Ramit SethiNetflix
StoryEditor

Self-made milionár sa podelil o radu pre mladých ľudí. Ak chceš mať kopu peňazí, musíš urobiť túto konkrétnu vec

Miroslav Kamody10.07.2023., 10:30h

Kto ti môže lepšie poradiť o peniazoch, ak nie človek, ktorý sa z nuly vypracoval až na milionára?

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí často hovoria, že za peniaze si šťastie nekúpiš. Samozrejme, je to pravda, ale ruku na srdce - kto by nechcel využiť príležitosť zarobiť milióny? Ako píše portál LadBible, svoje by o tom vedel povedať aj Ramit Sethi.

A ten to vlastne aj urobil. 41-ročný spisovateľ napísal knižný bestseller s názvom How to Get Rich (Naučím ťa byť bohatý). Nedávno sa dokonca objavil v rovnomennom dokumente na Netflixe, a keďže je self-made milionár (niekto, kto sa vypracoval od nuly), rozhodne vie, o čom hovorí.

image

Marian prebral biznis po náhlej smrti otca, miluje luxusné superšporty: Proti označeniu milionár z Lučenca už ani nebojujem

Pravidelné investovanie

A ako by sme teda mohli dosiahnuť aspoň sčasti to, čo sa podarilo jemu? Sethi sa nedávno podelil o niekoľko rád pre CNBC. Ľuďom zdôraznil, že čím mladší začneš premýšľať o zarábaní peňazí, tým na tom budeš lepšie.

Jasné, v 20-tke človek príliš nepremýšľa nad budúcnosťou a snaží sa zaplatiť si hlavne základné veci a záujmy, ako napríklad nájom, jedlo či spoločenský život. Treba však myslieť na to, že máme pred sebou ešte desiatky rokov života.

A tento milionár hovorí, že pokiaľ máš čo i len trochu peňazí nazvyš, oplatí sa ich investovať. „Moja najlepšia rada pre ľudí vo veku 20 rokov, pokiaľ ide o peniaze, je nastaviť si automatickú investíciu,” povedal Sethi.

Nie je to nereálne

Malý pravidelný finančný príspevok do investícií ti môže pomôcť získať v budúcnosti peniaze, pričom podľa neho platí, že čím dlhšie investuješ, tým je to pre teba nakoniec lepšie.

„Úrok pomôže vašim peniazom akumulovať sa v priebehu času – a hoci recesie môžu dočasne ovplyvniť vaše investície, skoré investovanie vám poskytne viac času na minimalizáciu akýchkoľvek strát,” vysvetľuje milionár. Je pravda, že aj mnohé slovenské banky ponúkajú možnosť investovania od 10 či 20 eur mesačne, takže to rozhodne nie je nereálne.

image

Vodič autobusu vyhral v lotérii rovný milión, keď čakal na kebab. Ďalší deň prišiel normálne do práce

„Ak máte 20 rokov, máte úžasnú príležitosť nastaviť si správne návyky, aj keď vaše zárobky nie sú také vysoké,” povedal Sethi. „Keď sa vaše zárobky zvýšia vo veku 30 a 40 rokov, môžete túto sumu jednoducho zvýšiť.”

Nezabudni si aj užívať

Zároveň však ľudí povzbudzuje, aby si toto desaťročie svojho života užívali. Užite si toto obdobie života. Nesnažte sa mať 40 skôr, ako budete mať 40. Vaša 20-tka je o spoznávaní samého seba, chodení von s priateľmi, lacných výletoch - myslím, že by ste to mali urobiť.”

„Sú určité veci, ktoré môžete robiť vo svojich 20 rokoch, ktoré už nikdy nebudete môcť robiť, a ja vás povzbudzujem, aby ste to prijali.” Ako dodal, „jednou z mojich ľútostí pri pohľade späť je, že som nezažil viac zábavy.” Teraz, keď už poznáme jeho základný tip pre mladých ľudí, zostáva dúfať, že sa jedného dňa vidíme v milionárskom klube!

Ako sme už spomenuli vyššie, Sethi zo svojimi skúsenosťami aktuálne v novom projekte od Netflixu pomáha ostatným z ich finančnou situáciou a zodpovedným hospodárením s peniazmi. Medzi nimi je napríklad žena, ktorá ročne míňa pol milióna dolárov (455-tisíc eur) na nákupy či muž s bankovým účtom pre svojho psa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 00:39