Ostrov AscensionKoláž Wikipedia, ascension.gov.ac
StoryEditor

Máte po krk bežného života? Tento ostrov patrí k najťažšie dostupným na svete, za prácu tu platia aj 60-tisíc eur

Miroslav Kamody10.02.2023., 13:00h

Ideálne miesto na úkryt pred okolitým svetom. Na ostrov Ascension lieta len jedno lietadlo za mesiac a úžasný prírodný svet obýva menej ľudí ako typickú slovenskú dedinu.

Lajkuj Brainee.sk na

Asi každý z nás už niekedy premýšľal nad tým, aké by to bolo, keby sekne so svojou súčasnou prácou, zbalil sa a odišiel niekde poriadne ďaleko. Vo svete, kde je cestovanie dostupné takmer každému a rozmáha sa trend digitálneho nomádstva, však už nie je jednoduché odísť na miesto, kde by nenatrafil na Slováka a mohol si užívať bezstarostný život.

My sme však jedno predsa len našli. Ide o ostrov Ascension. Tento izolovaný vulkanický ostrov sa nachádza južne od rovníka v južnom Atlantickom oceáne. Pre lepšiu predstavu, je vzdialený približne 1 600 kilometrov od pobrežia Afriky a 2 300 kilometrov od pobrežia Južnej Ameriky.

image

Kvíz pre každého milovníka cestovania. Spoznáte tieto notoricky známe dovolenkové destinácie?

Uprostred ničoho

Má 88 kilometrov štvorcových a je spravovaný ako súčasť Britského zámorského územia Svätá Helena, Ascension a Tristan da Cunha. Nemysli si však, že hlavný ostrov - Svätá Helena, je čoby kameňom dohodil. Od Ascensionu sa nachádza 1 300 kilometrov juhovýchodne.

Samotný ostrov je populárnou destináciou hlavne pre vedcov, ktorí sa zaoberajú evolúciou. Anglickou vládou tu bol v minulosti realizovaný projekt, pri ktorom sa pokúsili ostrov zalesniť. Podarilo sa im vytvoriť umelý dažďový prales, ktorý dostal názov Green Mountain.

image

Ostrov Ascension

Wikipedia/LordHarris

Umenie dostať sa sem

V roku 1982, počas vojny o Falklandy, bolo letisko na ostrove použité ako základňa pre britskú R.A.F. To ponúka jediný spôsob, ako sa sem letecky dostať. Letecké spojenia na Ascension sa ale obmedzili na minimum pre nevyhovujúci stav pristávacej plochy.

Vo výsledku sem iba raz mesačne pristáva lietadlo, ktoré prevádzkuje AirLink. Funguje ako rozšírenie pravidelnej leteckej linky medzi Južnou Afrikou a Svätou Helenou. Z európy sa sem priamo nedostaneš, píše sa na oficiálnom webe ostrova. 

image

Ostrov Ascension

Wikipedia/Vincent van Zeijst

Lepšie na tom nie sú ani návštevníci na výletných lodiach. Vlnobitie totiž často spôsobí, že na ostrove sa nedá vylodiť. V takomto prípade sa pracovníci s ostrova na malej lodi nalodia na výletnú, kde sa podelila o informácie o Ascensione a ponúknu nejaké suveníry na predaj, zatiaľ čo výletná loď obíde ostrov. Jachtou sa sem však dostaneš bez problémov.

Dôchodok si tu neužiješ

Počet obyvateľov ostrova kolíše, no žije tu približne 800 obyvateľov. Nenachádza sa tu domorodé obyvateľstvo, populáciu tvoria zamestnanci organizácií pôsobiacich na ostrove. 

image

Smrdel som ako opičí pavilón, expedíciu som si platil sám, stála ma 90-tisíc. Hovorí o expedícii na južný pól Martin Navrátil

Ascension sa považuje za pracovný ostrov, čo znamená, že každý, kto sa tu nachádza, je tu preto, aby tu pracoval alebo sprevádzal niekoho, kto tu pracuje. Právo na pobyt neexistuje.

Je len možnosť, že ti po čase bude ponúknutá nová zmluva, takže na ostrove budeš môcť stráviť dlhší čas. Keď však zmluva skončí, budeš musieť ostrov opustiť a vrátiť sa do svojho bydliska. 

Solídny plat

A čo tu môžeš robiť? Ako pracovník pre zdravie a bezpečnosť si tu ročne zarobíš 18 363 eur, zdravotnícky asistent dostane ročný plat vo výške 12-tisíc. Pokiaľ by si prijal ponuku pracovníka pre politiku, projekty a komunikáciu, tvoj ročný plat bude atakovať hranicu 45-tisíc eur.

Momentálne najlepšou ponúkanou pracovnou ponukou je pozícia riaditeľa pre zdroje, kde je ročný plat na úrovni cez 62-tisíc dolárov. Okrem samotnej práce získaš slobodu pohybu po jednom z najizolovanejších ostrovov sveta. A to sa oplatí!

Pokiaľ by si sa rozhodol na niektorú z týchto pracovných ponúk kývnuť a dostaneš sa na ostrov, rozhodne nám o tom daj vedieť. Budeme mať na teba niekoľko otázok!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:02