Times Square New YorkBully Ray/Twitter
StoryEditor

Obchody či reštaurácie sú plné ľudí a dostať sa dnu je takmer nemožné. Takto vyzerá obľúbený Times Square

Nikola Michalkova08.04.2023., 17:11h

Times Square v New Yorku je populárny, ale natrieskaný ľuďmi. Prechádzať tadiaľ nie je úplne zážitok, zvlášť ak neobľubuješ obrovský dav ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Times Square patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie pre turistov z celého sveta. Väčšina ľudí pri návšteve populárneho New Yorku nezabudne na toto vychýrené miesto plné života. Doslova. Denne ho totiž navštívi niekoľko stoviek tisíc ľudí a predierať sa cez tak obrovský dav môže byť vyčerpávajúce. Ale aj napriek tomu si Times Square stále drží svoju popularitu a zaraďuje sa do „must see“ zoznamov každého, kto sa chystá navštíviť New York. 

Najnavštevovanejšia atrakcia

Keď sa povie New York, určite si medzi prvými miestami vybavíš aj Times Square. Pre ľudí po celom svete sa konkrétne miesto stalo lákavou turistickou atrakciou, čo pre obyvateľa New Yorku až také výhodné nie je. Pauline, ktorá sa do New Yorku presťahovala z Los Angeles opísala, že sa Times Square radšej vyhýba, pokiaľ je to možné. Problém ale je, že keď mesto prídu navštíviť jej priatelia či rodina, jedným z ich bodov návštevy je, samozrejme, aj spomínané miesto. A tak nemá na výber, len sa vrhnúť do jamy levovej. 

image

Trestanie detí, ohrozenie na zdraví či natáčanie v toxickom prostredí. Aj takto vyzeral Hollywood v minulosti

Times Square pôvodne vzniklo v 19. storočí ako konská burza. Neskôr sa z neho stala vychýrená turistická atrakcia, takzvané epicentrum divadla a zábavy. Na základe informácií portálu The New York Times ho denne navštívi v priemere až 300 tisíc ľudí. A teraz si predstav také množstvo ľudí na jednom mieste. Šialenosť! „Moji priatelia z detstva, ktorí prišli na návštevu z nášho rodného Los Angeles, ešte nikdy na tomto mieste neboli, čiže sme sa, samozrejme, museli vybrať na Times Square,“ opisuje Pauline pre portál Insider. 

A hoci je to najznámejšia atrakcia po celom svete, Pauline s priateľmi sa napokon zhodli, že v skutočnosti to nie je také úžasné, ako sa hovorí. Podľa nich je to miesto, ktoré je určite fajn zažiť aspoň raz, hoci osobne už na toto miesto ďalší raz pravdepodobne nezavítajú.

Predstava sa nestretáva s realitou

Množstvo turistov na toto miesto zavíta práve kvôli nákupom, hýrivým farbám či pre pôsobivé fotografie. Problém je v tom, že do obchodov či reštaurácií sa tak ľahko nedostaneš. Zabráni ti v tom totiž obrovský dav ľudí. Samotná Pauline hovorí, že predtým, ako navštívila Times Square, si predstavovala, ako strávi hodiny nakupovaním a jedením. Jej predstava ale, žiaľ, nezahŕňala tlačenie sa s veľkým množstvom ľudí len preto, aby si mohla urobiť aspoň zopár fotografií, sadnúť si do reštaurácie či navštíviť nejaký obchod.

A za 15 rokov sa nič nezmenilo. Väčšina reštaurácií a obchodov je plná ľudí a je takmer nemožné dostať sa dnu. „Keď sme ho s priateľmi navštívili, akákoľvek chuť na jedlo alebo nákupy musela počkať, kým sme sa dostali niekoľko blokov od Times Square,“ hovorí Pauline. 

Takisto aj fotografie, na ktorých nebude zachytené to obrovské množstvo ľudí, sú priam nemožné. Paradoxom je, že množstvo ľudí tam chodí práve preto, aby si urobilo dokonalú fotografiu na mieste plnom svetiel a farieb. A aj napriek tomu, že ponúka skvelé miesto na fotografovanie, dokáže človeka zanechať frustrovaného a unaveného z toľkých ľudí. „Keď sme prišli, bolo ťažké nájsť niekoho, kto by nás odfotil ako skupinu. A keď sme sa chceli fotiť navzájom, ďalší ľudia zaplnili pozadie a už to nevyzeralo esteticky dobre, ako sme dúfali,“ pokračuje. Samozrejme, existujú nástroje, ako ľudí z pozadia vymazať, no stále je to len robota navyše a väčšina takých aplikácií je platená.  

Neustále v pohybe

Ak by si si chcel sadnúť a pokochať sa pamiatkami alebo si len tak oddýchnuť, aj to budeš mať náročné. Počet miest na sedenie je obmedzený a keďže sa tam nachádza niekoľko stoviek tisíc ľudí, nájsť voľné miesto na sedenie a uchmatnúť si ho je beh na dlhé trate. Navyše, ľudia sú tam v neustálom chaotickom pohybe. Hoci sa tam nachádzajú aj značky, ktoré ukazujú, kde sa majú ľudia postaviť či kadiaľ ísť, vždy sa nájdu ľudia, ktorí idú proti prúdu a buď sa cez dav tlačia alebo idú nesprávnym smerom. 

„Neustály tok chodcov a nedostatok miest na oddych robia z tohto miesta vyčerpávajúci zážitok,“ hovorí Pauline. Nehovoriac o tom, že obrovský dav ľudí asi nebude vhodný pre tých, ktorí trpia klaustrofóbiou. A pre introvertov asi tiež nie. Davy ľudí sa zvyknú hrnúť opačným smerom a niekedy ani nemajú jasný cieľ. Celkový nával turistov môže ľuďom, ktorí nemajú v obľube toľko ľudí pokope, spôsobiť naozaj nepríjemné pocity, ako úzkosť či paniku.

Times Square sa rozprestiera od 40. po 53. ulicu. Úsek je celkovo dlhý 13 blokov a končí sa na križovatke 42. ulice a Broadwayom. „V závislosti od dennej doby a hustoty premávky môže byť takmer nemožné pohodlne prejsť úsek Times Square a poriadne si vychutnať oslnivé výhľady.“ Okrem toho je tu náročná orientácia a doprava naozaj chaotická. Ako sa totiž zdá, väčšina taxíkov ani nedodržiava dopravné predpisy a šoféri sú navyše netrpezliví. Takže si asi vieš predstaviť, ako to môže vyzerať. 

Ak teda plánuješ predsa len navštíviť Times Sqaure, radšej sa vybav pevnými nervami a nejakým jedlom v taške pre prípad, že by si sa do reštaurácie nedostal tak jednoducho. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:27