BratislavaUnsplash/martin Katler/
StoryEditor

99 percent ľudí nemá žiadne očakávania, máme ťažké jedlo a nudnú Bratislavu. Čo hovoria zahraniční turisti o Slovensku?

Miroslav Kamody26.05.2023., 13:00h

Zahraniční turisti sa na Slovensko nehrnú v takej miere, ako sa Slováci hrnú do ostatných krajín. Čo na turistov u nás (ne)urobilo dojem?

Lajkuj Brainee.sk na

Letné obdobie znamená, že väčšina Slovákov sa vyberie za hranice našej krajiny. Objavujú krásy európskych metropol, oddychujú v prímorských destináciách či zliezajú najznámejšie vrcholy sveta. Málokto z nás však premýšľa nad tým, že na svete existujú ľudia, ktorí chcú navštíviť Slovensko.

Čo ich sem láka, aké mali dojmy pri objavovaní našej krajiny, čo sa im (ne)páčilo a chceli by sa sem ešte vrátiť? Pozreli sme sa na ich reakcie na našu domovinu a musíme povedať, že niektoré nás poriadne prekvapili. „Slovensko je skvelé v tom, že sa drží blízko pri zemi, takže 99 % ľudí nemá žiadne očakávania a návšteva tejto krajiny tak nevedie k sklamaniu,” hovoria ľudia na portáli Quora.

image

Na Slovensku nájdete celý svet. Tieto slávne destinácie majú v našej krajine svoju dvojičku

Radšej Košice

„Väčšina európskych krajín je drahá, ale Slovensko ponúka fantastické jedlo, dopravu a hotely za veľmi prijateľné ceny. Nič na Slovensku nie je menej kvalitné ako v ktorejkoľvek inej krajine v Európe – je to jednoducho lacnejšie!” hovorí Dánka Miriam Risager, ktorá si píše cestovateľský blog a na Slovensku navštívila Košice, Vysoké Tatry či Spišský hrad.

„Košice sú východným mestom Slovenska, ktoré ľudia na výletoch po krajine často ignorujú. Určite však stojí za návštevu, s jeho hlbokou a bohatou históriou, ktorá siaha až do stredoveku, ako aj s neuveriteľnými gotickými kostolmi, ktorých krása sa vymyká predstavám,” pokračuje Miriam, ktorá považuje naše jedlo za veľmi ťažké.

image

Košice

Unsplash/marek Bystričan/

„Súčasná slovenská kuchyňa čerpá inšpiráciu od svojich susedov a väčšina receptov je v rovnaká alebo veľmi podobná u Slovákov, Čechov, Maďarov, Rakúšanov a Poliakov. Moderné jedlá nie sú všetky nové, v skutočnosti sú mnohé jedlá tradičné, len boli upravené, takže chuť zostáva, ale vzhľad sa mení,” dodáva.

Podceňovaná destinácia s drahými hotelmi

Akonáhle príde na rad téma podceňovaných destinácií, Slovensko je často jedným z prvých miest, ktoré ľudia navrhujú, hovorí Austrálčan David, ktorý precestoval už 72 krajín. V našej krajine sa počas cestovania po Európe ocitol hneď niekoľkokrát, no priznáva, že ju ešte stále nespoznal tak, ako by chcel. 

image

Zháňaš tipy na brutálne destinácie a lacné letenky? Týchto slovenských influencerov potom musíš sledovať

„Slovensko je v prvom rade destináciou prírody a outdooru. Počas svojich ciest na Slovensko som opakovane navštívil iba mestá a obce. A hoci sú niektoré z nich celkom pekné, nie vždy tam bola taká hĺbka ako inde v Európe. Ale akékoľvek sklamanie je moja vlastná chyba, pretože som ignoroval najslávnejšie atrakcie krajiny – sú to hory.”

Podľa jeho slov návštevníci Slovenska často prepadnú zlozvyku, že výlet do hlavného mesta znamená, že videli celú krajinu. „Aj keď niet pochýb o tom, že Bratislava stojí za návštevu a je významnou slovenskou destináciou, je toho oveľa viac, čo môžete vidieť, ako len toto jediné mesto,” hovorí a odporúča Banskú Štiavnicu, Košice a Banskú Bystricu.

