Šikmá veža v Taliansku sa pomaly narovnáva.Heidi Kaden/Unsplash
StoryEditor

Šikmá veža v Taliansku už možno nebude šikmá. Unikátna stavba sa narovnala o niekoľko centimetrov

Nikola Michalkova26.12.2022., 13:39h

Šikmá veža je obľúbenou atrakciou pre turistov v Taliansku. Každý rok ju navštívi vyše šesť milión návštevníkov.

Lajkuj Brainee.sk na

Obľúbenou sa stala najmä vďaka možnosti urobiť si kreatívnu fotografiu, pri ktorej sa zdá, akoby budovu držíš rukami. Táto atrakcia sa stala populárnou po celom svete a žiadny turista, ktorý Šikmú vežu navštívi, neodchádza bez takejto fotografie. 

Začala sa nakláňať

A hoci to stále môže byť veľkým lákadlom pre milióny turistov, sklon veže už desaťročia vyvoláva obavy u historikov a inžinierov. Vďaka stabilizačným prácam ikonická veža stále vzpriamene stojí, píše sa na portáli Unilad.

image

Kvíz, ktorý potrápi aj skúseného cestovateľa. Spoznáte slovenské mestá len na základe fotografie námestia?

Otázka je, prečo je vôbec postavená šikmo? Keď sa v roku 1173 začali práce na stavbe veže, o päť rokov neskôr sa začala nakláňať. Robotníci si tento posun všimli pri stavbe druhého poschodia a spôsobilo ho nestabilné podložie. Aby sa to vykompenzovalo, robotníci postavili horné poschodia s jednou stranou kratšou ako bola druhá, vďaka čomu bola konštrukcia zakrivená a naklonená. Keďže sa v roku 1990 stále nakláňala nabok smerom na juh, objavovali sa určité obavy, že by sa veža mohla zrútiť, a preto ju pre verejnosť uzavreli. 

Snažia sa vežu narovnať

Inžinieri sa to pokúsili napraviť, a preto sa rozhodli vyskúšať „extrakciu pôdy“, ktorá zahŕňala vykopanie zeminy do dvoch nákladných kamiónov spod severnej strany veže. Následne vežu pomocou oceľových lán vytiahli do vzpriamenej polohy, čo zjavne fungovalo. Projekt bol dokončený v roku 2001, keď vežu narovnali o 38 centimetrov. Odvtedy sa vežu snažia vyrovnať. 

image

Stavba je obľúbenou atrakciou, ročne ju navštívi vyše šesť miliónov turistov.

Ray Harrington/Unsplash

Za posledných 21 rokov sa veža narovnala o ďalšie 4 centimetre, ako nedávny prieskum odhalil. Nedávna štúdia, ktorú financovala ochranárska organizácia Opera Primaziale della Pisana, zistila, že náklon veže sa naďalej pomaly zmenšuje, ale stále sa zmenšovanie náklonu pohybuje okolo ani nie jedného centimetra za rok. 

Nunziante Squeglia, profesor geotechniky na univerzite v Pise, povedal pre taliansku národnú tlačovú agentúru: „Aj keď to, čo sa počíta najviac, je stabilita veže, ktorá je lepšia, ako sa očakávalo.“

Hovorca organizácie pre tlačovú agentúru tiež uviedol: „Vzhľadom na to, že ide o 850 rokov starú stavbu so sklonom okolo päť metrov a poklesom nad tri metre, je zdravotný stav šikmej veže v Pise výborný.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:02