Kačka mandarínskaProfimedia.cz/
StoryEditor

Čínska kačka dokáže zmeniť pohlavie. Vďaka tomu sa zbaví obťažovania od samcov

iDnes.cz11.11.2023., 13:22h

Predstav si, že by sa každá žena s pribúdajúcim vekom zmenila na muža. Ešte šťastie, že ženy sa nenarodili ako kačky mandarínske.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyzerá, ako keby utiekla z nejakej detskej omaľovánky. Jej perie hrá takmer všetkými farbami a právom sa radí k najkrajším operencom na svete, píše sa na portáli iDnes.cz.

Ako napovedá jej meno, pôvodným domovom kačky mandarínskej je oblasť východnej Číny, Japonska a Ruska. V 18. storočí sa stala vítanou okrasou európskych zámockých záhrad a rybníkov, a dodnes ju môžu ľudia vidieť v niekoľkých zoologických záhradách. Mnohé exempláre utiekli do voľnej prírody, kde dodnes budia zaslúženú pozornosť. 

image

Kam sa hrabe bolesť hlavy? Podľa najnovšej štúdie sa samice žiab hrajú na mŕtve, aby sa vyhli páreniu

Na území Česka bola kačka mandarínska vo voľnej prírode prvýkrát zaznamenaná v druhej polovici 19. storočia. Prvé zdokumentované hniezdenie ale prebehlo až v roku 1980 pri juhomoravskej Lednici a v posledných dvoch desaťročiach tam vyvádzajú mláďatá desiatok párov. 

Atraktívni samci a obyčajné samičky

Ako to už v prírode chodí, samičky sú celkom nevýrazné a musí im stačiť šedohnedé perie s bielymi bodkami na bokoch a decentný svetlý pás okolo očí. Naopak, samci sa v dobe dvorenia vymódia. 

A keď začnú okolo svojej vyvolenej vykonávať zložité rituálne tance plné trasenia krídlami, máloktorá samička odolá. Lenže okúzlenie čoskoro vyprchá a potom už vládnu ženy. Teda kačky. Vyberajú miesto pre hniezdo, čo býva najčastejšie dutina v strome neďaleko vody, samy rovnako sedia na vajciach, ktorých býva deväť až 12. 

image

Kačka mandarínska

Profimedia.cz/

A keď po mesiaci vykuknú zo škrupiniek malé pípajúce mláďatá, nosia im potravu. Lenže po niekoľkých dňoch honbu za titulom „matka roka“ vzdá a zvláštnym volaním začne lákať potomkov k zdanlivo samovražednému skoku. 

Hoci mláďatá ešte nevedia lietať, vyskočia, jedno po druhom, z hniezda na zem. Prekvapivo, väčšina voľný pád prežije. Následne ich matka odvedie k vode, kde si sami začnú zháňať potravu. Najčastejšie sa živia semenami, zelenými časťami rastlín, ale tiež hmyzom, červami a malými rybkami. 

Zložité vzťahy

Vedci dlho predpokladali, že kačka mandarínska vytvára každý rok nový pár, preto krútili hlavou nad starou ázijskou tradíciou, podľa ktorej sú títo vtáci symbolom vernosti a predtým patrili k obľúbeným svadobným darom. Podrobnejšie výskumy ale ukazujú, že sociálny život týchto operencov je predsa len zložitejší. 

Zatiaľ čo časť káčerov opustí partnerku hneď po párení a pripojí sa k niektorému „pánskemu klubu“, iní zostávajú so svojou sezónnou láskou po celú dobu, keď sa starajú o mláďatá. A niektoré dvojice spolu dokonca zostávajú niekoľko rokov. 

image

Kačka mandarínska

Profimedia.cz/

To najzaujímavejšie ale ešte len príde. Samice majú len jeden funkčný vaječník. Druhý je vyvinutý nedostatočne, čo má dobrý dôvod. Ako samica starne a stráca schopnosť reprodukcie, funkčný vaječník sa jej zmenší a ten druhý, pôvodne nedokonalo vyvinutý, sa začne premieňať na samčiu pohlavnú žľazu. Zo samice sa tak stane neplodný samec a získa aj jeho kompletné sfarbenie. 

Z hľadiska zachovania druhov ide o geniálnu stratégiu. Neplodná kačka sa zbaví obťažovania zo strany samcov a tí zase neplytvajú energiu na dobývanie samice na dôchodku. 

Portál iDnes.cz patrí do portóflia vydavateľstva Mafra, do ktorého spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:47