Rozhľadňa TokajFacebook/tokaj Je Len Jeden/richard Bolco/
StoryEditor

FOTO Očaria nielen výhľadom, ale aj nezvyčajným tvarom. Toto sú najzaujímavejšie rozhľadne na Slovensku

Viktória Revajová16.06.2024., 09:00h

Jedna má tvar dreveného suda, ďalšia hniezda v korunách stromov. Tieto netypické rozhľadne rozhodne musíš navštíviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Milovníci očarujúcich výhľadov si majú na Slovensku z čoho vyberať. Od západu až po východ je vyše 140 rozhľadní. Niektoré však svojou atypickou konštrukciou vytŕčajú z radu. Toto sú najzaujímavejšie vyhliadky, ktoré na Slovensku nájdeš.

image

Tip na nenáročnú turistiku: Len na skok od Bratislavy ťa čaká jeden z najkrajších výhľadov na západe Slovenska

Hniezdo

Svojou sedem metrovou výškou nevyrazí dych, no zaujme najmä jej tvar. Len kúsok od Bratislavy sa neďaleko obce Malinovo nachádza netradičná rozhľadňa v tvare hniezda, ktorá je umiestnená v korunách stromov. Hoci neponúka práve tie najkrajšie výhľady, v Hniezde zažiješ pocit, akoby si bol súčasťou prírody. Z jej vrcholu môžeš zblízka pozorovať život vtákov či vodných živočíchov. 

K vyhliadkovej veži vedie náučný chodník. Trasa je bez veľkých prevýšení, takže je veľmi nenáročná. Cestou k Hniezdu sa môžeš zastaviť aj pri malej priehrade, Bobrom hrade či v Zelenej oáze.

image

Rozhľadňa Hniezdo

Región Senec/

Terchovské srdce

O niečo vyššia je už rozhľadňa, ktorá sa týči nad Terchovou na kopci Oblaz. Ponúka čarovný výhľad do všetkých svetových strán. Z jej 30 metrov vysokého vrcholu sa ti naskytne dokonalý výhľad na Veľký a Malý Rozsutec. 

Zaujímavý je aj jej tvar. Táto kovová konštrukcia v tvare Jánošíkovej šibenice je dielom známeho ľudového umelca Alojza Muchu. Inšpiráciou pre neho bola rekvizita šibenice, ktorá stála na tom istom mieste v roku 1935 pri nakrúcaní dnes už legendárneho Jánošíka s Paľom Bielikom.

image

Chceš konečne zažiť niečo iné? Pozreli sme sa na päť nových atrakcií naprieč Slovenskom, ktoré musíš navštíviť

K rozhľadni sa sa dostaneš priamo z centra Terchovej. Vedie k nej náučný chodník, ktorý je zameraný na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra. Ak sa sem vyberieš, nezabudli sa odfotiť pri ikonickom terchovskom srdiečku s panorámou Veľkého Rozsutca. 

image

Terchovské srdce

Facebook/krásy Žilinského Kraja/

Čerešenka

Ďalšou z atypických rozhľadní je vyhliadka Čerešenka, ktorá svojou kamennou stavbou pripomína stredovekú strážnu vežu. Nachádza sa približne 15 kilometrov od Košíc uprostred rozľahlých polí medzi obcami Rozhanovce, Čižatice a Chrastné. Jej kamenná stavba má tvar jednoduchého hranolu do ktorého sú vytesané otvory v tvare kríža.

Približne 12 metrov vysoká rozhľadňa bola postavená pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach a zároveň je aj pamätným miestom. Z jej vrcholu si môžeš vychutnať výhľad na ​Slanské vrchy. 

image

Rozhľadňa Čerešenka

Instagram/i_fbn/

Tokaj

Hádam najnetradičnejšou rozhľadňou na Slovensku je vyhliadka Tokaj, ktorá má tvar dreveného suda. Nachádza sa vo vinohradoch medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov. Vedie k nej nenáročná trasa a dostať sa sem môžeš aj z okolitých obcí cez značené cyklotrasy.

Jej 12 metrov vysoká konštrukcia je dominantou tejto vinohradníckej oblasti. Z jej vrcholu môžeš pozorovať krásy tokajského regiónu aj cez ďalekohľad. Najčarovnejší výhľad tu zažiješ pri západe slnka. V noci je rozhľadňa krásne nasvietená, takže si môžeš vychutnať čaro Tokaja aj pod hviezdami.

image

Rozhľadňa Tokaj

Facebook/tokaj Je Len Jeden/
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 18:12