Dubrovník prístavX/X
StoryEditor

Dôležitá info pre dovolenkárov. Do tohto mesta s kufrom na kolieskach nevkročíš, Chorvátsko vydalo kontroverzné nariadenie

ČTK12.06.2023., 11:30h

Chorvátsky Dubrovník sa rozhodol bojovať proti hluku, ktorý obťažuje miestnych obyvateľov. Starosta mesta oznámil, že v rámci série opatrení zakáže kufre na kolieskach.

Lajkuj Brainee.sk na

Mesto, ktoré je prezývané perlou Jadranu, čelí náporu turistov.

Dubrovník je obeťou vlastného úspechu. Radnica zákazom reagovala na výzvy obyvateľov historického centra mesta, aby urobila viac v boji proti nadmernému hluku. Po hluku z reštaurácií sa teraz starosta Mato Franković zameral na kufre turistov, ktorí každoročne vo veľkom počte prichádzajú do tejto mimoriadne obľúbenej destinácie.

„Opatrenie s okamžitou platnosťou: od tohto leta budú turisti povinní nosiť svoje kufre v rukách, nie ich ťahať na kolieskach,“ opísal zámer radnice denník Jutarnji List. Od novembra mesto zavedie povinné úschovne batožiny a bude zakázané nosiť batožinu po centre mesta.

„Kufre sa budú nechávať v skriniach a my ich za poplatok odnesieme na adresu ubytovania. Toto je len začiatok, konečným cieľom je vytvoriť logistické centrum v rámci letiska, po ktorom sa bude všetka batožina doručovať priamo do ubytovacích zariadení,“ povedal Franković v rozhovore pre denník.

Rešpektujte mesto

Toto opatrenie, ktoré sa môže niekomu zdať prekvapujúce, je súčasťou programu s názvom Rešpektuj mesto, v rámci ktorého Dubrovník už niekoľko rokov predstavuje pravidlá pre turistov. Mesto a miestne turistické združenie vytvorili animovaného sprievodcu, ktorý pripomína, že je napríklad zakázané vodiť psov bez vôdzky, nechávať odpadky na ulici, jazdiť na motorke alebo skútri, liezť na pamiatky alebo chodiť po centre mesta bez trička.

S cieľom oboznámiť návštevníkov s týmito pravidlami sa video teraz premieta na palubách výletných lodí a lietadiel spoločnosti Croatia Airlines. Podľa denníka Jutarnji list by sa do programu mohli zapojiť aj ďalšie letecké spoločnosti.

Podľa chorvátskej verejnoprávnej televízie HRT sa cestovný ruch v krajine od začiatku roka zvýšil o 32 percent v porovnaní s minulým rokom. Čiastočne to možno pripísať jednoduchšiemu cestovaniu, ktoré umožnil vstup Chorvátska do eurozóny a schengenského priestoru 1. januára tohto roku.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:39