Slávny starý Hollywood skrýval temné tajomstvá.MaxWdhs, Harry Warnecke, TCM, Trailer Screenshot/Pixabay, Wikipedia, Twitter, Wikipedia
StoryEditor

Trestanie detí, ohrozenie na zdraví či natáčanie v toxickom prostredí. Aj takto vyzeral Hollywood v minulosti

Nikola Michalkova19.03.2023., 12:00h

Herecký svet bol v minulosti snom väčšiny ľudí vo svete. Najmä v tom hollywoodskom. Žiaľ, nie všetko zlato sa skutočne blyští.

Lajkuj Brainee.sk na

Hollywood dnes vyzerá úplne inak a prešiel si dlhou cestou zmeny, aby sa zbavil tých temných vecí, ktoré sa za ním v minulosti ukrývali. Viacero hercov v tom čase vnímalo Hollywood ako kľúč k úspešnej hereckej kariére, a väčšinou tam vkročili bez toho, aby vedeli o tých nepekných stránkach. 

Obdobie nazývané „zlatý vek“ nebol pre hercov prajný. Boli často zle platení a zaobchádzanie nebolo tiež veľmi príjemné. V tých časoch sa od nich vyžadovali skutočne nebezpečné kúsky, uvádza sa na portáli Yahoo.

Trestanie detí či trauma

Áno, aj taký bol slávny Hollywood. Shirley Temple odhalila temnú stránku, ktorá sa týka zaobchádzania s deťmi. Malo ísť o naozaj kruté trestanie detských hercov. Problematiku rozoberá vo svojej autobiografii s názvom Child Star, kde opisuje, ako deti museli za zlé správanie sedieť na kvádri ľadu. Trest dostal názov ako „čierna skrinka.“ To dokazuje, že zlé podmienky nemali len dospelí herci, ale aj deti. Čo je naozaj zvrátené. 

image

Shirely Temple

Harry Warnecke/Wikipedia

Tippi Hedren spomínala na svoju traumu z natáčania filmu Vtáci, kde opisuje scénu, v ktorej ju napadli. Traumatizovaná bola „brutálnym, škaredým a neúprosným“ spôsobom. „Bola som príliš sústredená na vlastné prežitie, aby som si to všimla, ale neskôr mi povedali, že pre posádku to bolo ešte hroznejšie a srdcervúcejšie pozerať sa na to. A nikto okrem Hitchcocka nemohol urobiť nič, aby to zastavil,“ spomína herečka vo svojich pamätiach z roku 2016. Okrem toho bol na ňu vyvíjaný obrovský nátlak, aby sa po tomto nepríjemnom zážitku vrátila na pľac. Od nakrúcania jej bola dopriata len týždenná pauza, ktorú Hitchcock povolil vraj len na naliehanie doktora. Tam evidentne nikoho nezaujímala psychická stránka hercov. Pri pozretí snímku sa jej ani veľmi nečudujeme, vyzerá to skutočne desivo. 

Potraty

Tie boli v Hollywoode tiež vynucované najmä zlou finančnou situáciou. Príkladom je aj prípad Avy Gardner, ktorá bola nútená ísť na potrat, keď otehotnela s Frankom Sinatrom, inak „by jej kariéra bola zničená,“ odhalila Jane Ellen Wayne. Samozrejme, nebola nútená násilím, ale keďže v tom čase sa v Hollywoode stavali k tehotenstvu naozaj negatívne, určite niekoľko žien bolo nútených kvôli tomu ísť na potrat, pretože platy neboli vysoké a o prácu prísť nechceli.

„Spoločnosť mala rôzne sankčné podmienky, ktoré sa týkali tehotenstva. Keby som jedno mala, znížili by mi plat. Tak ako som sa mohla uživiť? Frank bol na mizine a moje budúce filmy ma mali zaviesť do celého sveta. Nemohla som mať dieťa, keď sa diali takéto veci,“ citovala herečku Jane.

image

Ava Gardner

Trailer Screenshot/Wikipedia

Ohrozené zdravie

To bolo riziko pre mnohých hercov. Boli totiž vystavovaní azbestu, ktorý sa používal ako umelý sneh. Azbest môže spôsobovať rôzne ochorenia, medzi ktorými je aj rakovina pľúc. Filmové štúdiá ho zaviedli hneď po tom, ako zistili, že bavlna by predstavovala nebezpečenstvo požiaru. Na jednej strane síce chceli ochrániť svoju prácu, aby im nevyhorela do tla, ale na druhej strane nezvolili príliš šťastnú alternatívu. 

