Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť.Profimedia.cz/
StoryEditor

Niektoré ti privodia hypoglykemický šok, iné podráždia ústa a pažerák. Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť

Radomír DohnaliDnes.cz16.02.2024., 13:30h

Reči o tom, že sa v cudzine nemáme báť ochutnať veci, ktoré nám miestni pohostinne ponúknu, sú síce pekné. Lenže u nasledujúcich exemplárov sa oplatí zbystriť a počínať si opatrne. Sú to chuťovky, ktoré ťa môžu dostať v lepšom prípade na najbližšiu pohotovosť, alebo v horšom na cintorín.

Lajkuj Brainee.sk na

Vražedná pochúťka

Na Jamajke jej hovoria Ackee, a je tam považovaná za národnú rastlinu. Ide o vyhlásenú pochúťku, ktorá svojou sladkastou chuťou výborne sprevádza solené sušené ryby.

image

Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť.

Profimedia.cz/

Problém je v tom, že táto tradičná ingrediencie nie je pre netrpezlivých. Zberať sa má až vtedy, keď prezreje a prirodzene pukne. V opačnom prípade je totiž ešte plná látok, ktoré vyvolávajú kŕče v žalúdku, zvracanie krvi a v niektorých prípadoch až smrť.

image

Prídeme o banány? Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenie

Jesť surové ackee je teda veľké riziko, aj miestni si ho radšej preventívne povaria, aby si boli istí. Je to pochúťka, ktorá ťa naozaj môže zabiť.

Jablká z Ďiablovej záhrady

Nie, plody mancinely všeobecné na jedenie neslúžia. Ale je ťažké odolať, pretože pripomínajú malé zelenožlté jabĺčka a pôsobia úplne nevinným dojmom. Vďaka svojej neškodnej podobe si tiež vyslúžili prezývku „Jablká z Ďiablovej záhrady“.

Conquistátori, ktorí vyrazili dobývať poklady Ameriky, sa nimi na plážach Floridy trávili po tuctoch. Mancinely totiž majú silne dráždivý alergický účinok. Nechýba pri tom opuchnutý jazyk, lapanie po dychu a udusenie za plného vedomia.

image

Vďaka svojej neškodnej podobe si tiež vyslúžili prezývku „Jablká z Ďiablovej záhrady“.

Profimedia.cz/

Stromovitá mancinela toho dokáže oveľa viac. V Guinessovej knihe rekordov je zapísaná ako najnebezpečnejší strom sveta. Stačí, ak pod jej korunou budeš hľadať útočisko pred dažďom. Látky, ktoré by sa na teba uvoľnili z listov a kmeňa, by ťa nepekne popálili.

Plody monstery

Na monsteru v kvetináči narazíme pomaly v každej druhej domácnosti. Čo táto izbová rastlina ale robí medzi exotickými plodmi?

Vo svojej mexickej domovine totiž dorastá popínavá monstera až do dvadsaťpäť metrovej výšky. A k takým monštruóznym rozmerom patria aj náležite veľké plody.

image

Vyzerajú ako zelenkasté klasy kukurice, ktoré chutia ako kombinácia banánu, ananásu, jahôd a manga.

Profimedia.cz/

Vyzerajú ako zelenkasté klasy kukurice, ktoré chutia ako kombinácia banánu, ananásu, jahôd a manga. V ústach je to doslova tropický sen. Ak sú teda zrelé.

V opačnom prípade je to skôr tropická nočná mora. Nezrelé plody monstery ti podráždia sliznicu ústnej dutiny a krk tak dôkladne, že niekoľko dní budeš na úplnej diéte.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 16:47