O svoje financie sa môžeš starať aj strednej či vysokej škole.Shutterstock/Shutterstock
StoryEditor

Môžeš flausiť a pritom sa starať o seba. Tvoje budúce ja sa ti poďakuje!

red19.03.2024., 09:00h

Život plynie tu a teraz. Tak kto by sa zaťažoval tým, čo bude o takých tridsať - štyridsať rokov, však? Jedine žeby nie.

Lajkuj Brainee.sk na

Dôchodok je ozaj ďaleko, ale už teraz rozhoduješ o tom, aký bude. Lebo tvoj dôchodok sa začína už prvou brigádou, či prvým zamestnaním. A je jedno, či si zamestnaný, alebo máš živnosť. Sociálne odvody sú na to, že z nich budeš mať raz dôchodok.

Môžeš si teraz užívať, chodiť na koncerty, cestovať, a občas pritom skontrolovať, ako sa má tvoj osobný dôchodkový účet. Neveríš? O dôchodku platí, že čím skôr začneš, tým je vyššia pravdepodobnosť, že ti vystačí v budúcnosti na slušný život. 

To ako vážne? Veď mi ešte nepredajú ani pivo 

A ty už máš myslieť na dôchodok? Presne tak. A čím skôr to urobíš, tým lepšie pre teba. Nie je predsa žiadna novinka, že populácia starne a štátna kasa bude mať na dôchodky čím ďalej, tým menej peňazí. 

Z čoho budem teda žiť, keď budem starý

Štát vypláca starobný dôchodok z prvého dôchodkového piliera. Priebežne tam prispievajú všetci pracujúci a z toho sa vyplácajú súčasné dôchodky. Veľmi sa však na to nespoliehaj! Počítaj s tým, že dôchodky sú vždy menšie ako mzdy - tak 40 percent tvojho predchádzajúceho príjmu. A možno ešte menej.

image

O svoje financie sa môžeš starať aj strednej či vysokej škole.

Huawei/

Slovenský dôchodkový systém má aj druhý pilier, čiže zásluhový. Sporíš si tam na vlastnom účte a peniaze sa zhodnocujú v dôchodkových fondoch. 

Brigáduješ alebo pracuješ? 

Do druhého piliera automaticky vstupuje každý, kto vstupuje na trh práce. Týka sa to dokonca aj pracujúcich študentov. Takže pokiaľ sa chystáš tento rok prvýkrát brigádovať, bude ťa čakať informačný list od Sociálnej poisťovne o povinnej účasti na starobnom dôchodkovom sporení.   

Ide len o informáciu, že si vstúpil do druhého piliera. Následne máš 180 dní na to, aby si si vybral dôchodkovú správcovskú spoločnosť. 

U mladých sporiteľov smerujú úspory podľa predvolenej investičnej stratégie do ziskovejších negarantovaných fondov. A v každom prípade sa môžeš do dvoch rokov rozhodnúť, či v druhom pilieri zostaneš. 

Ani cent navyše

14 percent hrubej mzdy do prvého, 4 percentá do druhého piliera. Druhý pilier je sporenie  na dôchodok, ktoré sa ťa nestojí ani cent navyše. Na tvoj osobný účet putujú povinné odvody. Ale ty sa môžeš pozerať, ako ich dôchodková správcovská spoločnosť zhodnocuje a aký budeš mať dôchodok. 

image

Aj keď sa zabávaš a užívaš si život, nezabúdaj na svoje financie.

Brainee X Canva/

Poplatok správcom úspor je menej ako 0,5 percenta z objemu úspor ročne.

Odvody odvádza každý

Brigáda má taký brigádnický plat, a ani tie nástupné platy ešte nie sú veľké. Takže sumička na odvodoch je malá. Ale s rokmi bude plat rásť a o pár desiatok rokov ti môže z malých čiastok vďaka zloženému úročeniu vyrásť veľmi slušná suma. 

WTF zložené úročenie?

Je to finančná mágia, ktorá aj z malej sumy mesačne urobí veľmi solídny dôchodok. Samozrejme, ak sa dostatočne dlho zhodnocuje. Úspory rastú z príspevkov, úrokov a pribúdajú aj úroky z úrokov. A tak dokola a presne tu sa začína medžik. 

Aj malá čiastka dokáže v dlhodobom sporení veľké výsledky. 

Pozitívne efekty v zhodnocovaní investícií sa vďaka zloženému úročeniu začnú výrazne prejavovať v druhom pilieri po 10 až 15 rokoch sporenia. Na výške dôchodku sa dĺžka sporenia prejaví výraznejšie ako vyšší príspevok v krátkej dobe!

A tým pádom som zahojený?

Nie celkom. Ľudia, ktorí chcú vybudovať ozajstnú finančnú stabilitu, si pre svoju budúcnosť odkladajú aj niečo navyše. Ty tak môžeš urobiť napríklad vkladaním dobrovoľných príspevkov do druhého piliera, prípadne sporením v treťom pilieri, kde prispieva aj zamestnávateľ. 

Chráň svoje peniaze a zabezpeč si budúcnosť!

Global Money Week (GMW) je každoročná celosvetová kampaň na zvyšovanie povedomia o dôležitosti finančného vzdelania už od útleho veku. Cieľom je podporovať aktivity, aby mali deti a mladí ľudia prístup ku kvalitnému finančnému vzdelávaniu, dozvedeli sa o finančných záležitostiach a boli schopní prijímať rozhodnutia, ktoré môžu zlepšiť ich budúcu finančnú odolnosť a blahobyt.

Zdroj: Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 22:02