HvarProfimedia
StoryEditor

Poznáme krajinu s najčistejšou vodou na kúpanie v Európe. Mnohí Slováci budú jasať od radosti

ČTK05.08.2024., 12:00h

Či už si predstavuješ, ako sa kúpete v krištáľovo čistom Jadrane, opaľuješ sa na slnečných plážach Grécka alebo si užívaš malebné talianske pobrežie Amalfi, čistota vody je pre nás najdôležitejšia. A čistá voda na kúpanie nie je len otázkou estetiky - je to tiež zásadný aspekt verejného zdravia a ochrany životného prostredia, napísal spravodajský server Forbes.

Lajkuj Brainee.sk na

Kde sú teda najčistejšie vody na kúpanie v Európe? Európska environmentálna agentúra (EEA) v spolupráci s Európskou komisiou vydala najnovšiu správu, ktorá zahŕňa 22 081 lokalít vo všetkých členských štátoch EÚ, ako aj v Albánsku a Švajčiarsku.

Krajiny sú hodnotené podľa čistoty vôd určených na kúpanie na základe údajov zozbieraných pri každoročnom prísnom hodnotení, ktoré sleduje okrem iného výskyt bakteriálnych kontaminujúcich látok, ako sú Escherichia coli a črevné enterokoky.

image

Tento kvíz zvládnu len skutoční cestovatelia. Priraďte vlajky k obľúbeným dovolenkovým destináciám Slovákov

Proces hodnotenia rozdeľuje vody do štyroch kategórií: vynikajúca, dobrá, dostatočná a zlá. Vynikajúce hodnotenie znamená, že voda spĺňa najvyššie štandardy čistoty a bezpečnosti, takže je ideálna na kúpanie a ďalšie rekreačné aktivity.

Táto krajina jasne vedie

Prísne kritériá stanovené smernicou EÚ o vodách určených na kúpanie, ktoré boli prijaté v roku 2006, výrazne zlepšili kvalitu vody v celej Európe. Podľa najnovšej správy dosiahlo 85 percent obľúbených európskych vôd na kúpanie vynikajúce hodnotenie a 96 percent spĺňa aspoň minimálne štandardy kvality.

Len 1,5 percenta lokalít bolo hodnotených ako zlé, čo odráža pokračujúce úsilie o zníženie znečistenia a zlepšenie kvality vody. Podľa najnovšej správy je Chorvátsko - malý štát preslávený svojím nádherným pobrežím Jadranského mora - krajinou s najčistejšími pobrežnými vodami v Európe.

image

Dubrovník, Chorvátsko

Shutterstock

Úctyhodných 99,1 percenta z 894 testovaných miest v Chorvátsku bolo označených za vynikajúcich. Za Chorvátskom nasledujú Cyprus, Grécko a Slovinsko - všetky tieto krajiny sa umiestnili na popredných priečkach v rebríčku čistoty pobrežných vôd.

Dokonalé Rakúsko

Neustále spĺňajú prísne normy EÚ týkajúce sa kvality vody, čo zabezpečuje bezpečné a príjemné kúpanie turistom i miestnym obyvateľom. Cestovateľom, ktorí dávajú prednosť pokoju jazier a riek, ponúka niekoľko krajín výnimočne kvalitné vnútrozemské vody na kúpanie.

Najmä Bulharsko, Grécko, Írsko a Rumunsko dosiahli vynikajúce skóre, aj keď u nich bolo testovaných menej vodných plôch. Osobitnú zmienku si zaslúži tiež Rakúsko, kde bolo 96,9 percenta z 260 testovaných vnútrozemských lokalít hodnotených ako vynikajúce. Mnohé jazerá a rieky v tejto krajine ponúkajú nedotknuté podmienky na kúpanie, čo prispieva k povesti krajiny ako najlepšej destinácie na sladkovodné kúpanie.

image

Prežil som horúčku dengue. Poistenie proti krádeži je pred cestou veľmi dôležité, opisuje Erik svoj život digitálneho nomáda

Takto dopadlo Slovensko

Česko a Slovensko sa v rebríčku kvality vnútrozemských vôd v rámci 27 krajín umiestnili na 13., respektíve 17. priečke. V Česku bola posudzovaná kvalita 153 vodných plôch, na Slovensku 32.

Pri spoločnom posudzovaní pobrežných aj vnútrozemských vôd je na prvom mieste Cyprus, kde bolo 97,6 percenta z jeho 123 vodných plôch hodnotených ako vynikajúce. Ďalšími v poradí sú Rakúsko, Chorvátsko a Grécko, ktoré vykazujú pôsobivé výsledky, čo dokazuje ich odhodlanie udržiavať vysoké štandardy kvality vody vo všetkých oblastiach. V oboch rebríčkoch sa na poslednej priečke s najhoršou kvalitou pobrežných i vnútrozemských vôd umiestnila Albánsko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 10:51