Otvorili najhlbší hotel na svete.Go Below Underground Adventures/
StoryEditor

Otvorili najhlbší hotel na svete. Do izby schovanej 400 metrov pod zemou sa dostaneš len so sprievodcom

Michal Čiernik12.06.2023., 13:00h

Hotel ‘Deep Sleep‘ sa nachádza v opustenej bridlicovej bani Cwmorthin vo Walese.

Lajkuj Brainee.sk na

Tomu to sa hovorí hlboký spánok. Hotel, ktorý tvrdí, že je najhlbší na svete, otvorili 419 metrov pod horami Snowdonia vo Walese. Zážitkové hotelové izby sa nachádzajú v opustenej bridlicovej bani Cwmorthin a je prístupná iba „strmou a náročnou“ cestou cez staré banské chodby.

Originálne ubytovanie Deep Sleep sa skladá zo štyroch súkromných dvojposteľových kajút a „romantickej“ jaskynnej miestnosti s manželskou posteľou, jedálenským kútom a kúpeľnou. Hotel prevádzkuje spoločnosť pre outdoorové aktivity Go Below a je otvorený iba jednu noc v týždni – v sobotu večer. Zážitok začína v sobotu o piatej večer na základni Go Below neďaleko mesta Blaenau Ffestiniog, kde sa stretneš so sprievodcami, ktorí ťa dovedú do hotela.

Zostup do hotela trvá približne hodinu 

Najskôr musíš zvládnuť 45 minútový horský výstup s krásnymi výhľadmi. Následne sa zastavíš na chate, aby si sa "vybavil" na zostup do podsvetia prilbou, svetlom, postrojom a špeciálnymi topánkami. „Potom je čas rozlúčiť sa s vonkajším svetom a vydať sa do hlbín najväčšej a najhlbšej opustenej bridlicovej bane na svete,“ uvádza sa na webe hotela.

Na náročnej trase v bani, v ktorej sa pracovalo približne od roku 1810 do roku 1939, prekonáš staré banícke schody či rozpadajúce sa mosty. Sprievodca ti k tomu poskytne množstvo historických informácií o živote baníkov, pričom zostup do hotela trvá približne hodinu.

Po príchode do Deep Sleep ťa privíta teplý nápoj a na hotelovom piknikovom stole si môžu vychutnať bezplatné jedlo v štýle „expedície“. „Potom sa môžeš uchýliť do postele a užiť si hlboký spánok,“ poznamenáva hotel.

Wi-Fi a tečúca voda z prameňa

Počas celého roka sa v hoteli nachádza teplota 10 stupňov Celzia, ale kajuty sú „celkom útulné“ vďaka hrubej izolácii, ktorá lemuje ich steny. Celé elektrické osvetlenie je nízkonapäťové a napájané 12V batériami. Prekvapivo má hotel aj Wi-Fi, poskytované cez jeden kilometer dlhý ethernetový kábel zo 4G antény na povrchu. V bani je dokonca tečúca voda z prameňa. 

image

Lacné letenky nie sú všetko: Toto sú ceny v destináciách, do ktorých môžete letieť z Bratislavy. Tieto sa vôbec neoplatia

Sprievodca a člen technického personálu v hoteli nocujú tiež. Po ľahkých raňajkách a čaji o 8:00 ráno je čas vystúpiť na povrch bane a opäť zbadať denné svetlo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 09:45