Tieto rady ti pri cestovaní môžu pomôcťBrainee X Canva/
StoryEditor

Chceš spoznávať iné krajiny, ale máš stres z cestovania? Skúsení svetobežníci sa podelili s radami, ktoré ti pomôžu

Nikola Michalkova13.08.2023., 10:00h

Ak rád cestuješ, ale spôsobuje ti to viac stresu ako radosti, tieto rady či rutiny ti môžu pomôcť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia, ktorí cestujú dlhšie a častejšie, si už pravdepodobne vytvorili isté návyky a rutiny, vďaka ktorým cestovanie nevyzerá ako jeden veľký chaos a stiahnutý žalúdok od stresu taktiež nebýva vo veľkom prítomný. Cestovatelia, ktorí sú na cestách častejšie sa podelili o ich rady, ako znížiť stres. 

Buď priateľský a zváž, či ti bude vyhovovať hostel

Pri cestovaní, a je úplne jedno, či ide o sólo cestovanie alebo so skupinou priateľov, vždy treba dbať na to, že k domácim obyvateľom treba pristupovať priateľsky. Vytvorí to oveľa lepšiu atmosféru, ako keby ste mali na seba gániť a viesť nepríjemnú konverzáciu. „Väčšinou cestujem sám a mojou prioritou je byť priateľský k ostatným. Už sa nehanbím rozprávať s cudzími ľuďmi – či už s inými cestovateľmi alebo miestnymi obyvateľmi. Má to veľký význam,“ opisuje cestovateľ, píše sa na portáli Yahoo.

image

Obyvatelia obľúbených dovolenkových destinácií sa podelili o chyby turistov. Pozri si, na čo si máš dávať pozor

Hostely sú tie lacnejšie spôsoby, ako neminúť veľké peniaze na hotely. Avšak nie každému takýto druh ubytovania vyhovuje, pretože sa v ňom stráca isté súkromie, keďže sa na izbe môžeš stretnúť s úplne cudzími ľuďmi. Na jednej strane to môže byť výhoda, pretože môžeš spoznať nových ľudí aj z iných krajín, ale na druhej strane nikdy nevieš, na koho natrafíš. „Keď som začal cestovať, boli to pre mňa hostely. Ale teraz si naozaj cením svoj vlastný priestor. Neviem si predstaviť, že by som opäť býval v spoločnej hostelovej izbe. Prečo sa deliť o izbu s ľuďmi, ktorí majú nastavené budíky na odlet o piatej ráno a potrebujú zdieľať jednu kúpeľňu?“ vysvetľuje ďalší. 

Prehliadky jedál a lety s medzipristátím

V určitých krajinách sa konajú takzvané prehliadky jedál. „Sú úžasným interaktívnym spôsobom, ako sa dozvedieť nielen o jedle, ale aj o kultúre a histórii daného miesta. Bývajú síce drahé, ale stoja za to. Spoznáte veľa nových miestnych jedál, ktoré sa zvyčajne nedostanú na zoznamy jedál, ktoré by ste mali zjesť,“ vysvetľuje cestovateľ. 

image

cestovanie

Jeshoots.com/Unsplash

Lety s medzipristátiami sú síce o niečo lacnejšie, ale dokážu spôsobiť naozaj vrásky. Najmä ak jedno meškanie spôsobí, že nestihneš ďalší let. To je skutočný horor. Preto ak je možnosť priplatiť si za lety, ktoré idú priamo, radšej to využi. „Ak zaplatíte za lety bez medzipristátia, znížite pravdepodobnosť, že jeden meškajúci let spôsobí zmeškanie prípojov a v dôsledku toho budeš musieť stráviť viac času v tranzite,“ opisuje ďalší cestovateľ. Okrem toho, dokáže to byť aj vyčerpávajúce. 

Bary a nočné kluby sú všade rovnaké

Samozrejme, toto je dosť subjektívne a je to vecou preferencií. Mnoho ľudí preferuje jeden drink niekde pri mori, iní nočný život vnímajú ako prechádzku po osvetlenom meste. „Kedysi som vyhľadával nočný život, ale teraz ma to už takmer vôbec nezaujíma. Zistil som, že bary a kluby sú všade rovnaké. Rád si dám jeden nočný drink, idem skoro spať a zobudím sa svieži, pripravený objavovať,“ hovorí ďalší.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 18:51