TASR/AP
StoryEditor

Veril si, že ti zachárnia život, no sú to mýty. Týchto 10 vecí v divočine radšej nerob!

Ľubomíra Somodiová18.01.2022., 07:00h
Ak sa chystáš na výpravu do divočiny, radšej zabudni na rady, ktoré počúvaš od detstva. Hoci macko na obrázku môže pôsobiť ťarbavo, vedz, že dole kopcom beží rýchlejšie ako ty.
Lajkuj Brainee.sk na

1. Keď sa medveď približuje, je dobré utekať dole kopcom, lebo jemu sa tak beží ťažšie

TASR/AP

Pred medveďom by si nemal nikdy utekať. Vie totiž utekať hore či dole kopcom rovnako dobre; na kratšie vzdialenosti dokonca tak rýchlo ako kôň. Treba ostať pokojný, pomaly ustupovať a hovoriť k nemu nízkym tónom hlasu, vyhnúť sa mu oblúkom.

2. Blesk nikdy neudrie na to isté miesto dvakrát

Ak sa ocitneš v epicentre búrky a nebodaj sa budeš riadiť frázou – blesk nikdy neudrie na to isté miesto dvakrát - môžeš sa prekvapiť a to poslednýkrát v živote. Podľa britskej meteorologickej služby blesky zasahujú všade, kde je najlepší vodič, bez ohľadu na to, koľkokrát bolo dané miesto predtým zasiahnuté.

3. Ak ťa uštipne had, ústami vysaj jed

Mýty o prežití v divočine Pixabay/CDPHOTOGRAPHY

​Ak ťa uštipne jedovatý had, nesnaž sa vycucať jed ústami ako hrdina dobrodružného filmu. Jed okamžite vstúpi do krvného obehu. Ak priložíš ústa na uštipnuté miesto, to prenesie ďalšiu baktériu na ranu a môže jednoducho dostať jed do tvojich úst a pažeráka. Ak niekoho uštipne jedovatý had, snaž sa udržať nízku srdcovú frekvenciu a drž postihnutú končatinu pod úrovňou srdca, kým sa dostanete do nemocnice.

4.Tekutina v kaktuse ťa môže zachrániť pred smrťou od smädu

Fakt Fakt Pixabay

​Ak zavítaš do divočiny do končín, kde rastú kaktusy, uisti sa, že niekto s dostatočnými skúsenosťami ti ukáže, ako vyzerá jeden druh kaktusu barrel, z ktorého môžeš bezpečne filtrovať vodu. Šťava z iných kaktusov môže spáliť ústa a hrdlo, spôsobiť zvracanie a hnačku a nechať ťa ešte viac dehydratovaného.

5. Mach rastie na severnej strane stromu

TASR - Branislav Caban

Už na základnej škole nás na branných cvičeniach učili, že mach rastie na severnej strane stromu a môže ti poslúžiť pri navigácii v lese. Mach však môže rásť na všetkých stranách stromu v závislosti od podmienok prostredia. Nespoliehaj sa radšej na tento mýtus.

6. Počas snežnej búrky musíš nechať zapnutý motor, aby si sa udržal v teple

​​Ak si počas jazdy uväznení v snehovej búrke uprostred ničoho, radšej neopúšťajte auto. Je ľahšie spozorovať zasnežené vozidlo ako zasneženú mŕtvolu. Ďalšou dôležitou vecou, na ktorú by si mal myslieť, je, že výfuk sa ti snehom môže upchať, preto radšej nechávaj motor v chode.  Počkajte, kým prejde búrka, skontrolujte, či je výfuk čistý, nechajte motor bežať v krátkych intervaloch a počkaj na pomoc.

7. Alkohol ťa zohreje

Ilustračné foto

​Ak ti ostala už iba plná ploskačka a pred tebou je chladná noc, radšej si dobre zváž, koľko z nej vypiješ. Alkohol pomáha zahrievať neuróny tepla, tzv. thermoreceptory nachádzajúce sa v koži, ide teda o zvýšenie prietoku krvi v cievach pod povrchom kože. Alkohol však v skutočnosti znižuje telesnú teplotu. Takže ak cítite teplo, vnútri sa ochladzujete. V tak zime často zapríčiňuje podchladenie. Konzumáciou alkoholu bolo dokázané, že znižuje vnímanie nízkych teplôt vzduchu, čím sa nám môže zdať, že je nám vnútorne teplejšie.

8. Ak sa stratíš v divočine, musíš si okamžite nájsť potravu

Zlomený konár Les Unsplash/Chelsea Bock

​Bez jedla môžeš prežiť až šesť týždňov. Presná doba sa môže líšiť v závislosti od zdravotných problémov, ale voda a prístrešok sú oveľa dôležitejšie.

9.  Ak niečo jedia zvieratá, potom to môže jesť aj človek

Shutterstock

​Vtáky, hlodavce, aj väčšie živočíchy konzumujú aj rastliny, bobule, či huby, ktoré sú pre človeka ak nie jedovaté, tak aspoň nejedlé. Konzumácia takýchto “darov” prírody ti môže spôsobiť zdravotné problémy, s ktorými sa stratení v prírode určite stretnúť nechceš.

10. Keď ťa prebodnú nožom, vytiahni ho von z rany

Vrah oblečený v čiernom, ktorý drží v ruke nôž Unsplash/Hamed Mohtashami pouya

​Pamätaj, že nie si akčný hrdina. Ak ranu uvoľníš tým, že z nej nôž či iný objekt vytiahneš, dosiahnete len to, že začnete krvácať ešte rýchlejšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:37