Trúfaš si nahliadnuť do týchto strašidelných miest?pixabay.com
StoryEditor

Záhadný krik, plač a zmiznutia. Ak sa bojíš, týmto miestam na Slovensku sa radšej vyhni

Radka Rosenbergová14.06.2021., 09:00h
Naša krajina je plná prekrásnych miest, na ktoré je každý Slovák veľmi pyšný. Máme tu však aj množstvo takých, čo niektorí neodporúčajú navštíviť. Preslávili sa rôznymi povesťami o strašení či záhadných zmiznutiach. Trúfaš si na ne?
Lajkuj Brainee.sk na

Tribeč je plný tajuplných zmiznutí

Najznámejšie strašidelné miesto na Slovensku za posledné roky, ktoré inšpirovalo aj slovenského spisovateľa Jozefa Kariku k napísaniu knihy Trhlina. Pohorie je známe aj ako slovenský bermudský trojuholník a bolo opradené rôznymi legendami. Do dnešného dňa nevieme, za akých okolností mnohí ľudia v týchto končinách zmizli. Deje sa to už viac ako 70 rokov, no doteraz tieto prípady neboli objasnené. V roku 1929 sa tu napríklad stratil 48-ročný lesník Adam S., asi rok na to zmizla osemnásťročná Mária Š. Najnovší prípad zmiznutia je z júna 2012, keď sa do tribečských hôr vybral Jaroslav Buránsky z obce Žirany. Po zbere hríbov v tejto oblasti ho už jakživ nikto neuvidel.

Strašidelné zmiznutia na Tribeči doteraz neboli objasnené Strašidelné zmiznutia na Tribeči doteraz neboli objasnené wikimedia.commons

​V Katovom dome v Trenčíne býval boh smrti

V historickom Katovom dome v Trenčíne sa ukrývajú rôzne pomôcky, ktoré v minulosti používali kati na zabíjanie. Okrem toho, že tu býval majster ostrého meča, koncom 19. storočia slúžilo toto sídlo ako väznica. Dnes je z domu hrôzostrašná expozícia, v ktorej si návštevníci mohli prezrieť meče, kladu, dereš, okovy, repliku škripca, halapartne mestských drábov, uniformu mestského policajného kapitána, šable a pušky trenčianskych mestských policajtov, ale aj rôzne cennosti či odevy. Už len zbierka takýchto nástrojov ti naženie hrôzu.

Katov dom je symbolom smrti Katov dom je symbolom smrti TASR

​​Z moravianskeho kaštieľa sa šíri krik

V nádhernej historickej stavbe v Moravanoch nad Váhom podľa miestnych straší. Kedysi tu sídlili umelci, dnes však historická dominanta mestečka chátra. Počas dlhých rokov ho ničili vandali a ukradli, čo sa dalo. Obyvatelia tvrdia, že po nociach tu počuť divné zvuky – krik, plač, a okrem toho tu vidno aj rôzne svetelné záblesky. Nečudo, že sa k tejto stavbe priblížia iba odvážlivci.

Z Moravianskeho kaštieľa sa ozývajú strašidelné zvuky Z Moravianskeho kaštieľa sa ozývajú strašidelné zvuky TASR

Čachtický hrad bol plný bolesti

Tajomný hrad v Karpatoch, ktorý preslávila pradávna povesť o krvavej grófke. Alžbeta Báthoryová sa vraj doslova vyžívala v zabíjaní mladých dievčat. Jej rodičia boli príbuzní, vďaka čomu u nej mohla nastať degenerácia mozgu. Podľa svedkov si na mladých dievčatách šialená grófka vybíjala zlosť a týrala ich. Pomocou horiacich sviečok, pichľavých ihlíc či mrazivej ľadovej vody im spôsobovala hotové muky. Za tieto ohavné činy ju uvrhli do väznice.

S Čachtickým hradom sa spájajú povesti o krvavej grófke S Čachtickým hradom sa spájajú povesti o krvavej grófke TASR

​V Miklušovej väznici mučili aj malé deti

V historickej časti Košíc nájdete starobylý dom, ktorý v 17. storočí slúžil ako väznica. Podľa legendy nesie meno krutého kata Mikluša, ktorý pôsobil v Košiciach začiatkom 18. storočia. Táto povera však pravdivá nie je, väznica je v skutočnosti pomenovaná po svojom správcovi Franzovi Miklóssym. Túto funkciu vykonával v druhej polovici 19. storočia. Využívali ju aj ako mučiareň, v roku 1904 tu uväznili aj malého chlapca za krádež, ktorého vraj dohrýzli potkany.

Na Hrade Sklabiňa žije krvilačný had

Zrúcanina vo Veľkej Fatre je výsledkom vyhorenia hradu v 15. storočí. Aj napriek opravám ho však dorazila druhá svetová vojna. Väznili v ňom aj Jánošíka, ktorý spolu s družinou piekol na Štiavničke jalovicu. Šľachtic Révai vraj žiadal od dedinčanov desiatok za posledné tri roky aj napriek tomu, že ho vyplatili predchádzajúcemu pánovi. To Jánošíka nahnevalo a spolu s druhmi zahatali cestu na Sklabiňu. Šľachticovi ukradol mu peniaze, ktoré vrátil dedinčanom. O hrade však koluje ďalšia, oveľa hrozivejšia legenda. Počas obrovskej búrky sa tu miestnym zjavuje rytier a počuť aj škrípanie reťazí či hlasy. Pod hradom vraj žije had, ktorý cicia krv a miluje víno. Nuž, ľudia si povymýšľajú rôzne zaujímavé legendy. 

Na Sklabine obyvateľov straší rytier a počuť tu rôzne mystriózne zvuky Na Sklabine obyvateľov straší rytier a počuť tu rôzne mystriózne zvuky TASR

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:55