Detská práca v McDonalde.Unsplash/jurij Kenda/
StoryEditor

McDonald nelegálne zamestnával vyše 300 detí. Z toho dve 10-ročné mali pracovať bez mzdy až do druhej ráno

Michal Čiernik04.05.2023., 13:00h

Zneužívanie detí na prácu je problémom hlavne v rozvojových krajinách so slabým sociálnym zabezpečením. Najnovšie sa však polícia odhalila nezákonné zamestnávanie detí aj v 62 pobočkách McDonald v Spojených štátoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Viac ako 300 detí, vrátane dvoch 10-ročných, bolo nájdených pri nezákonnej práci v obľúbených reštauráciách rýchleho občerstvenia v Kentucky a niekoľkých ďalších štátoch, informovalo v utorok ministerstvo práce. V jednom prípade vyšetrovatelia zistili, že dve 10-ročné deti pracovali bez mzdy a až do druhej hodiny ráno v jednej reštaurácii McDonald‘s v Louisville prevádzkovanej spoločnosťou Bauer Food LLC.

10-ročné deti pri fritéze 

Vyšetrovatelia zistili, že obe deti pripravovali a distribuovali objednávky potravín, upratovali obchod a prevádzkovali register. Jeden z nich mal tiež povolené prevádzkovať fritézu, čo je podľa federálneho zákona úloha zakázaná pre pracovníkov mladších ako 16 rokov, uvádza web nbcnews.

Tieto dve 10-ročné deti boli medzi najmenej 305 deťmi, o ktorých sa zistilo, že boli zamestnané v rozpore s federálnymi pracovnými zákonmi. Detskú pracovnú silu mali využívať v 62 pobočkách McDonald‘s v štátoch Kentucky, Indiana, Maryland a Ohio, prevádzkovaných pod troma spoločnosťami — Bauer Food LLC, Archways Richwood LLC a Bell Restaurant Group I LLC.

Deti zamestnanca

Bauer Food LLC uviedla, že dve 10-ročné deti, ktoré boli údajne zamestnané v reštaurácii McDonald‘s, boli deťmi manažéra nočnej zmeny.  Údajne však mali byť len na návšteve v práci svojich rodičov. Prevádzková spoločnosť uviedla, že odvtedy podnikla kroky na zabezpečenie toho, aby boli pravidlá týkajúce sa detí navštevujúcich rodičov alebo opatrovníka v práci jasné pre všetkých zamestnancov.

image

Ako vyzerá a chutí McDonald v rôznych štátoch? V Austrálii iné menu, vo Švédsku burger inšpirovaný Texasom

„Tieto správy sú neprijateľné, hlboko znepokojujúce a sú v rozpore s vysokými očakávaniami, ktoré máme od celej značky McDonald‘s,“ uviedla vo vyhlásení Tiffanie Boyd, senior viceprezidentka a riaditeľka pre zamestnancov v McDonald‘s. „Zamestnávatelia príliš často nedodržiavajú zákony o detskej práci, ktoré chránia mladých pracovníkov,“ tvrdí Karen Garnett-Civils, okresná riaditeľka úradu práce v Louisville. „Za žiadnych okolností by v kuchyni rýchleho občerstvenia okolo horúcich grilov, pecí a fritézy nemalo pracovať 10-ročné dieťa,“ dodala.

Pokuta takmer 200-tisíc eur

Zodpovedné spoločnosti čelia občianskoprávnym peňažným sankciám s odhadovanou celkovou sumou viac ako 212-tisíc dolárov, čo je v prepočte okolo 192-tisíc eur. Zistilo sa, že Archways Richwood LLC so sídlom vo Waltone umožnila až 242 deťom vo veku od 14 do 15 rokov pracovať nad rámec povolených hodín. Väčšina z nich pracovala skôr alebo neskôr, ako povoľuje zákon. Im hrozí pokuta vo výške 143 566 dolárov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:56