TASR/AP
StoryEditor

Za pár eur do celej Európy. Dáš drahému Slovensku toto leto košom, keď sú letenky za päť eur?

Nikola Repková04.05.2022., 17:00h
Všimol si si, že víkend v Tatrách ťa vyjde drahšie ako dva dni na Cypre? My áno, a je to veľký cestovateľský paradox.
Lajkuj Brainee.sk na

Letná sezóna sa nezadržateľne blíži a nízko nákladové letecké spoločnosti sa predbiehajú v cenách leteniek.

Dostať sa na Madeiru, Cyprus či do iných dovolenkových rajov je nielen jednoduché, ale aj lacné. Ak by si však chcel dovolenkovať na Slovensku, poriadne si priplatíš.

Cestovný ruch bol počas pandémie najviac zasiahnutou oblasťou. Hranice ostávali zatvorené a vstup do inej krajiny bol možný len s očkovaním alebo PCR testom. Na Slovensku boli hotely a reštaurácie úplne zatvorené. Po dvoch rokoch obmedzení je však pandémia na ústupe a možnosti cestovania sa postupne otvárajú, na čo okamžite reagujú hlavne letecké spoločnosti. Akciové letenky na mesiac máj a jún sa pohybujú v cene lístka na vlak na trase z Bratislavy do Košíc.

​Podnikatelia v tomto odvetví však potrebujú dohnať straty a ceny stúpajú do závratných výšok, hlavne na Slovensku. Do toho si započítaj infláciu, vojnu na Ukrajine, zdražovanie potravín. Z ceny jednej cesnakovej polievky v Tatranskej Štrbe (4,50 eur) sa ti zatočí hlava. Oplatí sa viac dovolenkovať tu alebo v zahraničí?

Do celej Európy za dvojciferné sumy

Nízkonákladové letecké spoločnosti ponúkajú ultra lacné letenky takmer do celej Európy. Len z Bratislavy sa za pár eur dostaneš do Grécka, Talianska alebo Španielska. Ďalšie možnosti na výlet či dovolenku ponúkajú aj letiská blízko Slovenska - z Viedne, Krakova a Budapešti je výber destinácií ešte väčší, no za rovnako nízke ceny.
Spomínané aerolinky niekoľkokrát do mesiaca spúšťajú promoakcie na letenky. Preto ak si chceš kúpiť letenku za výhodnú cenu, počkaj si. Z hodiny na hodinu môže cena spadnúť zo sto eur na päť, čo je významný rozdiel, ktorý ušetrí desiatky až stovky eur.

Mimo sezóny

Ak sa chceš vyhnúť veľkému počtu turistov, cestuj mimo hlavnej sezóny. Z vlastnej skúsenosti ti vieme poradiť jeden hack – Taliansko je rovnako teplé a krásne v polovici septembra ako v auguste. Pritom máš na výber viac ubytovaní aj za lepšie ceny a netlačíš sa na námestiach a na plážach s nemeckými turistami. Ak ti začína semester neskôr. Alebo máš skvelý rozvrh, ktorý ti umožňuje užiť si predĺžený víkend, nebráň sa tomu. Aj v období pred začatím letnej sezóny sú akcie na letenky v plnom prúde a je si z čoho vyberať.

Špeci tip od nás

Turecko je tradične obľúbená destinácia Slovákov. Na tureckú riviéru je možné dostať sa aj z Bratislavy a užiť si lacnú dovolenku pri mori. Jedlo aj kvalitné ubytovanie sa tu pohybujú v skutočne nízkych cenách. Veľa domácich ponúka aj ubytovanie v súkromí, ktoré je ešte výhodnejšie. Skús sa zamerať na miesta mimo rezortov, neboj sa toho! Napriek cenovo výhodnej dovolenke je potrebné si dať pozor na počasie. Najlepšie je cestovať ešte mimo sezóny – v máji prípadne až v septembri. Teplota mora je už v týchto mesiacoch ideálna. V lete tu však teploty stúpajú naozaj vysoko, a často prekročia 40 stupňov. Špekačka v meste na pive rozhodne nechceš byť. Ak rád spájaš výlet k moru s poznávaním okolitých miest, tak okolie Dalamanu je vhodná voľba.

"Lesk" slovenského cestovania

Ak preferuješ dovolenku na Slovensku, priprav sa na to, že si priplatíš. V pomere cena - kvalita sa služby cestovného ruchu so zahraničím nedajú porovnať. Najlacnejšie ubytovanie v "Mekke" slovenského turizmu, na Štrbskom plese, začína minimálne na 50 eur za noc pre dvoch. K tomu si pripočítaj parkovanie (od 5,50 eur) a komerčné reštaurácie, v ktorých cena jedál takisto nie je najnižšia.

Riešením sú menej známe miesta. Ruku na srdce – bol si už v Telgárte, na Šumiaci či v okolí Nových Zámkoch očekovať vínne pivnice? Aj juh či východ Slovenska má niečo do seba a bola by škoda nedať raz za čas prednosť aj našej krajine.

Ceny rastú všade

Či sa rozhodneš podporiť cestovný ruch na Slovensku alebo sa vyberieš do zahraničia, ceny sa zvyšujú všade. Pandémia koronavírusu aj vojna na Ukrajine majú obrovský vplyv na ceny potravín.

Situácia počas posledných dvoch rokov nezmenila len ceny, ale aj cestovateľské správanie ľudí. Podľa portálu Eurostat väčšina ľudí začala preferovať cestovanie autom, či dovolenku v súkromí, namiesto veľkého hotela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:47