Albert DeSalvoTwisted History/Twitter
StoryEditor

Bostonský škrtič zavraždil 13 žien. Predstieral, že hľadá modelky do agentúry, do bytu ho púšťali dobrovoľne

iDnes.cz13.08.2023., 15:35h

Začiatkom 60. rokov v americkom Bostone neznámy páchateľ uškrtil celkovo trinásť žien. K vraždám sa neskôr priznal istý Albert DeSalvo, recidivista s dlhým trestným registrom, ktorý ale za tieto zločiny nikdy pred súdom nestál a mnohí pochybujú, či ich skutočne spáchal.

Lajkuj Brainee.sk na

Filmári natočili na motívy tejto hroznej kauzy hneď niekoľko snímkov, najznámejší z nich je Bostonský prípad z roku 1968 s Tonym Curtisom v hlavnej role podozrivého. Tento rok v marci mal na streamovacej platforme Disney+ premiéru film Bostonský škrtič s Keirou Knightleyovou v úlohe odvážnej reportérky, ktorá ako prvá novinárka spojila jednotlivé vraždy a prišla na to, že ich má pravdepodobne na svedomí rovnaký páchateľ. Samozrejme, ako to vtedy bolo naozaj, sa s určitosťou už nikdy nedozvieme. 

Nehorázny chvastúň

Albert Henry DeSalvo sa narodil 3. septembra 1931 v Chelsea v štáte Massachussetts. Jeho otec bol alkoholik, často týral svoju manželku aj všetkých päť detí, ktoré už v šiestich rokoch učil kradnúť v obchodoch. Albert bol niekoľkokrát v polepšovni, a akonáhle dospel, hneď išiel prvýkrát za mreže za prepadnutie. Keď sa dostal na slobodu, prihlásil sa do armády a dostal sa do pluku, ktorý slúžil v Nemecku. Tam sa mu darilo, stal sa armádnym majstrom v boxe, našiel si vážnu známosť a oženil sa. 

So svojou manželkou Irmgard Beckovou sa po skončení misie vrátil do Ameriky. Žili skromne, narodila sa im telesne postihnutá dcéra a po nej zdravý chlapec. Zdalo sa, že DeSalvo sa stal svedomitým otcom, ktorého mali radi susedia aj kolegovia v továrni, kde pracoval. Vyčítali mu len jedinú vec – bol až nehorázny chvastúň, a práve to pravdepodobne nakoniec viedlo policajtov k tomu, aby neskôr neverili ani jeho tvrdeniu, že je „slávny“ Škrtič. 

image

Americký sériový vrah kopíruje Teda Bundyho. Polícia ho nevie chytiť, na rukách má krv najmenej troch mladých žien

Merač pŕs 

Postupne sa ale DeSalvo začal vracať na šikmú plochu a začiatkom 60. rokov, vo svojich 30-tich rokoch, už mal dlhý trestný register plný vlámaní a sexuálnych obťažovaní. Používal jednoduchú fintu. Vyhliadol si dievča alebo ženu, ktorá bývala sama, potom u nej zazvonil a predstieral, že hľadá modelky pre známu agentúru. Občas ho niektorá pustila domov a bola ochotná nechať si „zmerať prsia“. Zatiaľ sa pokúšal dievčatá len obchytkávať, a keď sa bránili, tak utiekol.

Časom sa pokúsil niektorú aj znásilniť a skoro vždy sa mu to podarilo. Na to sa ale prišlo až neskôr, zatiaľ ho policajti viedli v evidencii len ako „Merača“, a keď mu všetky „merania“ spočítali, vyfasoval 18 mesiacov. Krátko potom, čo sa dostal na slobodu, začal riadiť tajomný Bostonský škrtič, ako ho časom nazvali novinári. 

Seniorky v ohrození

Škrtič medzi 14. júlom 1962 a 4. januárom 1964 postupne zavraždil trinásť žien. Väčšinu z nich sexuálne zneužil a potom uškrtil – v ich vlastných bytoch. Pretože sa nenašli žiadne stopy po násilnom vlámaní, policajti sa domnievali, že obete vraha museli poznať, prípadne mu dobrovoľne otvorili dvere v domnienke, že je to napríklad poštár. 

Na sérii vrážd bol znepokojujúci fakt, že išlo prevažne o seniorky v pokročilom veku. Polícia sa zúfalo snažila nájsť akúkoľvek spojitosť medzi ženami a ľuďmi, ktorých mohli poznať. Vyšetrovatelia vypočuli a preverili všetkých známych sexuálnych delikventov v záznamoch bostonskej polície – bez výsledku. S DeSalvom hovorili tiež, ale nadobudli dojem, že sa uspokojí s jednoduchým meraním, čiže obchytkávaním. Potom sa dokonca obrátili na jasnovidca. Ten opísal vraha ako psychiatrického pacienta, ktorý v dňoch, kedy došlo k vraždám, vždy utiekol z nemocnice. Nič také ale nemocničné záznamy nepotvrdili. 

image

Albert Henry DeSalvo

Bay State History Of The Day/Twitter

Už po tretej vražde celý Boston ochromil strach a mesto sa obávalo ďalšieho útoku. Prípad dostal na starosť generálny prokurátor Edward Brooke, vôbec najvyššie postavený strážca zákona v štáte Massachussetts. Mal k dispozícii tím stovky skúsených detektívov, ktorí riešili len Bostonského škrtiča. 

