Mona LisaUnsplash/Rumman Amin
StoryEditor

Je malá a dostať sa priamo k nej je hotové umenie. Vieš vlastne, prečo je Mona Lisa taká extrémne populárna?

Miroslav Kamody10.09.2022., 14:00h

Každý ju pozná, no rozmýšľal si niekedy nad tým, prečo vlastne?

Lajkuj Brainee.sk na

Obraz Mona Lisa od renesančného maliara Leonarda Da Vinciho môžeme bezpochyby označiť za najslávnejší obraz na svete. Na prvý pohľad je to len drobná maľba náhodnej ženy, píše portál Unilad. Ak si ho však chceš prísť pozrieť osobne do parížskeho Louvru, čaká na teba nemilé prekvapenie.

Keď sa totiž dostaneš do sály, v ktorej ju vystavujú, nájdeš pred ňou veľký dav, ktorým sa musíš predrať, aby si malý obraz vôbec mohol vidieť na vlastné oči. Ak sa ti aj podarí dostať úplne dopredu, pred tebou budú zábrany a za nimi ešte dva metre voľného priestoru, ktoré sú ukončené nepriestrelným sklom. Až za nimi sa na teba pozerá žena so záhadným úsmevom.

image

Zlý vtip? Postavy na Pražskom orloji sa po rekonštrukcii podobajú na kamarátov reštaurátora

Čím je teda samotný obraz taký výnimočný? Webový portál pripomína, že aj keď nemusí existovať jeden konkrétny dôvod, prečo je Mona Lisa taká populárna, existuje jedna teória, ktorá sa zdá byť presvedčivejšia viac než všetky ostatné.

Krádež

Začnime od začiatku. Verí sa, že maliar, architekt a vynálezca Leonardo Da Vinci namaľoval samotný obraz niekedy v rokoch 1503 až 1519. Odvtedy však o nej bolo takmer 400 rokov v podstate úplné ticho.

Mona Lisa v skutočnosti upútala prvýkrát pozornosť celého sveta až v roku 1911. Dôvod bol prostý, no o to viac šokujúci - obraz totiž niekto ukradol. Zrejme ťa to prekvapí, no vyšetrovatelia svojho času dokonca pracovali s verziou, že za krádežou bol Pablo Picasso.

image

Mona Lisa

Unsplash/Mika Baumeister

Nie je to žiadny vtip, slávneho maliara dokonca zatkli ako podozrivého, pretože polícia mala jeho prepojenie na ďalšieho podozrivého menom Guillaume Apollinaire. Práve ten ho mal počas vyšetrovania priviesť na políciu. Obraz sa však nakoniec po dvoch rokoch podarilo nájsť.

Svetová popularita

Ako inak, stalo sa to úplnou náhodou. Obchodník s umením z Florencie totiž upozornil miestne úrady, že jeden muž ho kontaktoval s ponukou predaja obrazu. Obraz sa vrátil „domov”, čo vyvolalo veľkú vlnu radosti. Práve tá spôsobila, že každý chcel tento slávny ukradnutý obraz vidieť.

Potom dejiny ovplyvnila prvá a druhá svetová vojna. Hovorilo sa, že popularita maľby pôjde rapídne dole, pretože, úprimne povedané, ľudia mali omnoho väčšie starosti. Po vojne sa však Mona Lisa vybrala na veľkú tour. Obraz vystavovali v roku 1963 v Spojených štátoch a následne v roku 1974 v Japonsku. 

image

Bozk Fica a Dartha Vadera či Baby Yoda v Košiciach. Vyskúšali sme, čo všetko nakreslí umelá inteligencia

Z miestnej popularity sa stala celosvetová. Počas šesťtýždňového pobytu v Spojených štátoch navštívilo Metropolitné múzeum v New Yorku a Národnú galériu umenia vo Washingtone denne okolo 40-tisíc ľudí.

Pohár, kyselina aj torta

Obrazu sa okrem krádeže nevyhli ani ďalšie konflikty. V roku 2009 sa napríklad jedna ruská žena rozhodla hodiť keramický pohár na obraz, ale kvôli nepriestrelnému sklu sa Mona Lisa nepoškodila.

Nedávno bol obraz opäť stredobodom pozornosti. Začiatkom tohto roka totiž jeden mladík hodil na slávny obraz tortu. Následne ho musela z múzea Louvre vyviesť ochranka. Našťastie ho sklenený obal, ktorý bol na svojom mieste od útoku kyselinou v roku 1956, dokázal zachrániť pred akýmkoľvek poškodením.

Keď vinníka odvádzali z Louvru, francúzsky hovoriaci muž hovorí: „Myslite na zem, umelci myslia na zem. Všetci umelci myslia na zem. Preto som to urobil. Myslite na planétu.” Aj keď už maliar ani žena s prenikavým pohľadom celé stáročia nežijú, vyzerá to tak, že obraz čaká ešte množstvo zaujímavých momentov a chvíľ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:10