Ocenil aj množstvo hradov, no okrem lacných cien dopravy a jedla ho prekvapili účty za hotely. „Náklady na ubytovanie neboli také lacné, ako by som čakal. Bolo to pravdepodobne skôr s obmedzenou dostupnosťou v týchto menších destináciách, ako aj sezónnosťou cestovného ruchu tu,” dodal.

image

Štrbské pleso

Unsplash/martin Katler/

Čistý vzduch a mini Bratislava

Zirana Wanga z Tokia však na Slovensku počas jeho týždňovej pracovnej cesty prekvapilo niečo iné. „Vzduch je taký čistý. Závidím, že ľudia tam môžu jazdiť na bicykli a behať po meste bez obáv z rakoviny pľúc. V Pekingu alebo vo väčšine miest Číny trpíme znečistením ovzdušia,” hovorí.

Zároveň sa však Wang nevedel stotožniť s tým, že Bratislava je skutočné hlavné mesto. Jeho lokalita na hranici, žiadne metro, veľkosť taká malá, že sa dá kamkoľvek prejsť pešo a ambasády bez plotov a ozbrojených stráží mu vyrazili dych. Podobe ako krása Sloveniek. „Videl som veľa super pekných dievčat pracovať ako čašníčky v reštauráciách a hoteloch. Verím, že v Pekingu s tým pekným vzhľadom môžu byť modelky a herečky,” dodáva.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o udržateľnom cestovaní

Dodal však, že Slováci v sebe majú nejaký komplex. „Rozprával som sa s mnohými ľuďmi o mnohých veciach, histórii, politike, novinkách... a celkovo mám pocit, že máte v sebe hrdosť a zároveň menejcennosť.”

Rovno do Prievidze

Andrew Wallace, ktorý žije v Kapskom meste, má na Slovensko zase úplne iné spomienky. Prišiel sem v roku 2003 a namieril si to so svojou priateľkou rovno do Prievidze.

„Vypil som veľa slivovice (veľmi chutná) a borovičky (veľmi drsná). Na ceste domov z baru sme prešli okolo supermarketu Tesco a toto je prvýkrát, čo som na dverách obchodu videl nápis zákaz zbraní,” spomína. Priznal, že miluje langoše, no na domácu slivovicu si bude musieť dať väčší pozor. „Mal som jednu, omdlel som a o 3 hodiny som sa zobudil s bolesťou hlavy.”

image

Bojnice

Unsplash/martin Katler/

„Bratislava je zrejme najmenej preplnené hlavné mesto v Európe, v ktorom som bol. Stále je tu veľa života, ale nikdy to nebolo chaotické alebo preplnené. To môže znamenať naozaj príjemnú zmenu a zároveň zachovať atmosféru mesta,” hovorí Forrest Walker z amerického Portlandu.

John Roberts však má na naše hlavné mesto iný názor„Priznám sa, že mesto sa mi zdalo trochu nudné - všetky miesta môžete vidieť za 1,5 dňa, takže nie je potrebný dlhý pobyt. Pre tých, ktorí ešte neboli v strednej Európe, by som oveľa viac odporučil najprv Prahu a Viedeň, Karlovy Vary, Český Krumlov, potom Ľubľanu a Budapešť. To všetko pred Bratislavou.”

Nudné a trochu ako Kentucky

„Zdalo sa mi to trochu nudné. Prišiel som v noci a bolo to super tienisté. Bol problém sa zorientovať, lebo ľudia nevedeli dobre po anglicky. Nevyzeralo to nijako zvlášť očarujúco. Skutočnosť, že som o Slovensku nič nevedel, bola veľká prekážka. Môj sprievodca v Prahe mi povedal, že to boli nacistickí kolaboranti,” spomína na našu krajinu Ahmed.

image

Najlacnejšie európske mestá, ktoré si môže dovoliť každý. Poznáme presné ceny aj tipy na ubytovanie

„Slovensko je krásna krajina plná dramatických kontrastov. Má Tatry, zmenšenú verziu Rocky Mountains. Južné Slovensko je ako Kentucky, západné a stredné Slovensko je kopcovité a divoké ako Tennessee. Celá krajina je plná krásnych miest a neuveriteľných hradov,” porovnáva Slovensko so svojou domovinou Brendan McNally z Dallasu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 05:22