Scéna, ktorá ukazuje práve takto vytvorený sneh, sa objavuje vo filme Čarodejník z krajiny Oz, v ktorej sneh prebudí Dorotku a jej priateľov z kúzla Zlej čarodejnice. Na pľaci filmu „It’s A Wonderful Life“ azbestový sneh síce nepadal priamo na hercov, ale bol použitý ako dekorácia. 

Keď už spomíname Čarodejníka z krajiny Oz, vo filme sa objavila ešte jedna závadná a nebezpečná vec. Margaret Hamiltonová mala počas nakrúcania nosiť na tvári toxickú zelenú farbu, kvôli ktorej bola nútená prijímať na pľaci čisto len tekutú stravu. Farba je totiž toxická aj keď sa dostane do úst a následne do tela. Za jej masku bol zodpovedný Jack Young, ktorý vysvetlil: „Zelená je toxická, pretože sa vyrába z medi. Každý večer, keď som jej odstraňoval make up, uisťoval som sa, že jej tvár je dôkladne čistá. Pretože so zelenou sa neriskuje.“ Margaret síce mala šťastie na dôkladného maskéra, ktorý nechcel nič riskovať, faktom ale je, že tam to riziko musela podstúpiť. Pretože ako povedal, so zelenou sa neriskuje, a aj napriek tomu sa pýšila zelenou tvárou.

Natáčanie blízko jadrového testovacieho zariadenia

Takýmto spôsobom sa natáčal film Dobyvateľ. Umiestnenie pľacu, kde sa natáčalo, malo negatívne účinky na ľudí, ktorí sa v tom prostredí pohybovali. Spôsobilo im to vážne zdravotné problémy. Po desiatich rokoch, čo film natočili, začali herci a členovia štábu trpieť ochoreniami a viacerým boli diagnostikované rôzne formy rakoviny. Tie mali byť spôsobené práve tým, že boli vystavený toxickému prostrediu. Až 91 členov štábu a hercov z celkového počtu 220 malo trpieť rakovinou, pričom 46 z nich, vrátane Johna Wayna, Susan Haywardovej a Dicka Powella na toto ochorenie zomrelo. 

Herci a členovia štábu filmu Africká kráľovná trpeli úpľavicou (črevná bakteriálna infekcia) z pitia vody a takisto aj maláriou, ktorá sa prenáša komármi. Dvaja z nich, John Huston a Humphrey Bogart, sa úpľavici vyhli, pretože nepili vodu, ale whisky. „Jedol som len pečenú fazuľu, špargľu z konzervy a škótsku whisky,“ hovoril Bogart. 

Tabletky na energiu

Natáčanie v tom čase bolo prácne a najmä veľmi zdĺhavé. Herci boli nútení pracovať niekoľko hodín denne vkuse. Pomáhať im držať sa na nohách a udržať si ako takú energiu im pomáhali rôzne „vitamíny“, ktoré im dával lekár. Svedectvo o tom podala aj Judy Garland, ktorá povedala svojmu biografovi: „Dávali nám tabletky, aby nás udržali na nohách, aj keď sme boli vyčerpaní. Následne nás vzali do nemocnice v štúdiu, kde nám dali tabletky na spanie. Potom nás po štyroch hodinách prebudili, dali nám ďalšie tabletky, aby sme dokázali pracovať 72 hodín.“

image

Judy Garland

Eric Carpenter/Wikipedia

Kritika a plač

Nešetrilo sa ani agresívnou kritikou. Svoje o tom vedela aj Debbie Reynolds, ktorú Gene Kelly počas natáčania filmu Spievanie v daždi skritizoval tak hrozne za jej tanec, že sa počas skúšok schovala pod klavír a plakala. Hollywood skutočne nebol milosrdný a ohľaduplný. Veci vypľul na rovinu. Tam ale Kelly neskončil. Údajne ju mal agresívne pobozkať, kvôli čomu sa Debbie začala dusiť. „Bolo to začiatkom 50. rokov a ja som bola nevinné dieťa, ktoré nikdy nedostalo francúzsky bozk. Bolo to ako útok. Bola som ohromená, že mi to tento 39-ročný muž urobil,“ napísala herečka vo svojich memoároch s názvom Unsinkable. 

Hollywood nebol taký vyčačkaný, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať. Stále sa v jeho minulosti môžu ukrývať veci, o ktorých nevieme a ktoré by odhalili, že herci to nemali také jednoduché. Podmienky boli nepriaznivé a zaobchádzanie s hercami tiež nebolo veľmi potešujúce. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:54