Digitálne nomádstvo je čoraz dostupnejšieUnsplash/Peggy Anke
StoryEditor

Chceš sa stať digitálnym nomádom? Thajsko predlžuje platnosť víz, ako sú na tom iné vysnívané exotické krajiny?

Miroslav Kamody16.06.2024., 13:00h

Umožňuje ti tvoja práca pracovať na diaľku odkiaľkoľvek? Pozri si, aké víza ponúkajú exotické krajiny pre digitálnych nomádov.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ máš prácu, ktorá si nevyžaduje jej vykonávanie na jednom konkrétnom mieste, máš príležitosť stať sa digitálnym nomádom. Pracovať a popritom cestovať naprieč celým svetom je snom pre mnohých, ktorí sa v dohľadnej budúcnosti neplánujú usadiť na Slovensku.

A vzdialené krajiny, po ktorých túžime, o tom veľmi dobre vedia a chcú z digitálnych nomádov profitovať. Aktuálnym prípadom je napríklad Thajsko. Ako píše portál Need to Know, krajina upravila pravidlá, takže ľudia v nej môžu stráviť viac času.

image

FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci

Nové pravidlá

Thajské „vízum digitálneho nomáda“ umožňuje cudzincom žiť a pracovať v krajine až päť rokov, čím sa eliminujú obavy z imigrácie alebo daní. Toto vízum umožňuje držiteľom zostať 180 dní naraz s možnosťou predĺženia o ďalších 180 dní, čo stojí 10-tisíc bahtov (približne 253 eur).

Nie je to však bez výnimiek, z ktorých profituje najmä samotné Thajsko. Pokiaľ si totiž chcú držitelia víz zachovať tento status, musia Thajsko opustiť a znova doň vstúpiť (napríklad ako krátky výlet do inej krajiny alebo cesta domov za rodinou), a to každých 180 dní. Zároveň musíš zakaždým zaplatiť 250 eur.

image

Digitálne nomádstvo je čoraz dostupnejšie

Unsplash/Evan Krause

Pozor na podmienky

Podrobnosti o procese podávania žiadostí síce ešte nie sú k dispozícii, no už boli načrtnuté niektoré požiadavky - uchádzači musia mať aspoň 20 rokov, dostatočné finančné prostriedky na pokrytie vízových poplatkov, musia preukázať aspoň 12 600 eur na svojom bankovom účte a musia predložiť dôkaz o zamestnaní v registrovanej spoločnosti.

Predtým boli digitálni nomádi obmedzení na turistické víza, ktoré umožňovali pobyt v Thajsku maximálne 60 dní. Cieľom zavedenia tohto víza je podporiť cestovný ruch a prilákať dlhodobých návštevníkov. Thajsko sa tak pripája k rastúcemu zoznamu krajín, ktoré ponúkajú víza digitálnych nomádov alebo podobné možnosti.

image

Mladík už rok a pol býva výhradne vo vlakoch. Pracuje z prvej triedy a objavuje krajinu

Ostatné exotické destinácie

Ako Slováci máme jednu obrovskú výhodu - sme v Európskej únii a môžeme v nej voľne pracovať aj sa po nej pohybovať. Ako to však vyzerá v iných krajinách?

Majazia - DE Rantau Nomad Pass umožňuje cudzincom spočiatku zostať až 12 mesiacov s možnosťou predĺženia o ďalších 12 mesiacov.

Indonézia - Vízum umožňuje pobyt do 180 dní s možnosťou ďalšieho predĺženia.

Kostarika - Systém pre nomádov umožňuje medzinárodným obyvateľom pracovať na diaľku až jeden rok s možnosťou obnovenia na ďalší rok.

Dubaj - Pracovné vízum na diaľkovú prácu je platné jeden rok.

Najdlhšie víza pre digitálnych nomádov však aktuálne ponúka El Salvádor a Mexiko. V tejto dvojici krajín totiž môžeš zostať a pracovať na diaľku až štyri roky. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:36