DubajTimo Volz/Unsplash
StoryEditor

Rady, ktoré som chcela vedieť pred tým, ako som navštívila Dubaj. Rachel sa podelila s cennými cestovateľskými tipmi

Nikola Michalkova28.07.2023., 08:00h

Rachel navštívila Dubaj a podelila sa s pár vecami, ktoré by chcela vedieť pred návštevou populárnej krajiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Rachel Dube sa na portáli Insider podelila s pár radami, ktoré ona sama pred návštevou Dubaja nevedela. Ak sa chystáš Dubaj navštíviť, určite ti niektoré z nich padnú na úžitok.

Najlepším obdobím na návštevu je zima

Dubaj je sám o sebe celoročne slnečný, ale cez leto tam teploty dosahujú naozaj neznesiteľné výšky. Horúčavy niekedy vedia dovolenku naozaj znepríjemniť, preto najlepším obdobím Dubaj navštíviť, je zima. Tá začína od novembra a trvá do začiatku marca. Rachel Dubaj navštívila v januári 2022 a teploty sa pohybovali okolo 26 stupňov. To znamená, že je dostatočne teplo na to, aby si sa nemusel naobliekať a užiť si prechádzky po meste. 

Okrem toho, teplota je ideálna, aj keď sa chceš vybrať nielen do mesta, ale aj na púšť. Pri mori či v prístave ale už fúkal vietor, ale stále to nie je nič hrozné. Rachel si zbalila letné šaty, ale odporúča si pre istotu vziať aj tričká s dlhým rukávom, pretože večery už môžu byť chladné.

 

image

Obyvatelia obľúbených dovolenkových destinácií sa podelili o chyby turistov. Pozri si, na čo si máš dávať pozor

Pravdepodobne nestihneš všetko

Určite vieš, že Dubaj je naozaj obrovské mesto, v ktorom sa nachádza nekonečné množstvo aktivít, ktoré môžeš vyskúšať či zažiť. Preto je veľkým pomocníkom pred samotným pristátím určiť si presné priority, ktoré chceš v meste robiť. Rachel odporúča navštíviť najvyššiu budovu na svete Burj Kalifu, ktorá sama o sebe patrí medzi vyhľadávané atrakcie pre mnohých turistov. 

image

Burj Kalifa

Jeremy Bishop/Unsplash

V noci sa tiež oplatí kúpiť si lístky na predstavenie La Perle, prejsť sa po nákupnom centre, a samozrejme, nezabudnúť ani na fantastickú fontánovú show. 

Skrýva aj množstvo histórie a kultúry

Je pravda, že najvyššia budova sveta či najvyššie vyhliadkové koleso sú jednoducho najčastejšie priority, určite nezabudni ani na historickú časť mesta. Rachel odporúča návštevu Al Seefu alebo plavbu loďou cez rieku. 

Práve tie historické totiž prezentujú históriu a kultúru mesta. „Vidieť oboje mi umožnilo oceniť, ako sa mesto vyvíjalo v priebehu času,“ vyjadrila sa.

Oplatí sa navštíviť aj Abu Dhabi

Určite poznáš aj Abu Dhabi. Preto ak sa chystáš do Dubaja, nezabudni navštíviť aj toto mesto. Nachádza sa hodinu a pol cesty od Dubaja a určite sa oplatí v ňom stráviť aspoň jeden deň. „Najali sme si sprievodcu, aby nás previedol hodinu a pol trvajúcou cestou do Abu Dhabi a po hlavných pamiatkach,“ hovorí. 

image

Abu Dhabi

Katerina Kerdi/Unsplash

Nájdeš aj iné kuchyne

V Dubaji nájdeš rôzne jedlá, ktoré si len dokážeš predstaviť. Na výber máš od talianskych jedál až po čínske, takže výber nebudeš mať vôbec obmedzený. Samozrejme, jedlo nemusí byť najlacnejšie, ale to sa s návštevou Dubaja asi spája. Tento bohatý výber naozaj zjednodušuje situáciu aj alergikom. „Som alergická na sezam, takže som sa obávala, čo budem jesť, keďže v jedlách stredovýchodnej a emirátskej kuchyne sa táto prísada používa pomerne často,“ opísala Rachel. 

image

Jedlo v Dubaji je rôznorodé, korenie si môže nakúpiť na trhoch

Nikhita Singhal/Unsplash

Ubytuj sa v blízkosti atrakcií

Rachel si vybrala hotel Four Seasons Dubai International Financial Centre, ktorý sa nachádza len dve minúty autom od Burj Kalifa. Ak by si chcel ísť pešo, cesta trvá približne 20 minút. Keďže sa hotel nachádzal v centre mesta, bolo jednoduché zohnať taxík. Ak ale chceš nejaké to súkromie, môžeš skúsiť pobyt v Palm Jumeirach, kde sa nachádzajú hotely na pobreží s väčšími pozemkami a súkromnými plážami. 

Sprievodca je dobrý nápad

Najať si sprievodcov niekedy nie je na škodu. Prevedú ťa mestom, spoznáš možno aj miesta, ktoré by si sám nenavštívil a pre ľudí s horšou orientáciou je výhoda, že sa s nimi nestratia. Čas strávený na prehliadke s niekým, kto ti vie o miestach aj čo to povedať, je vždy výživne strávený čas, pokiaľ niečo také obľubuješ. Sprievodcovia sa môžu dať objednať aj prostredníctvom hotela. „Každý sprievodca bol relatívne cenovo dostupný a sprevádzal ho vodiť,“ vysvetlila. 

Nezabudni na vhodné oblečenie

Dôležitou súčasťou, najmä ak plánuješ návštevu svätých miest a mešít, je vhodné oblečenie. Muži by mali nosiť košeľu s dlhými rukávmi aspoň po lakte a dlhé nohavice. V mešitách musia ženy nosiť „abáju a šajlu“, ktorá zakrýva telo aj vlasy. Tú si môžeš kúpiť na mnohých turistických miestach alebo si ich požičať pred vstupom.

 

image

Púšť v Dubaji

Alina Grubnyak/Unsplash

Nenechaj sa odradiť a navštív aj púšť

Výlet na púšť sa stáva čoraz populárnejším. Jazda na dunách v Dunaji je obľúbenou turistickou atrakciou. „Bolo to takmer ako jazda na horskej dráhe na piesku a pred návratom sme videli krásny západ slnka,“ opisuje. 

„Súky“ sú miestom na nákup suvenírov a korenia

Súky sú miestne trhoviská, kde sa dajú nájsť rôzne suveníry za najlepšie ceny. Suveníry sa síce dajú kúpiť aj na každej atrakcii, ale určite za vyššiu cenu. Dubaj má množstvo trhovísk pod holým nebom, od trhoviska so zlatom až po to s korením. Na každom z nich sa predávajú rôzne predmety. Nakúpiť môžeš rôzne korenie, šperky či suveníry. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:17