Muž, ktorý navštívil každú krajinu bez lietania, sa konečne vrátil domov.Facebook/once Upon A Saga/
StoryEditor

FOTO Trvalo mu to desať rokov. Muž, ktorý navštívil každú krajinu bez lietania, sa konečne vrátil domov

Michal Čiernik09.08.2023., 10:00h

10. októbra 2013 Torbjørn „Thor“ Pedersen opustil svoju prácu, priateľku a rodinu v Dánsku, aby sa vydal na cestu okolo sveta. Na tom by nebolo nič neobvyklé. Thor si však dal za záväzok, že to dokáže bez pomoci lietadla.

Lajkuj Brainee.sk na

Pedersen si pre seba stanovil niekoľko pravidiel. Stráviť najmenej 24 hodín v každom národe a nevrátiť sa domov, kým nenavštívi každú krajinu sveta. Urobil tiež všetko pre to, aby ho to nestálo celý majetok a žil z rozpočtu približne 20 dolárov na deň.

24. mája ten deň konečne nastal. Po takmer desiatich rokoch cestovania Pedersen úspešne navštívil svoju 203. a poslednú krajinu, Maledivy, a začal svoju dlho očakávanú plavbu späť do Dánska. Samozrejme, že by bolo jednoduchšie lietať, ale Pedersen nechcel porušiť svoje predsavzatie.

Posledná cesta loďou

„Vrátenie sa domov loďou má historický zmysel – ľudia môžu sledovať obzor a stáť a mávať, keď budem kráčať po móle,“ hovorí pre CNN Travel Pedersen, ktorý cestoval ako veľvyslanec dobrej vôle pre Dánsky Červený kríž.

Po oslavách na Maldivách sa 44-ročný cestovateľ vrátil do Malajzie cez Srí Lanku, aby sa na 33-dňovú plavbu domov nalodil na masívnu MV Milan Maersk – kontajnerovú loď s dĺžkou približne 3,6 futbalového ihriska. „Vo svojej kajute som sa pozeral cez okienko v Malajzii a došlo mi, že každý deň sa pohľad bude postupne meniť, až sa z neho nakoniec stane Dánsko,“ hovorí Pedersen.

„Aj keby som si v tom momente zlomil nohu, dostal by som sa domov. Už nie sú žiadne hady, divoké psy, malária ani víza, ktoré by som si mal zabezpečiť – len som sa musel vyhnúť pádu cez palubu,“ vtipkoval Dán.

Emotívny návrat domov

26. júla kráčal Pedersen po uličke v prístave Aarhus na východnom pobreží Dánska, kde naňho čakalo približne 150 ľudí.

Medzi jasajúcimi davmi bola jeho manželka Le (Pedersen požiadal o ruku svoju priateľku na vrchole Mt Kenya v roku 2016 a vzali sa v roku 2021), otec, súrodenci, priatelia, partneri projektu a mnohí priaznivci, ktorí sledujú jeho blog Once Upon a Saga.

Po príchode domov si vychutnáva spoločnosť rodiny a známych. „Odkedy som sa vrátil, videl som veľa uplakaných očí, všetci ma vítali so slzami v očiach,“ hovorí Pedersen. „Dostal som tiež veľa darčekov - dánske pivo, mlieko, jedlo,“ priznal cestovateľ.

Pedersen si po návrate užíva aj všetky maličkosti bežného života – ako čistý a chladný dánsky vzduch, ranné behanie s Le a ľadovo vychladené dánske mlieko pri každej príležitosti.

Desať rokov na cestách

Pred štartom v roku 2013 pracoval Pedersen v lodnej doprave a logistike, čo sa ukázalo ako neoceniteľná odbornosť pri plánovaní komplexnej trasy a prispôsobovaní sa na ceste.

V skutočnosti sa od svojho pôvodného plánu veľmi neodchýlil, okrem niekoľkých prekvapení. Jedným z nich musel čeliť pri návšteve Rovníkovej Guinei, jednej z najťažšie dostupných krajín na svete. Po štyroch mesiacoch a mnohých neúspešných pokusoch Pedersen konečne získal vízum. Napriek tomu, že pozemné hranice boli v tom čase zatvorené, mohol prejsť vďaka náhodnému stretnutiu s cudzincom, ktorý pracoval v Rovníkovej Guinei a ponúkol mu odvoz.

Pôvodne predpokladal, že dosiahnutie 203 krajín potrvá štyri roky (OSN uznáva 195 suverénnych štátov, ale Pedersen zahŕňa aj čiastočne uznané štáty), ale svet mal iné plány. Počas rokov na cestách znášal Pedersen niekoľkomesačné meškanie víz na miestach ako Sýria, Irán, Nauru a Angola.

Prekonal aj ťažkú maláriu v Ghane. Prežil intenzívnu štvordňovú búrku pri prechode Atlantiku z Islandu do Kanady. Dostal sa cez uzavreté pozemné hranice v konfliktných zónach a musel preložiť mnoho plavieb kvôli pokazeným lodiam alebo byrokracii.

Pandémia

Začiatkom roku 2020 sa neohrozený cestovateľ náhle ocitol na dva roky uviaznutý v Hongkongu, kvôli pandémii Covid, pričom mu zostávalo len deväť krajín. „Pozerám sa späť na Hong Kong a je to trochu paradox. Bolo to najhoršie obdobie môjho života a zároveň aj najlepšie obdobie. Musel som sa so situáciou vyrovnať. Bol to ťažký boj a rozhodovanie, či projekt opustiť, alebo počkať a dokončiť zvyšných deväť krajín,“ spomína Pedersen.

Po získaní pracovného víza a pobytu v Hong Kongu sa Pedersen oženil so svojou snúbenicou Le, ktorá bola v tom čase v Dánsku, prostredníctvom virtuálnej svadobnej služby.

Nebolo to tak, ako si pár predstavoval svoj veľký deň, ale toto rozhodnutie umožnilo Le stať sa rezidentom a navštíviť Pedersena (Hongkong v tom čase zakázaných zahraničných cestujúcich). „Strávili sme spolu 100 dní, čo bolo úžasné,“ spomína a dodáva, že to bol ich najdlhší spoločný čas, odkedy Pedersen opustil Dánsko v roku 2013.

Plánuje napísať knihu, natočiť dokument a založiť rodinu

Od začiatku do konca Pedersen počas svojich ciest nazbieral neuveriteľné štatistiky: 3 576 dní, 37 kontajnerových lodí, 158 vlakov, 351 autobusov, 219 taxíkov, 33 lodí a 43 rikší.

Prekonal 358 883 kilometrov, čo je ekvivalent deviatich ciest okolo Zeme – a to nezahŕňa dlhú cestu domov. Ale ako hovorí sám cestovateľ, nie je to o číslach. Je to o oslave láskavosti ľudí a zdieľaní pozitívneho pohľadu na svet.

image

KVÍZ Elba, Bora Bora a Mallorca. Viete, ktorým štátom patria tieto známe ostrovy?

Potom, ako si oddýchne, plánuje Pedersen vymeniť svoj život večného cestovania a posunúť sa vpred inými spôsobmi. Na začiatok sa teší, že s manželkou strávi viac času a že si spolu založia rodinu.

Spolupracuje aj s kanadským filmárom Mikeom Douglasom na dokončení dokumentárneho filmu The Impossible Journey a plánuje o tejto ceste napísať aj knihu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:27