Unsplash/Iswanto Arif, Wikipedia/Wolfgang Sauber, Pexels/Francesco Ungaro
StoryEditor

Tisíce rokov staré stavby či krvavý hrad. Toto sú tie najtajomnejšie miesta Slovenska

Miroslav Kamody30.01.2022., 11:00h
Okolo týchto tajomných miest na Slovensku koluje viac otázok ako odpovedí. Je pravdepodobné, že niektoré zostanú už navždy záhadou.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku nájdeš množstvo nádherných a čarovných miest, ktoré dokážu vyraziť dych nielen zahraničným, ale aj domácim turistom. Okrem toho však naša krajina ukrýva aj tajomné miesta. Niektoré z nich stoja už tisíce rokov, iné zostali pred svetom ukryté a ďalšie by si zase rozhodne nemal navštevovať sám. Nižšie nájdeš zoznam tých najtajomnejších.

Mesačná jaskyňa 

Máloktoré miesto na Slovensku je opradené takým veľkým tajomstvom, ako práve Mesačná jaskyňa. Objaviť ju mal partizán Antonín T. Horák počas Slovenského národného povstania a ukrýval sa v nej aj s troma kamarátmi pred Nemcami. Jaskyňa už vtedy bola zatarasená menšími balvanmi, za ktorými sa skrýval úzky vchod.

jaskyňa Unsplash/Iswanto Arif

​Horák sa ku šachte dostal, až po hodinu a pol trvajúcej chôdzi v podzemí. Vykonal tu niekoľko prieskumov a priamo do šachty sa spúšťal po lane. Tajná šachta mala byť vyzdobená kvapľami, zloženej z tajomného kovového materiálu tmavomodrej farby. Steny v Mesačnej jaskyni boli úplne hladké a ich tvar pripomínal polmesiac.

Steny boli také pevné, že ani streľba zo zbrane na nich nedokázala urobiť šrám. Najtajomnejšie na jaskyni je, že ju dodnes nikto nenašiel. Horák ju nikdy nikomu neukázal a všetko o nej mal zaznačené len vo svojom denníku. Nález dokonca zverejnil v roku 1965 v americkom magazíne National Speleological Society News, vchod do nej však zostáva záhadou.

Tajomné rondely

Najznámejším rondelom na svete je Stonehenge vo Veľkej Británii. Omnoho menej ľudí však pozná drevené rondely v strednej Európe, ktoré sú až o viac ako 2-tisíc rokov staršie ako kamenný Stonehenge. Nájdeš ich na Slovensku, Česku, Maďarsku, Dolnom Rakúsku či Nemecku.

Rondel Wikipedia/Wolfgang Sauber

​Ako píše stránka Slovander, tieto megalitické stavby dokazujú vysokú sociálnu či ekonomickú úroveň vtedajšej spoločnosti. Vyžadovali si totiž značnú dávku organizácie práce, premyslenosti celého projektu, znalosť astronómie či matematiky.

Na Slovensku sa nachádzali napríklad v Bučanoch, Komjaticiach, Kľačanoch, Veľkom Cetíne, Golianove, Hosťoviciach či Nitrianskom hrádku. Všetky sa vyznačovali kruhovitým pôdorysom, ktorý bol obohnaný palisádami a hlbokými priekopami so štyrmi bránami. Tie boli orientované na všetky svetové strany. Najznámejší rondel u nás ležal pri Svodíne.

Čachtický hrad

Väčšinu svojho dospelého života prežila Alžbeta Báthory na Čachtickom hrade alebo v kaštieli v dedine. Po smrti manžela bola obvinená, že v rokoch 1585 až 1610 týrala a vraždila stovky mladých žien, nikdy jej to však nebolo dokázané, ani nikdy nebol zistený presný počet žien a dievčat.

Čachtický hrad Wikipedia/Radovan Bahna

​Legendy hovoria, že zabíjala mladé panny a kúpala sa v ich krvi, aby zostala stále mladá a krásna. 29. decembra 1610 ju údajne pri jej krvilačných praktikách pristihol palatín Juraj Thurzo, keď bez ohlásenia prišiel do Čachtíc. Alžbeta a jej štyria pomocníci boli obvinení z mučenia a vraždenia veľkého množstva mladých žien.

Súd nad Alžbetinými pomocníkmi prebehol v Bytči, Alžbeta však pred ním nikdy nestála a vina jej nebola dokázaná. Jej pomocníci boli odsúdení na smrť, Alžbeta bola v roku 1610 daná do samoväzby, kde zostala až do svojej smrti o štyri roky neskôr, 21. augusta 1614. Čachtický hrad tak zostáva miestom plným temnej minulosti, ktorú v ňom cítiť dodnes.

Val obrov

Od vrchu Sitno na juh cez Štiavnické vrchy, Pečenice, Dudince, Dolné Semerovce až k rieke Ipeľ sa tiahne 60 kilometrov dlhý zemný val, ktorý je známa aj ako Val obrov. Prvýkrát sa spomína v 13. storočí ako „Fossa giganteum“.

Val je 12 až 15 metrov široký, na temene má šírku 2 až 4 metre a výška je približne tri metre. Zemina valu je na niektorých miestach (nie je ich veľa) spečená pri vysokej teplote, ktoré pravdepodobne nastalo len krátko po stavbe valu. Dátum jeho vzniku je nejasný a vedú sa oň spory.

Val obrov Wikipedia/Agilard

​Niektorí hovoria, že vznikol ešte v období Veľkej Moravy,  iní, že v 4. storočí po Kr., okolo roku 0 či pred rokom 600 pred Kristom. Nájdu sa však aj takí, ktorí o stavbu považujú za vôbec najstaršiu na svete. Podľa ľudovej povesti val postavili čerti. Nevie sa dokonca ani to, na čo vlastne mohol slúžiť.

Tribeč

Najznámejšie strašidelné miesto na Slovensku za posledné roky, ktoré inšpirovalo aj slovenského spisovateľa Jozefa Kariku k napísaniu knihy Trhlina. Pohorie je známe aj ako slovenský bermudský trojuholník a bolo opradené rôznymi legendami.

Les Pexels/Francesco Ungaro

​Do dnešného dňa nevieme, za akých okolností mnohí ľudia v týchto končinách zmizli. Deje sa to už viac ako 70 rokov, no doteraz tieto prípady neboli objasnené. V roku 1929 sa tu napríklad stratil 48-ročný lesník Adam, asi rok na to zmizla osemnásťročná Mária.

Najnovší prípad zmiznutia je z júna 2012, keď sa do tribečských hôr vybral Jaroslav Buránsky z obce Žirany. Po zbere hríbov v tejto oblasti ho už jakživ nikto neuvidel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 18:32