Mladý samotár

Museli prejsť tisíc strán materiálov od rôznych policajných zložiek a preveriť, či skutočne všetky obete zomreli rukou rovnakého človeka. Psychologické profilovanie bolo na začiatku 60. rokov len v plienkach, ale policajti zostavili najpravdepodobnejší popis vraha. Domnievali sa, že ide o samotára tak okolo 30 rokov, ktorý je čistotný, usporiadaný a pracuje rukami. Samozrejme, nakoniec bol vrah – teda pravdepodobný vrah – odhalený skôr náhodou. 

Vo februári 1964 bola prepadnutá ďalšia osamelá žena v dome na predmestí. Páchateľ ju s nožom v ruke prinútil ľahnúť si do postele a nechať sa zviazať, potom sa ženu ale ani nepokúsil zneužiť a utiekol. Keď sa jej podarilo rozviazať lano, ihneď bežala na policajnú stanicu a poskytla veľmi podrobný popis útočníka. Dokonale zodpovedal DeSalvovi. Ten bol o tri dni neskôr zatknutý a potom, čo ho obeť ihneď spoznala, na neho prokurátor uvalil väzbu. 

Vidina odmeny

Na proces čakal vo väzenskej psychiatrickej klinike v meste Bridgewater, kam si ho postupne chodili prehliadnuť obete znásilnenia. Mnohé z nich ho pozitívne identifikovali. Podľa niektorých ľudí oboznámených s prípadom už bol v tejto dobe zmierený s tým, že zvyšok života strávi vo väzení, chcel ale aspoň finančne zaistiť rodinu, a preto sa začiatkom roku 1965 priznal, že je Bostonský škrtič. Najskôr to prezradil svojmu spoluväzňovi Georgeovi Nassarovi, ten o veci povedal svojmu obhajcovi a vzápätí požiadal o vyplatenie tučnej odmeny, ktorá bola vypísaná za poskytnutie informácie o identite Škrtiča. DeSalvo sa vraj s Nassarom dohodli, že si odmenu rozdelia. 

Pre slávu?

Ako obhajca mu bol pridelený istý F. Lee Bailey, ktorý neskôr obhajoval populárneho amerického futbalistu O. J. Simpsona obvineného z vraždy svojej exmanželky a jej milenca. Policajti priznaniu moc neverili, pretože – ako sme uviedli – DeSalvo bol známy tým, že sa stále vyťahoval. Jeho manželka vypovedala, že sa určite priznal len preto, aby sa stal slávnym, a o vine pochyboval aj Albertov brat Richard. „Nie je žiadny anjel, ale nikoho by nezavraždil, za to dám krk,“ povedal do protokolu. Časť priznania bola očividne vymyslená a isté „zasvätené“ informácie z miest činu zverejnili noviny. 

image

Albert DeSalvo

Twisted History/Twitter

Samozrejme, niektoré vraždy DeSalvo opísal do detailov vrátane nábytku v bytoch obetí. V januári 1967 bol 35-ročný muž za sériu vlámaní, znásilnení a krádeží – teda nie za sériu trinástich vrážd – odsúdený na doživotie. Dňa 25. novembra 1973 zrazu nechal poslať pre svojho obhajcu, vraj mu potreboval povedať niečo dôležité o Bostonskom škrtičovi. Mali sa stretnúť ešte v ten deň, ale už to nestihli – krátko pred stretnutím DeSalva niekto zo spoluväzňov dobodal. Vzhľadom k vysokej úrovni zabezpečenia väznice museli o vražde takmer isto vedieť dozorcovia a „schváliť ju“. Preukázať sa to ale nepodarilo. Po DeSalvovom zatknutí už k ďalším vraždám v Škrtičovom štýle nedošlo a nikto z nich nikdy nebol obvinený. 

Exhumácia mŕtveho

V roku 2001 synovec Škrtičovej poslednej obete Mary Sullivanovej prinútil políciu znovu otvoriť prípad a nechať vykonať testy DNA. DeSalvovo telo bolo exhumované a odobraná vzorka DNA laboratórium porovnalo so vzorkou spermií nájdenej na tele pani Sullivanovej. Prvý výsledok bol negatívny. Samozrejme, v roku 2013 prebehol ďalší test s pomocou pokročilejších technológií a s využitím DNA, ktorú dobrovoľne poskytol DeSalvov vnuk a tentokrát bola výsledkom zhoda. Alberto DeSalvo teda nad všetky pochybnosti zavraždil Mary Sullivanovú a s veľkou mierou pravdepodobnosti tiež ďalších dvanásť obetí. ich pozostalí ale nikdy nebudú mať stopercentnú istotu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 18:43