SteakUnsplash/Jason Leung
StoryEditor

Ľudia si práve uvedomili, že červená tekutina v steaku nie je krv. Čo to je a prečo je dôležitá?

Miroslav Kamody16.06.2024., 14:00h

Počkať, tak čo to potom je?

Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci zo sveta gastronómie vysvetlili jednu z najbežnejších mylných predstáv o potravinách, s ktorými sa vo svete jedenia mäsa pravdepodobne môžeš stretnúť. Ako píše portál Joe, prítomnosť červenej tekutiny v „rare” steaku môže byť pre väčšinu ľudí dosť nepríjemná, no väčšina znalcov sa vo všeobecnosti zhoduje, že je to najlepší spôsob jeho konzumácie.

Šéfkuchár Wade Wiestling z Mastro‘s Steakhouse v rozhovore pre Business Insider vysvetlil, že prílišné pečenie či varenie vo výsledku prináša „menej chutný a suchší steak“, zatiaľ čo šéfkuchár BLT Steak Laurent Tourondel súhlasil a povedal, že objednať si „rare” steak je najlepší spôsob, ako uchovať jeho prírodnú chuť, ktorú spájame s prvotriednymi kusmi mäsa.

image

Európska únia zrušila McDonaldu dôležitú ochrannú známku. Z prevádzok zmizne tento obľúbený burger

Výhody aj nevýhody

A nejde len o to, že chutí lepšie - konzumácia steaku má aj zdravotné výhody (v obmedzenom množstve, samozrejme). Správe pripravený dodá tvojmu telu priamu dávku železa a fosforu, ktoré pomáhajú predchádzať únave. Pokiaľ ho ješ s mierou, železo zvyšuje kyslík v krvi a fosfor dodáva silu kostiam.

Pozor si však treba dávať na vysoký krvný tlak. A tu sa dostávame k ďalšiemu problému - množstvo ľudí totiž od konzumácie „rare” steakov odrádza „krvavá“ tekutina, ktorú vidíš na svojom tanieri. Vedel si však, že vôbec nejde o krv?

image

Steak

Unsplash/Sven Brandsma

Je to len proteín

Krv sa totiž odoberá počas procesu porážky a potom jej v svalovom tkanive zostáva len veľmi. Červená tekutina je v skutočnosti voda zmiešaná s proteínom nazývaným myoglobín, ktorý môže mať ružový odtieň.

Zaujímavé je, že práve myoglobín oddeľuje biele mäso od červeného. Čím viac je prítomných buniek myoglobínu, tým je mäso červenšie. Väčšina cicavcov má vysoké množstvo myoglobínu, preto ide o červené mäso. Zvieratá s nízkou hladinou myoglobínu sa považujú za biele mäso - sú to zvieratá ako hydina alebo morské plody.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 14:02