Nikotín sa prirodzene nachádza aj v bežných obľúbených druhoch zeleniny.Brainee/Canva/
StoryEditor

Znie to ako mýtus, ale je to fakt. V niektorých druhoch zeleniny sa nachádza nikotín, určite ich kvôli tomu neprestávaj jesť

Michal Čiernik20.07.2024., 10:00h

Vedel si, že niekoľko druhov zeleniny obsahuje malé množstvo nikotínu? Neboj sa, nemusíš ich však kvôli tomu prestať jesť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si myslíš, že nikotín je len v cigaretách, vaporizéroch a iných tabakových výrobkoch, si na omyle. Nikotín sa totiž nachádza aj v obyčajnej zelenine.

image

Vedci do posledného dielka rozobrali e-cigarety a vaporizéry. Toto všetko sa v nich nachádza, sú postrach pre prírodu

Nemusíš sa však báť a vymýšľať si výhovorky, prečo nejesť inak zdravú zeleninu. Nikotín sa nachádza len v určitých druhoch a aj to len stopové prvky.

Paradajky a paprika

Priprav sa, že sa už nikdy nebudeš na baklažány, paradajky, karfiol, zelenú papriku alebo milované zemiaky pozerať rovnakým spôsobom. „Väčšina potravín, ktoré obsahujú nikotín, pochádza z čeľade ľuľkovitých, ktoré sú špecifické obsahom jedovatých alkaloidov,“ vysvetľuje spoločnosť Haypp, ktorá vyrába nikotínové produkty bez tabaku.

V týchto rastlinách sa obsah nikotínu meria v mikrogramoch (µg). Jeden milión µg sa rovná jednému gramu, takže sa nemusíš báť, že by si zostal závislí na zemiakoch.

Z vyššie uvedenej zeleniny má najmenší podiel nikotínu práve paradajka. Zvyčajne obsahujú približne 7,1 µg/gram, pričom koncentrácia nikotínu klesá, keď paradajka dozrieva.

image

Najviac nikotínu zo všetkých má však baklažán, až 100 µg/gram.

Unsplash/Engin Akyurt/

Zelená paprika obsahuje medzi 7,7 až 9,2 µg/gram a v zemiakoch je približne 15 µg nikotínu na gram celkovej hmotnosti zeleniny. Koncentrácia nikotínu v zemiakoch sa však môže zvýšiť až 52 µg/gram, ak sa ich rozhodneš rozdrviť a ak ich použiješ, keď sú ešte zelené, môžu obsahovať asi 42 µg.

Karfiol obsahuje okolo 16,8 µg/gram, aj keď nepatrí do čeľade ľuľkovitých. Najviac zo všetkých má však baklažán, až 100 µg/gram.

Je to však také minimálne množstvo, že by si musel naraz zjesť viac ako desať kilogramov baklažánov, aby si dosiahol množstvo nikotínu, nachádzajúceho sa v jednej cigarete.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:34