V zozname sa umiestnilo aj SlovenskoUnsplash/Nathan Dumlao
StoryEditor

Slovenská pochúťka sa dostala do zoznamu najlepších sušienok na svete. Česi nás však v rebríčku totálne rozbili

Miroslav Kamody20.06.2024., 12:00h

Zatiaľ čo my máme v rebríčku len jedného reprezentanta, Česko až troch.

Lajkuj Brainee.sk na

Občas dostane každý z nás chuť na sladké. Suché koláče, cookies, torty či iné pochúťky nám pomáhajú osladiť si život a len málokto im dokáže odolať. Každý z nás má svojich jednoznačných favoritov, na ktorých nedá dopustiť.

Slovenské zastúpenie

Osobný rebríček je jedna vec, no ako sú na tom suché koláče (inak známe aj ako drobné pečivo) v rámci svetového zoznamu? Portál Taste Atlas zoradil tie najlepšie a dobrou správou je, že v rebríčku nájdeme aj slovenské zastúpenie. 

image

Známy kulinársky portál zostavil zoznam najhorších slovenských jedál. Nechýba v ňom ryžový nákyp či fliačky s kapustou

Na 43. mieste sa umiestnili slovenské laskonky. V rámci 50 najlepších sušienok na svete získal tento dezert solídne hodnotenie 3,9. Ani zďaleka sa však nechytáme na nášho západného suseda.

Dominancia Česka

Česi totiž v rebríčku majú až tri druhy sušienok. Na 26. mieste sa nachádza Pardubický perník, ktorého tradícia výroby siaha až do 16. storočia. Má hodnotenie 4,0. Na 23. mieste, s totožným hodnotením, sa nachádzajú Štramberské uši.

Aj keď u nás táto pochúťka nie je až taká známa, taktiež ide o perníkové cesto, ktoré je však v tvare kornútku. Česko svojej perníkovej tradícii nenechalo nič dlžné - na 19. mieste nájdeme perníčky všeobecne.

Na samom vrchole rebríčka sa nachádzajú škótske Petticoat Tails, strieborná priečka patrí alžírskym Makroud El Louse, bronzová zase argentínskym Alfajores. Nájdeš v zozname aj svojho osobného favorita? 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. október 2024 05:05