponúka. Tak sme to aj mysleli. že kávu alebo jedlo si viete zobrať so sebou, a vychutnať si ho niekde o 300 metrov ďalej na lavičke pod starým stromom. Alebo si u nás rezervujete piknikový kôš a urobíte si pekný deň niekde na tráve. Máme pocit, že Sad Janka Kráľa ešte veľa ľudí neobjavilo. Pritom je to len pár minút chôdze z centra mesta.

Za Ferdinandom stojí tím ľudí, ktorý prevádzkuje a vlastní bistro Otto!, kaviareň Emil v Galérii mesta Bratislavy a Langoš Bar v Starej Tržnici. Čo ich s novým bistrom spája a čím sa naopak odlišuje?

Jednou z našich základných hodnôt je hospitality, teda pohostinnosť. Snažíme sa zákazníkom vyhovieť, vždy keď je to čo i len trochu možné. Tá odlišnosť je v tom, že bistro Ferdinand je prevádzka, kde chodí mix rôznych ľudí. Každý z nich má iné požiadavky a očakávania a preto sa snažíme pracovať na zdravom prieniku toho, aby sme poskytovali kvalitný servis, ktorý bude zároveň zrozumiteľný a udržateľný.

image

Reštaurácia Ferdinand v Sade Janka Kráľa

Brainee/Miroslav Kamody

Rozhodli ste sa zafixovať ceny - espresso za 1 euro, citronádu za 1,9 eura, bábovku za 1,9 eura a desiatovú polievku za 3,5 eura. Čo vás k tomu viedlo?

Najmä seniori v Bratislave majú často problém dať si kávu či šálku čaju vzhľadom na cenu resp. ich nízke príjmy z dôchodku. Nám však prišlo nedôstojné zisťovať od zákazníkov vek a na základe toho upravovať cenu. A tak sme cenu na pár vybraných produktov zafixovali pre všetkých.

Jedlá pripravujete zo sezónnych produktov od regionálnych farmárov a výrobcov. Nie je problém zohnať kvalitné suroviny za rozumnú cenu, najmä pri rozhodnutí zafixovať ceny?

Množstvo chovateľov a pestovateľov postupne rastie, a to nás veľmi teší. Za ostatné dva roky sme si vybudovali sieť dodávateľov a najmä vzťahy s nimi, takže v zime plánujeme, čo by sme chceli od nich v nasledujúcom roku odoberať. A Bratislava má veľkú výhodu polohy. Pretože, pre nás je regionálny dodávateľ aj z Maďarska, Moravy, či od Viedne, a to nám dáva väčšie možnosti a flexibilitu.

image

Reštaurácia Ferdinand v Sade Janka Kráľa

Brainee/Miroslav Kamody

Najväčšou prednosťou prevádzky je fakt, že sa nachádza v srdci Sadu Janka Kráľa. Čím sa však ešte chcete odlíšiť od iných podnikov v meste?

To miesto je unikátne. Najmä v lete. Máme veľký rešpekt pred zimnými mesiacmi, no budeme sa usilovať získať zákazníkov na rôzne privátne eventy, vianočné večierky a samozrejme aj my sami budeme pripravovať tematické podujatia. Každopádne musíme dennodenne makať na tom, aby sme mali kvalitné produkt a super milý servis.

Získali ste prenájom na dobu 4 rokov, s možnosťou predĺženia o ďalšie tri roky. Čo podľa vás rozhodlo vo váš prospech?

Súťaž bola anonymná, čiže nevieme, s čím prišli ostatní záujemcovia. Snažili sme sa napísať kvalitný projekt a myslíme si, že za nás hovorí aj naša práca na už existujúcich prevádzkach. My to gastro nerobíme len tak zo srandy, alebo aby naši kamoši mali kam chodiť na kávu. Sme partia ľudí, ktorá to s gastronómiou myslí vážne, študovali sme to, pracujeme v gastre od strednej a chceme to robiť celý život.

image

Na vrchole jednej z najvyšších budov Slovenska mala byť reštaurácia. Developer teraz priznal, že z toho nič nebude

Nájomné je vo výške minimálne 3-tisíc eur mesačne. Viete už po prvých týždňoch odhadnúť, či bolo rozhodnutie prevádzkovať tento podnik správne?

Vyhodnocovať čísla po tak krátkom čase nemá zmysel. Hlavne, ako sme sa bavili vyššie, tento podnik bude mať veľké sezónne výkyvy, takže potrebuje aby prešlo 12 mesiacov a potom vieme o tom hovoriť.

Vo večerných hodinách sa z bistra stáva reštaurácia s à la carte​ ponukou. Prečo ste sa rozhodli práve pre takýto koncept? 

Máme skvelý tím v kuchyni a bola by škoda to nevyužiť. Tie jedlá, ktoré pripravujeme sú známe veci, v podstate to, čo každý pozná a má rád. Čiže nejde večer o nejakú naškrobenú nóbl vec. Klasické jedlo, samozrejme s naším podpisom, v peknom prostredí s príjemnou obsluhou.

Vždy, keď idem okolo, tak sú všetky stoly obsadené. Predpokladám, že rezervácií máte viac než dosť. Čo si ľudia z menu zatiaľ obľúbili najviac?

Z jedál sú hitom kačacie srdiečka, ktoré pripravujeme na grile s dreveným uhlím. Veľmi populárne sú kávové nápoje a prekvapil nás záujem o nealko kokteily. 

image

Reštaurácia Ferdinand v Sade Janka Kráľa

Brainee/Miroslav Kamody

Stenu za pultom zdobí plastika výtvarníčky Ľuby Končekovej-Veselej z roku 1979. Priestory rekonštruovalo mesto - do akej miery ste mohli zasiahnuť a rozhodnúť o výslednej podobe priestorov? 

Do rekonštrukcie sme vôbec nemohli zasahovať.

Aké máte plány v najbližšej budúcnosti? Zmení sa niečo v rámci konceptu v zimných mesiacoch? Predsa len, park v tomto období nie je takým frekventovaným miestom ako v lete.

Budeme sa sústrediť na súkromné eventy, pripravovať spolupráce s inými prevádzkami zo zahraničia a samozrejme prispôsobíme menu sezónnosti. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. september 2024 19:10