V Paríži a Berlíne hlásia série útokov a znásilnení.Pixabay/pexels/
StoryEditor

V Paríži a v Berlíne už nebudeš v noci v bezpečí. Len minulý štvrtok päť mužov brutálne znásilnilo 27-ročnú turistku

iDnes.cz02.08.2023., 14:00h

Hlavné mestá Francúzska a Nemecka majú problém so spoločným menovateľom. Neúnosný nárast nočného násilia na ženách, ktoré sa po zotmení boja vyjsť do parkov alebo na iné opustené miesta.

Lajkuj Brainee.sk na

Hlavný prúd politikov a médií tento citlivý problém dlho bagatelizoval, keďže páchateľmi boli často mladí muži z komunity prisťahovalcov.

Teraz sa zdá, že trpezlivosť došla. Šokujúca je agresivita útokov.

Svoje by o tom vedela rozprávať 29-ročná Nemka, ktorá sa koncom júna prechádzala so svojím rovnako starým priateľom v berlínskom parku Görlitzer v multikultúrnej štvrti Kreuzberg na juhu mesta.

Prepadol ich gang drogových dílerov, ženu znásilnil, zbil jej priateľa a oboch okradol o cennosti. Podľa novín De Welt, ktoré prípad zverejnili, bol prvý podozrivý, somálsky prisťahovalec, okamžite zatknutý. Nemci boli šokovaní.

Počas dňa je Görlitzerov park mimoriadne príjemným miestom na trávenie času. Nachádzajú sa tu športové zariadenia, detská zoo a jazero.

image

Násilné protesty vo Francúzsku: Súdy poslali do väzenia 700 osôb

Po zotmení sa park javí v menej prívetivej podobe. Je to jedno z hlavných centier berlínskej drogovej scény. Úrady robia všetko pre to, aby bolo miesto bezpečné, a od roku 2012 tu pravidelne hliadkujú policajti. Všetko bezvýsledne.

Podľa berlínskej policajnej prezidentky Barbary Slowik tu bola drogová kriminalita a krádeže vždy na dennom poriadku. Sexuálne násilie bolo doteraz skôr výnimkou - ale už nie je. Len v júni sa podľa nemeckých médií stalo päť sexuálnych trestných činov.

Horor na Eiffelovej veži

Cez deň vyzerá priateľsky aj Martovo pole v Paríži, hneď vedľa Eiffelovej veže. V parku sa stretávajú davy turistov a miesto vyzerá bezpečne. Napriek tomu sa tu odohrala séria nočných znásilnení, čo prinútilo francúzske médiá a politikov diskutovať o tom, či by nebolo lepšie park po zotmení pre verejnosť uzavrieť.

Minulý štvrtok v noci päť mužov brutálne znásilnilo 27-ročnú mexickú turistku. Podľa denníka Le Parisien sa útok odohral o 1.00 h. Žena bola opitá, čo agresori využili. Žena skončila v rukách lekárov.

Nejde o jediný prípad v týchto končinách. Turistická atrakcia sa stáva jedným z najnebezpečnejších miest v metropole.

Nedávno tu násilník napadol brazílsku turistku, terčom útoku sa stala nemecká návštevníčka a jej krajanku sexuálne napadol agresívny Moldavčan. Slepé uličky sú nebezpečné. Podľa denníka Le Figaro ďalšiu ženu znásilnil "africky vyzerajúci mladík" neďaleko stanice metra Reuilly-Diderot o tretej hodine ráno, keď nemala kam ísť. Podľa policajných štatistík sa 73 percent nahlásených znásilnení odohralo v noci.

Jeden zo zatknutých násilníkov, 36-ročný Salim B, pôvodom z Casablanky v Maroku, už čelil 17 obvineniam. Pravidelne vyhľadával potenciálne obete v zoznamovacích aplikáciách.

Podobných útokov pribúda tempom, ktoré znepokojuje mainstreamových politikov v Nemecku aj vo Francúzsku.

Ricarda Langová, líderka nemeckých Zelených, ktorí sa k takýmto prípadom často stavajú rezervovane, na otázku médií uviedla, že v tejto chvíli by sa do Görlitzerovho parku sama v noci určite nevydala.

Kresťanskodemokratický starosta Berlína Kai Wegner už prisľúbil rázne opatrenia. "Situácia v Görlitzerovom parku je neúnosná, nesmie taká zostať," povedal pre Tagesspiegel.

Mení sa aj postoj médií. Denník Die Welt vysvetlil svoj postoj, prečo je potrebné o podobných prípadoch informovať. Uviedol, že berlínska polícia prípad hromadného znásilnenia utajila.

"Je škandalózne, že verejnosť sa o tom musí dozvedieť len z médií," napísal denník v komentári. "Verejnosť má právo vedieť, že niekde hrozí nebezpečenstvo," dodal novinár Alexander Dinger.

Násilnosti vyvolali v Paríži rozruch aj u mnohých politikov. Rachida Datiová, šéfka pravicovej opozície na miestnej radnici, vyzvala socialistickú starostku Anne Hidalgovú, aby prestala politikárčiť a začala konať.

 

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá ah Brainee.sk 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 07:29