Európske mesto hodlá odmeňovať ekologických turistov.Unsplash/Nick Karvounis/
StoryEditor

Správaj sa ekologicky, odmenia ťa. Kodaň ponúkne zodpovedným turistom jedlo či kultúrne zážitky zadarmo

ČTK16.07.2024., 10:00h

Turisti, ktorí sa toto leto rozhodnú navštíviť Kodaň a budú sa pritom správať ekologicky, môžu získať odmeny v podobe jedla, kultúrnych zážitkov alebo rôznych prehliadok zadarmo.

Lajkuj Brainee.sk na

Návštevníci Kodane, ktorí zvolia cestovanie verejnou dopravou alebo sa zapoja do zberu odpadkov, získajú od mesta od 15. júla do 11. augusta rôzne odmeny. Napríklad si budeš môcť požičať zadarmo kajak, získaš zdarma prehliadku múzea aj so sprievodcom alebo vegetariánske menu z lokálnych zdrojov. Úrad cestovného ruchu Visit Copenhagen to opísal ako „výmenu ekologických aktivít za kultúrne zážitky“. Pre turistov je k dispozícii online mapa s miestami, kde je možné sa k odmenám a aktivitám dostať. Ak sa pilotný projekt osvedčí, mohol by fungovať celoročne.

image

Myslíš si, že udržateľnejšie cestovanie je komplikované? Dokážeme ti opak. Záleží aj na tom, aký let si zvolíš

„Pilotným programom CopenPay chceme ľuďom umožniť zažiť viac z toho, čo Kodaň ponúka, a zároveň menej zaťažovať našu planétu,“ uviedol pre CNN riaditeľ spoločnosti Visit Copenhagen Mikkel Aarø Hansen. „Ide o vytváranie zmysluplných a nezabudnuteľných zážitkov, ktoré sú príjemné a zodpovedné k životnému prostrediu,“ dodal.

Z odpadu si vyrobíš umelecké dielo

Napríklad, keď turisti na návštevu dánskej národnej galérie prinesú plastový odpad, môžu ho v dielni premeniť na umelecké dielo. Alebo návštevníci, ktorí prídu na bicykli alebo verejnou dopravou do slávnej mestskej spaľovne, budú môcť zísť na lyžiach umelú zjazdovku na streche jej budovy.

Dánske hlavné mesto je známe svojou architektúrou, prvotriednym jedlom a bezpečným, čistým prostredím s mestskou zeleňou. Je to vhodné mesto na jazdu na bicykli, podľa údajov turistického úradu je v Kodani 382 kilometrov cyklotrás a 62 percent obyvateľov dochádza do práce na bicykli.

Kodaň so svojím nápadom prichádza v čase rastúcich obáv z ekologických a sociálnych dopadov cestovného ruchu, ktoré nedávno vyvolali protesty v Barcelone, na Kanárskych ostrovoch a na Mallorke. „Musíme ekologickú záťaž z cestovného ruchu zmeniť na niečo pozitívne,“ povedal Hansen.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:57